Πιο διεθνές από ποτέ το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

28.05.2008
Για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι φίλοι του σύγχρονου χορού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου.
Για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι φίλοι του σύγχρονου χορού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου.

Το Αμφιθέατρο του Κάστρου, το Πνευματικό Κέντρο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου και άλλοι χώροι της Καλαμάτας θα υποδεχτούν και φέτος σημαντικές ομάδες χορού, που με χαρά βλέπουμε πως κάθε χρόνο είναι όλο και περισσότερες.

Προσανατολισμένο στην πρωτότυπη διεθνή δημιουργία, με την εμπειρία δεκατριών επιτυχημένων διοργανώσεων, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αναζητά διαρκώς νέους τρόπους για να μεταδώσει σε ακόμα ευρύτερο κοινό την αγάπη για την τέχνη του χορού, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη γνωριμία μαζί του σε βάθος.

Εμμένοντας στην αυθεντικότητα της δημιουργίας και στις φωνές με προσωπική χροιά, το 14ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα καλωσορίσει γνωστούς χορογράφους και σχήματα που έχουν εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, αλλά και νέους δημιουργούς του πειραματισμού από διαφορετικές χώρες και ηπείρους. Κάποιοι απ’ αυτούς θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα έργα που θα παρουσιαστούν θα μας συγκινήσουν, θα μας ξεσηκώσουν, θα μας κάνουν να γελάσουμε, θα μας προβληματίσουν, αλλά πάνω απ’ όλα θα μας ανοίξουν έναν ορίζοντα σκέψεων για τον κόσμο.

Φέτος, εστιάζοντας στην έρευνα, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει δέκα σχήματα και δημιουργούς από διαφορετικές χώρες που θα δώσουν συνολικά δεκαέξι παραστάσεις. Χαρακτηριστικό του φετινού προγραμματισμού είναι ότι πολλές ομάδες επιλέγουν να συνεργαστούν με σημαντικούς χορογράφους από άλλες χώρες, ή σημαντικοί δημιουργοί επιλέγουν να συνεργαστούν με εξαιρετικούς χορευτές επίσης από διαφορετικά μέρη του κόσμου, δημιουργώντας ένα κλίμα γόνιμης συνεύρεσης. Θα παρουσιαστούν δημιουργίες από τη Νότιο Αφρική, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, από την Ιαπωνία.

Στον κατάλογο όμως των χωρών από τις οποίες κατάγονται κάποιοι από τους χορογράφους, θα πρέπει να προστεθεί η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ισραήλ, ενώ στον κατάλογο της χώρας καταγωγής των σχημάτων θα προστεθεί, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, η Βραζιλία. Κι αν μέχρι τώρα οι θεατές είχαν γνωρίσει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το ιδιαίτερο στίγμα χωρών στις οποίες κάτι σημαντικό συντελείται στο χώρο του σύγχρονου χορού, ο φετινός προγραμματισμός θα τους επιτρέψει να εμβαθύνουν σε μερικές διεθνείς συνεργασίες με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σημαντική στιγμή του φετινού φεστιβάλ είναι η παρουσίαση ενός πρότζεκτ, αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών και θεωρητικών του χορού από την Ελλάδα και την Ολλανδία.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Το Φεστιβάλ ανοίγει με δύο διαφορετικούς δημιουργούς, που θα μας συναρπάσουν ο καθένας με τον τρόπο του. Από τη μια, ο ισραηλινής καταγωγής Χόφες Σέκτερ, τρομερό παιδί του νέου βρετανικού χορού, παρουσιάζει με την ομάδα του δύο έργα με εκρηκτική δυναμική. Κάτω από τους παλλόμενους ήχους ζωντανής μουσικής, που υπογράφεται από τον ίδιο τον χορογράφο, παρουσιάζονται δύο χορογραφίες: το Uprising, για άντρες χορευτές, όπου εναλλάσσονται η δύναμη και η εσωτερικότητα, και το In Your Rooms, ένα τελετουργικό ταξίδι στα βάθη του ασυνείδητου. Για το In Υour Rooms η εφημερίδα Observer έγραψε: «Πιθανόν το σημαντικότερο έργο που χορογραφήθηκε στη Βρετανία μετά το 2000».

Από την άλλη, ο Γκρέγκορυ Μακόμα από τη Νότιο Αφρική, που έχει χαρακτηριστεί φαινόμενο: ξεκίνησε από τα γκέτο του Σοβέτο και κατέκτησε τις πιο σημαντικές σκηνές του σύγχρονου χορού σε όλο τον κόσμο. Το σόλο Beautiful Me, που θα παρουσιάσει στην Καλαμάτα, είναι ένας μονόλογος για την ομορφιά που κρύβεται μέσα στον άνθρωπο, με μουσική που ερμηνεύεται ζωντανά από τέσσερις εξαιρετικούς αφρικανούς μουσικούς. Σ’ αυτό το παράξενο εγχείρημα "ελεγεία και ταυτόχρονα προσευχή" έχουν συμβάλει άλλοι τρεις χορογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Άκραμ Καν.

Η πρωτοπόρος της πορτογαλικής σκηνής του σύγχρονου χορού Βέρα Μαντέρο, μαζί με τους εκπληκτικούς συνεργάτες της ομάδας της, παρουσιάζει το Until the moment when God is destroyed by the extreme exercise of beauty, μια παράσταση-έκπληξη, μια χορογραφία του λόγου που μας ταξιδεύει στο δάσος των ανθρώπινων σκέψεων.

O Τζόναθαν Μπάρροους, από τους πιο σημαντικούς βρετανούς χορογράφους, μαζί με τον διακεκριμένο μουσικό Ματτέο Φάργκιον ερμηνεύουν με αφοπλιστική αμεσότητα, ευαισθησία και χιούμορ μια ανεπιτήδευτη, σχεδόν σιωπηλή συνομιλία: το Both Sitting Duet.
Οι αξέχαστοι στο κοινό της Καλαμάτας Νοτιοαφρικανοί Via Katlehong [Βία Κάτλχονγκ] συμπράττουν με τον ιδιοφυή Γάλλο Κριστιάν Ριζό και την αιχμηρή, βαθιά πολιτικοποιημένη, Nοτιοαφρικανή επίσης, Ρόμπυν Όρλιν. Στο Imbizo e Mazweni οι δύο ξεχωριστές χορογραφίες που προτείνουν ο Ριζό και η Όρλιν τοποθετούν σε ένα νέο πλαίσιο το υλικό της ομάδας που βασίζεται στο χορό αντίστασης κατά του Απαρτχάιντ «παντσουλά». Η διαμαρτυρία, η αδικία αλλά και η χαρά και η ελπίδα που φέρει αυτός ο χορός του δρόμου ξεπερνούν τα όρια της χορογραφίας για να φτάσουν απευθείας στις καρδιές των θεατών.

Όχι μακριά από το δρόμο, ο γερμανός χιπχόπερ Νηλς «Στορμ» Ρομπίτσκυ χορογραφεί τους απίθανους βραζιλιάνους μπρέικντανσερς Discípulos do Rítmo [Ντισίπουλος ντο Ρίτμο], που μας κόβουν την ανάσα στο Geometronomics, δυναμική, αστειευόμενη περιήγηση στην πόλη και το χρόνο. Η σχέση των εικόνων του βίντεο μ’ αυτά που συμβαίνουν στη σκηνή είναι σίγουρα από τα καλύτερα πειράματα που έχουν γίνει μ’ αυτά τα υλικά. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους συνδυασμούς βίντεο και δρώμενου επί σκηνής.

Ο Καταλανός Πέρε Φάουρα είναι ο συνδετικός κρίκος σε ένα τρίπτυχο πρότζεκτ, αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών και θεωρητικών του χορού που ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου (He.D.A.).

Στο πρώτο μέρος ο Πέρε Φάουρα ξαναδουλεύει κατόπιν ανάθεσης από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με ελληνίδες ερμηνεύτριες, το τρίο StripteaSeS, όπου μέσα από τις διασταυρώσεις των βλεμμάτων κοινό και χορευτές οδηγούνται σε μια εσωτερική διαδικασία απογύμνωσης.

Ο ίδιος θα χορέψει επίσης το βραβευμένο σόλο This is the picture of a person I don’t know και μέσω του βίντεο θα προσκαλέσει το κοινό σε μια πραγματική συνάντηση με τον ερμηνευτή. Διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις πλαισιώνουν τις παραστάσεις. Έτσι το ελληνικό κοινό θα ανακαλύψει φέτος την παλλόμενη δυναμική διεθνή κοινότητα του σύγχρονου χορού, πρακτική και θεωρητική, που έχει έδρα της την Ολλανδία, χώρα-πρότυπο για τη στήριξη που προσφέρει σε καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς.

Το πρόγραμμα συμπληρώνει από την ελληνική πλευρά η ομάδα Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη, η οποία θα παρουσιάσει την τελευταία της παραγωγή Electric Girl, ένα διάλογο ανάμεσα σε μια χορεύτρια και έναν διάσημο μουσικό που φέρνουν στη σκηνή μια σχέση γεμάτη ένταση.

Το Φεστιβάλ κλείνει με τους διάσημους Ιάπωνες Sankai Juku [Σάνκαϊ Τζούκου], που υπό τις οδηγίες του ιδρυτή τους Ούσιο Αμαγκάτσου παρουσιάζουν την παράσταση μπούτο Utsushi, ένα απόσταγμα από τη χορογραφική δουλειά του Αμαγκάτσου τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Το Χοροθέατρο Vuyani, οι Vera Mantero & Guests, οι Τζόναθαν Μπάρροους & Ματτέο Φάργκιον, o Νηλς «Στορμ» Ρομπίτσκυ και οι Discípulos do Rίtmo, καθώς και ο Πέρε Φάουρα, εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα διανθιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πληροφορίες: Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας Παν. Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα Τηλ.: 27210 83086 & 90886 // www.kalamatadancefestival.gr

Τιμές εισιτηρίων
- 23,00 € & 15,00 € (φοιτητικό, σπουδαστές σεμιναρίου και β΄ ζώνη Κάστρου)
Για τις παραστάσεις των:
HOFESH SHECHTER COMPANY, VERA MANTERO & GUESTS, VIA KATLEHONG DANCE, STORM & DISCIPULOS DO RITMO, SANKAI JUKU

- 20,00 € & 15 ,00 € (φοιτητικό, σπουδαστές σεμιναρίου)
Για τις παραστάσεις των:
VUYANI DANCE THEATRE, JONATHAN BURROWS & MATTEO FARGION,
QUASI STELLAR / A. ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ, PERE FAURA