Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ

22.05.2008
Οι κάτοικοι ενός χωριού της Θράκης συγκεντρώνονται κάθε τρία χρόνια σε ένα συγκεκριμένο μέρος και αναπαριστούν τον μύθο των Βακχών. Κι όλο αυτό είναι η ελάχιστη γεύση που εμείς, οι αμύητοι, παίρνουμε μέσα από το κρασί, τον έρωτα και την τέχνη του θεάτρου, δώρα, όλα, του θεού Διόνυσου, φώτα στα σκοτάδια της ψυχής μας.

Τι: ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ // «ΒΑΚΧΕΣ» ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Πότε: ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ / Έναρξη 21:30
Πού: Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα, στη Σκιά των Βράχων
Πληροφορίες: www.dimosbyrona.gr, www.festivalbyrona.gr / Θέατρα Βράχων: «Μελίνα Μερκούρη», «Άννα Συνοδινού» τηλ.: 210 7626438, 210 7626738.
Προπώληση: Δημαρχείο Βύρωνα Καραολή & Δημητρίου 32-36 Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα (Παλαιό Δημαρχείο) Κύπρου & Ευαγγελικής Σχολής Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 π.μ. - 8.00 μ.μ. Ταμεία Θεάτρων Βράχων: Από Βύρωνα: Καθημερινά 6.00 μ.μ. - 10.00 μ.μ., Από Υμηττό: τις ημέρες των παραστάσεων 6.00 μ.μ. - 10.00 μ.μ., Δισκοπωλεία «METROPOLIS», Δισκοπωλείο «SALINA» Υμηττού 125, Παγκράτι, i-ticket.gr τηλ. Κρατήσεις: 801-11-60000, www.ticketservices.gr τηλ.: 210 7234567.

Από τις Βάκχες του Ευριπίδη
Η γιορτή του Διόνυσου


Οι κάτοικοι ενός χωριού της Θράκης συγκεντρώνονται κάθε τρία χρόνια σε ένα συγκεκριμένο μέρος και αναπαριστούν τον μύθο των Βακχών.

Με τα απλά μέσα που διαθέτουν και με ό,τι έχει επιβιώσει στο χρόνο από την παράδοση της διονυσιακής λατρείας, στήνουν μια παράσταση. Ο καθένας τους έχει τον ρόλο του στην τελετή, στο έργο, και όλοι μαζί αποτελούν έναν χορό συμμετεχόντων σε αυτή την ιστορία της σύγκρουσης ανάμεσα στο θεό Διόνυσο και το νεαρό αρνητή της γιορτής, τον βασιλιά Πενθέα.

Με τη συντροφιά του κρασιού και της ζωντανής μουσικής, μέσα από στοιχεία λαϊκών δρώμενων, την ένωση σε κυκλικούς χορούς, σε συμπόσια και, φυσικά, την ένδυση ενός ρόλου, ο θίασος του χωριού συναντιέται, εορτάζει και κοινωνεί τον Διόνυσο, συμμετέχοντας σε μια συλλογική εμπειρία μύησης, έκτασης και μετάβασης. Στη χαρά της γιορτής, την ευδαιμονία του γλεντιού, την κάθαρση της θεατρικής πράξης καταλαγιάζουν οι αντίρροπες δυνάμεις της ζωής που τους κρατούν δέσμιους σε μια περιορισμένη, από κάθε άποψη, καθημερινότητα. Παύει η αγωνία, η επιβεβλημένη ηθική οπτική, τα γήινα συναισθήματα, και το «είμαι ζωντανός» αποκτά την ολοκληρωμένη του διάσταση και τότε, έστω προσωρινά, λύνεται το αίνιγμα της ζωής. Οι μύστες ενώνονται με το θείο και βιώνουν την πληρότητα.

Κι όλο αυτό είναι η ελάχιστη γεύση που εμείς, οι αμύητοι, παίρνουμε μέσα από το κρασί, τον έρωτα και την τέχνη του θεάτρου, δώρα, όλα, του θεού Διόνυσου, φώτα στα σκοτάδια της ψυχής μας.

Τάσος Ράτζος/ Σκηνοθέτης
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νικήτας Τσακίρογλου
Σκηνικά-κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κορίνα Χαρίτου
Βοηθός σκηνογράφου: Εύη Καμπουράκη
Βοηθός χορογράφου: Ελένη Γκιούρα
Σύμβουλος δραματουργίας: Δήμητρα Μήττα
Διδασκαλία παραδοσιακού χορού: Γιώργος Λυκεσάς
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
Οδηγός σκηνής: Θόδωρος Τσαλουχίδης

Θίασος Θρακιωτών: Αρετή Αγγέλου, Ιορδάνης Αϊβαζόγλου, Βασίλης Βασιλάκης (Κάδμος), Απόστολος Μπαχαρίδης (Δούλος), Πάολα Μυλωνά, Ιωάννα Παγιατάκη (Αγαύη), Φανή Παναγιωτίδου, Ερατώ Πίσση, Κώστας Σαντάς (Τειρεσίας), Θάλεια Σκαρλάτου, Εύα Σωφρονίδου, Χρήστος Σουγάρης (Πενθέας), Χρήστος Τανταλάκης (β΄ Άγγελος), Στράτος Τζώρτζογλου (Διόνυσος), Άννυ Τσολακίδου, Γιάννης Χαρίσης (α΄ Άγγελος), Μαρίνα Χατζηιωάννου

Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου
Μουσικοί: Βασίλης Κομματάς (κλαρίνο), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά).