Θέατρο του Δρόμου από τους Helix

15.05.2008
Η ομάδα Θεάτρου του Δρόμου Helix συμμετέχει στο Global Beat Festival, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται μικρά τριήμερα φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου.

Η ομάδα Θεάτρου του Δρόμου Helix συμμετέχει στο Global Beat Festival, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται μικρά τριήμερα φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου.

Το Global Beat Festival θα φιλοξενεί συναυλίες διασήμων ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και νέων συγκροτημάτων, παραστάσεις (Πάλη Σούμο, Ινδιάνικους χορούς και τελετές και τον Χορό των λιονταριών) και Θέατρο Δρόμου. Σε κάθε πόλη θα παρουσιάζονται ειδικά workshops αλλά και παιδικό πρόγραμμα.

Η ομάδα του Θεάτρου Δρόμου Helix συμμετέχει με συνολικά 180 δράσεις παρουσιάζοντας Εργαστήρια, Happenings, παραστάσεις κουκλοθέατρου, μικρά και μεγάλα θεάματα.

Οι Δράσεις και τα Θεάματα που θα παρουσιαστούν από την ομάδα Θεάτρου Δρόμου Helix :

Α. Μεγάλα Θεάματα
1. «Κωμωδία Δρόμου» : Θέαμα Δρόμου με αναφορές στην Commedia Dell’ Arte. Περιέχει δύο σύντομα παραδοσιακά κείμενα της Commedia. Οι ηθοποιοί σε ειδικά ξυλοπόδαρα, που λειτουργούν ως αμορτισέρ και δίνουν απεριόριστες δυνατότητες κίνησης (υπάρχουν παγκοσμίως μόνο 200 ζευγάρια), εντυπωσιάζουν με την επιδεξιότητα τους, τα ακροβατικά και ζογκλερικά. Το θέαμα κορυφώνεται με φωτιές και πυροτεχνήματα.

2. «Η Τρέλα της Ημέρας» : Θέαμα βασιζόμενο στους πλανόδιους θεατρίνους και κλόουν. Είναι μια σύνθεση από εντελώς απροσδόκητα στιγμιότυπα, χωρίς λόγια, με αφετηρία ένα ρευστό σενάριο όπου οι ηθοποιοί μπορούν να αυτοσχεδιάσουν. Ο θεατής εμπλέκεται σε ορισμένα σημεία της δράσης συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στο να φτιαχτεί ένα θέαμα γεμάτο χιούμορ και ρυθμό.

3. «Dies Irae» : Η πιο πρόσφατη παραγωγή της ομάδας, βασιζόμενη στο κείμενο του Μισέλ Ντε Γκελντερόντ «Σχολή Γελωτοποιών» και την θεατρική παράσταση των μαστόρων από το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ.

Β. Μεσαία Θεάματα

1. Μηχανή Caspar

Γ. Μικρά Θεάματα
1.Η Χαμένη Κούκλα (κουκλοθέατρο με φιγούρες)
2.Τα Μάγια της Πεταλούδας (κουκλοθέατρο με δακτυλόκουκλες)

Δ. Happenings
Ε.Workshop
1.Σχολείο για Κλόουν : παιχνίδια επιδεξιότητας για παιδιά
2.Εργαστήριο Ζογκλέρ και Ξυλοπόδαρα για νέους
3.Εργαστήριο Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων
4.Face Painting
5.Εργαστήριο Θεατρικής Μάσκας

Στ. Baroque Παρέλαση
Μεγάλη Παρέλαση από το Θέατρο Δρόμου Helix και Σύνολο Μουσικών

Η ομάδα Θεάτρου Δρόμου Helix δημιουργήθηκε το 1987.

Ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια της Σκηνής Θεάτρου Δρόμου του Μαγικού Θεάτρου, και λειτουργεί μέχρι σήμερα υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Νίκου Χατζηπαπά, ο οποίος αναλαμβάνει σκηνοθετικά το σύνολο των παραγωγών.

Σημαντικότερες παραστάσεις της ομάδας είναι : «Προμηθέας», «Αιών», «Βάτραχοι», «Ταξίδι στον Ήλιο - Μύθοι από την Ανατολή», «Δράκος - Ο Παραμυθένιος Κόσμος του Ευγένιου Σβάρτς», «Κωμωδία Δρόμου Με Πλάνες και Όνειρα», «Η Τρέλα της Ημέρας».

Η ομάδα Helix συμμετέχει στο Global Beat Festival με 22 καλλιτέχνες (ηθοποιούς - ζογκλέρ - ακροβάτες - τεχνικούς).

Το Θέατρο Δρόμου Helix παρουσιάζει τις δουλειές του τόσο στην Ελλάδα όσο και το Εξωτερικό στο πλαίσιο διαφόρων φεστιβάλ.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα-2004, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Λευκορωσίας, στο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου, στο Puppet Fair Festival στη Σόφια, στο Διεθνές Φεστιβάλ Malta στην Πολωνία, αλλά και η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη, με πρόσκληση της Unicef και στην Ινδία με πρόσκληση του International Centre for Cultural Relations.