Turner για 30 χιλιάδες λίρες!

26.05.2008
Η Tate Britain ανακοίνωσε τη βραχεία λίστα για το Βραβείο Turner 2008, το οποίο θα αποφέρει στον νικητή του ένα τσεκ αξίας 30.000 λιρών. Η υποψηφιότητα της 42χρονης Κάθι Ουίλκες από τη Γλασκόβη πρόκειται σίγουρα να διχάσει.

Η Tate Britain ανακοίνωσε τη βραχεία λίστα για το περίφημο Βραβείο Τέρνερ του 2008 που θα αποφέρει στον νικητή του ένα τσεκ αξίας 30.000 λιρών.

Η υποψηφιότητα της 42χρονης Cathy Wilkes από τη Γλασκόβη πρόκειται σίγουρα να διχάσει. Εκπροσωπώντας τη Σκοτία στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2005, παρουσίασε το έργο «Είναι έγκυος ξανά» το οποίο αποτελείτο από μια τηλεόραση, έναν νεροχύτη με μια ανθρώπινη τρίχα και ένα καροτσάκι μωρού. Γνωστός διευθυντής Μουσείου απορρίπτει τη δουλειά της ως «ντροπιαστική».

Υπάρχει ακόμα η 37χρονη Runa Islam από το Μπαγκλαντές, μια βίντεο αρτίστ η οποία εξερευνά «χώρους της πραγματικότητας και της φαντασίας, του υποκειμενισμού και της δημιουργικότητας». Στο «Πρώτη Μέρα της Ανοιξης», κινηματογράφησε μια ομάδα καροτσέρηδων οι οποίοι κάθονταν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Ο μόνος άντρας στη λίστα είναι ο 43χρονος Mark Leckey, άλλος ένας βίντεο αρτίστ από το Λονδίνο που εστιάζει στην υποκουλτούρα, με ένα σάουντρακ που γράφει η μπάντα στην οποία είναι μέλος.

Και τέλος είναι η Πολωνέζα Goshka Macuga, η οποία «θολώνει τα όρια μεταξύ καλλιτέχνη, επιμελητή και συλλέκτη», εκθέτοντας εικόνες από έργα άλλων καλλιτεχνών μαζί με φαινομενικά τυχαία αντικείμενα όπως βιβλία και σουβενίρ δημιουργώντας «δραματικά περιβάλλοντα».

Το Βραβείο Τέρνερ θεωρείται το πιο προκλητικό και έγκυρο βραβείο της σύγχρονης τέχνης, αλλά για τους επικριτές του, οι φετινές υποψηφιότητες θα επιβεβαιώσουν ότι ο Τέρνερ, ο μεγάλος ζωγράφος του 19ου αιώνα, θα «στριφογυρίζει στον τάφο του».

Απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν Βρετανό καλλιτέχνη κάτω των 50 και δημιουργεί πάντα έντονες συζητήσεις, όπως το 2001, όταν το βραβείο δόθηκε στον Μάρτιν Κριντ για ένα έργο του που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα γυμνό δωμάτιο με ένα φως που αναβόσβηνε.

Τα έργα των καλλιτεχνών θα φιλοξενηθούν σε ειδική έκθεση στους χώρους της Tate Britain από τις 30 Σεπτεμβρίου 2008. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την 1η Δεκέμβρη σε live σύνδεση με το βρετανικό Channel 4.

ΧΤ