Ντάριο Φο από το Θεατρικό Εργαστήρι Βύρωνα

22.05.2008
Φέτος το Θεατρικό Εργαστήρι Βύρωνα θα παρουσιάσει το - δυστυχώς - πάντα επίκαιρο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Το "Δεν πληρώνω... δεν πληρώνω!" είναι ένα έργο για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, όταν ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι...

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!» ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα ιδρύθηκε το 1996 και μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει πολλά έργα ξένων και Ελλήνων δημιουργών. Με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Λίλιαν Δημητρακοπούλου από το 2000, το εργαστήρι έχει παρουσιάσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα, στο «Θέατρο Βράχων» τα έργα: «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου, «Περί ελιάς ο λόγος» των Θ. Σταυρόπουλου και Β. Τάτση, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι σε παιδική - μουσική διασκευή της Λ. Δημητρακοπούλου, «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η πιο γλυκιά» του Ντάριο Φο, την αστυνομική κωμωδία του Πατ Κουκ «Φόνος; Θα αστειεύεστε!», το έργο «Λυσιστρώ όνειρα γλυκά» του Γιώργου Μεσολογγίτη, [διασκευή της γνωστής «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη], το παιδικό «Μέσα στο νερό δασκάλα» του Γ. Ξανθούλη και το βραβευμένο από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων: «Ποιος σκότωσε τον William» της Λ. Δημητρακοπούλου.

Φέτος το Θεατρικό Εργαστήρι Βύρωνα θα παρουσιάσει το - δυστυχώς - πάντα επίκαιρο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».


Το "Δεν πληρώνω... δεν πληρώνω!" είναι ένα έργο για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, όταν ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι...

Οι ήρωες του έργου, απλοί μεροκαματιάρηδες, υψώνουν το ανάστημα και τη φωνή τους: «Aκριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε κι εμείς λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα «απαλλοτριώνουμε». Μας κάνετε τη ζωή μας δυσβάσταχτη; Σας κάνουμε την δική σας δύσκολη». Τόσο επικίνδυνο θεωρήθηκε το έργο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην Ιταλία από τον θίασο του Ντάριο Φο, που οι επιχειρηματίες τον σύρανε σε δίκες, με την κατηγορία ότι υποκινούσε τον κόσμο σε κλοπές. Ο ίδιος είπε γελώντας στο δικαστήριο: «Δικάστε με. Εγώ δεν έκανα τίποτα. Κήρυξα την ατομική αντίδραση, το να κάνει ο καθένας κάτι στο χώρο του». Στο τέλος ο δικαστής είπε: "Προτείνω δέκα χρόνια κάθειρξη για το κύριο Φο, αλλά παρακαλώ η επόμενη δίκη να είναι για τον Aριστοφάνη. Να τον δικάσουμε κι αυτόν δέκα χρόνια". Φυσικά αθωώθηκε παμψηφεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΥΗ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΛΙΑΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ? ΠΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΖΩΗ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ με ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ:
ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΙΑΜΠΑ [Λουίτζι], ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ, ΕΥΤΥΧΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΣΣΑΣ [Τζιοβάνι], ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΠΑΤΑΚΗΣ, ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΑΧΗ [Αντωνία], ΦΑΝΗ ΣΩΦΡΟΝΙΔΟΥ [Μαργαρίτα], ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ [ασφαλίτης, καραμπινιέρος].