"Ο χρόνος και οι μέρες" στο Μουσείο Μπενάκη

13.02.2001
"Ο χρόνος και οι μέρες. Γιορτές και δρώμενα: μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης", είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται από τις 10 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη.
"Ο χρόνος και οι μέρες. Γιορτές και δρώμενα: μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης", είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται από τις 10 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη.
Στην έκθεση συγκεντρώνονται αντικείμενα από την Ελλάδα (Μουσείο Μπενάκη), την Ουγγαρία (Μουσεία του Διαμερίσματος της Πέστης), την Αλσατία (Μουσεία του Πάρκου των Βοσγίων του Βορρά και ιδιωτικές συλλογές) και το Λουξεμβούργο (Φεστιβάλ του Echternacht). Τα αυθεντικά έργα συμπληρώνονται από σύγχρονες κατασκευές, οι οποίες αναπαράγουν πιστά μάσκες, φορεσιές μεταμφιεσμένων, στολισμένα δένδρα και άλλα τελετουργικά αντικείμενα από φθαρτά υλικά που σήμερα δεν σώζονται.
Αναδεικνύοντας την κοινή ύλη, άυλη και φυσική κληρονομιά της Ευρώπης, η έκθεση αποσκοπεί στη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, μέσα από τις ομοιότητες και τις διαφορές που την απαρτίζουν.
Η κεντρική ιδέα της παρουσίασης παραπέμπει στη λειτουργία και στην υποβλητική μαγεία ενός καλειδοσκοπίου. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις κυκλικούς χώρους που αντιστοιχούν σε ισάριθμούς θεματικούς άξονες: τον κύκλο της γης, όπου εισάγεται ο επισκέπτης στην πρώτη ροτόντα, τον κύκλο ζωής, τον οποίο διατρέχει μέσα από τη δεύτερη ελλειψοειδή διαδρομή και τον κύκλο του έτους, γύρω από τον οποίο κινείται στην τρίτη εκθεσιακή ενότητα.
Πέρα πάντως από το περιεχόμενό της η έκθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την ιδιαίτερη προσέγγιση του θέματος, τόσο από πλευράς αισθητικής όσο και από πλευράς οργάνωσης του υλικού, που ξεφεύγει από το συνηθισμένο περιεχόμενο των λαογραφικών εκθέσεων.
Μετά την Ελλάδα, η έκθεση θα περιοδεύσει στο Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία και τη Γαλλία.
Σημειώνεται επίσης, ότι η έκθεση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2001