«Η τριλογία της Μήδειας» στο Ακτίς Αελίου

28.05.2008
Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ του Heiner Muller, σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, παρουσιάζεται για 4 παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου" στις αρχές Ιουνίου.

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ του Heiner Muller, σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, παρουσιάζεται για 4 παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου" στις αρχές Ιουνίου.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο στην Αθήνα (Θέατρο Σημείο), ενώ στη συνέχεια (Δεκέμβριο-Ιανουάριο) θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου).

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στην ανάπλαση των αρχαίων ελληνικών μύθων που μας παραδίδει ο 20ος αιώνας, ο Γερμανός συγγραφέας Χάϊνερ Μύλλερ συμμετέχει πεισματικά. Χρησιμοποιεί τους αρχαίους ελληνικούς μύθους σαν πρώτη ύλη, ένα κατασκευαστικό υλικό που οδηγεί σε μια νέα θεώρηση του τραγικού. Ο ποιητικός του σχολιασμός εγγράφεται πάνω στο σώμα του μύθου και αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το τρίπτυχο Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες αποτελεί το βασικότερο αρχαιόθεμο κείμενο του Muller μέσα στη δεκαετία του '80. Τα μέρη, γραμμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές -αυτόνομα- διαπραγματεύονται την αλλοτριωμένη ανθρωπότητα, την προδοσία, το κατακερματισμένο Εγώ, την καταστροφή ενός πολιτισμού, το τέλος μιας εποχής.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη της παράστασης Νίκου Σακαλίδη

Αυτή η πρώτη παρουσίαση του τρίπτυχου με θέμα τη Μήδεια του Heiner Muller είναι το αποτέλεσμα ενός δεύτερου σταδίου δουλειάς με τα συγκεκριμένα κείμενα. Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο κύκλο της προετοιμασίας μιας παράστασης σε εξέλιξη.
Ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε με δύο εργαστήρια, ένα κινησιολογικό κι ένα υποκριτικό, με τους ηθοποιούς.

Στο δεύτερο κύκλο έγινε προσπάθεια να συνδυαστούν οι προτάσεις των ηθοποιών με μια αρκετά συγκεκριμένη, αλλά ανοιχτή σκηνοθετική άποψη. Στα τρία βασικά κείμενα προστέθηκαν άλλα δύο: ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του συγγραφέα, όπου μιλάει για το πώς συνέθεσε σταδιακά το τρίπτυχο με προσωπικά βιώματα και εικόνες της χώρας του και της εποχής του.

Και το κείμενο με το οποίο κλείνει το τρίπτυχο, δίνοντας κάποιες γενικές και σαφώς ποιητικές κατευθύνσεις. Αυτή η ενσωμάτωση θεωρήθηκε αναγκαία, διότι φωτίζει αρκετές πτυχές ενός έργου πυκνού, μεστού, απολύτως σύγχρονου και επίκαιρου, σκοτεινού όπως η εποχή μας.

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης
Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος
Σκηνικό-Κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη
Κίνηση: Αναστασία Θεοφανίδου
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Τσικάρα
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρίνα Γκούμλα
Βοηθός Μουσικού: Ελεονώρα Αϊβαζίδου
Οργάνωση Παραγωγής: Βικτώρια Ζουμπρίτσκαγια

Ηθοποιοί:
Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Θεανώ Αμοιρίδου, Μαρίνα Γκούμλα, Ιωάννα Κατσαρού, Γιώργος Κολοβός, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Μάρα Τσικάρα.

Χάινερ Μύλλερ «Η Τριλογία της Μήδειας»
(Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες)
Παράσταση σε εξέλιξη από το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ τηλ: 2310-229.249).
Εισιτήρια: 15 Ευρώ (γενική είσοδος) Ισχύουν ατέλειες και εργατικά.
Για 4 παραστάσεις από Παρασκευή 6 έως Δευτέρα 9 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ.