Έρωτας, ανθρώπου μύησις

05.02.2001
"Έρωτας, Ανθρώπου μύησις", ένα λεύκωμα αφιερωμένο στον έρωτα, τον "υιόν του Πόρου και της Πενίας", τον μικρό φτερωτό θεό που με τα βέλη του αναστατώνει τους ανθρώπους.

"Έρωτας, Ανθρώπου μύησις", ένα λεύκωμα αφιερωμένο στον έρωτα, τον "υιόν του Πόρου και της Πενίας", τον μικρό φτερωτό θεό που με τα βέλη του αναστατώνει τους ανθρώπους. Ένα λεύκωμα πλημμυρισμένο από σκέψεις του συγγραφέα, Γιώργου Σταματόπουλου, από πανέμορφες ζωγραφιές και φωτογραφίες γνωστών καλλιτεχνών.
Τι είναι όμως έρωτας; "Ο έρωτας είναι η απάντηση σε όλα. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος είναι και η ερώτηση. Έρωτας λοιπόν, σημαίνει έρωτας". Αυτή ωστόσο, είναι μία μόνο εκδοχή, καθώς η έννοια του έρωτα αντιμετωπίζεται σφαιρικά από τον συγγραφέα. Ο έρωτας ως "πηγή αυτογνωσίας", ως "εγκώμιο προδοσίας", ως "γάμου συμπόσιον", ο "βέβηλος εορτασμός του", οι "προθέσεις του και το αλφάβητό του", η ζήλια , ο πόνος, η "εξουσία". Όλα περικλείονται σε αυτόν, που από την αρχαιότητα "βασανίζει" μεγάλους στοχαστές, ποιητές και λογοτέχνες.
Ο Γιώργος Σταματόπουλος επιχειρεί να "αγγίξει" τις ευαίσθητες χορδές του έρωτα με αφετηρία το σώμα , το μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου. Παραθέτει όχι μόνο τις δικές του σκέψεις, αλλά και κλασσικές αναφορές για να καταλήξει τελικά ότι "ο έρωτας είναι η αρχέγονη σπίθα της ζωής και η απόλυτη κατάληξη του θανάτου".

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Έρωτας, ανθρώπου μύησις
Συγγραφέας: Γιώργος Σταματόπουλος
Σελίδες: 94
ISBN: 960-03-2960-5

Τελευταία τροποποίηση στις 13.02.2023 - 06:06