"Εργα" του Pierre Huyge στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

05.03.2001
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων "Έργα" την παρουσίαση της οπτικοακουστικής εγκατάστασης του σύγχρονου Γάλλου καλλιτέχνη Pierre Huyghe (Πιερ Ουίγκ) με τίτλο "The Τhird Memory" (Η Τρίτη Μνήμη)
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων "Έργα" την παρουσίαση της οπτικοακουστικής εγκατάστασης του σύγχρονου Γάλλου καλλιτέχνη Pierre Huyghe (Πιερ Ουίγκ) με τίτλο "The Τhird Memory" (Η Τρίτη Μνήμη). Στο πλαίσιο της σειράς αυτής παρουσιάζονται μεμονωμένα έργα, τα οποία προσφέρονται ως ερεθίσματα για προβληματισμό του θεατή γύρω από θέματα όχι μόνο καλλιτεχνικού αλλά και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο Pierre Huyghe γεννήθηκε στο Παρίσι το 1962 και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Χρησιμοποιεί το φιλμ, το βίντεο, τη φωτογραφία και στα τελευταία του έργα ο καλλιτέχνης αναπτύσσει ένα διάλογο με τον κινηματογράφο. Συγκεκριμένα αποδομεί αφηγηματικές συμβάσεις του κινηματογράφου και παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αφομοιώνουν και αναπαριστούν ένα πραγματικό γεγονός, μετατρέποντάς το σε θέαμα. Το "The Third Memory" παρουσιάζεται στον ισόγειο χώρο του ΦΙΞ και αναπτύσσεται σε δύο διαφορετικές αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται προπαρασκευαστικά στοιχεία και ντοκουμέντα μέσα από την έρευνα του καλλιτέχνη. Στη δεύτερη αίθουσα γίνονται δύο βιντεοπροβολές συγχρονισμένες μεταξύ τους (διάρκεια: 9'46).
Το θέμα του έργου έχει αφετηρία ένα πραγματικό γεγονός (μια ληστεία σε τράπεζα) που συνέβη το 1972 στο Μπρούκλυν, και τη σχετική ταινία του Sydney Lumet Σκυλίσια μέρα (1975), στην οποία πρωταγωνιστεί ο Al Pacino. Στο έργο του Pierre Huyghe εμφανίζεται ο δράστης, μεγάλος πια σε ηλικία, ο οποίος καλείται από τον καλλιτέχνη να θυμηθεί τα γεγονότα και να αποκαταστήσει την αλήθεια όλων όσων κατά τη γνώμη του είχαν αλλοιωθεί, από τον τρόπο με τον οποίο τα Μ.Μ.Ε. της εποχής και η εμπορική ταινία του Lumet τα είχαν παρουσιάσει. O Pierre Huyghe καλεί το δράστη να ανασύρει την "Τρίτη Μνήμη" του και να αποκαταστήσει την αλλοιωμένη εικόνα του.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Pierre Huyghe για το έργο του:
"Το "The Third Memory" είναι μια ανάπλαση πραγματικών γεγονότων, εκτυλίσσεται όμως μέσα στο σκηνικό της ταινίας που γύρισε ο Sydney Lumet, διότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η κατανόηση των συνθηκών μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε το γεγονός, αλλά και η παρουσίαση των σχέσεων που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ του δράστη μιας πράξης και του κινηματογραφικού προσώπου που τον υποδύεται. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που του έκλεψαν, που του στέρησαν την εικόνα του". Με το Έργο "Τhe Third Memory" και τις συνοδευτικές εκδηλώσεις που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν σύντομα, το Ε.Μ.Σ.Τ. προσφέρει τη δυνατότητα μιας δημόσιας συζήτησης που θα σχολιάζει τους τρόπους με τους οποίους "η κοινωνία του θεάματος" και τα Μ.Μ.Ε. προσλαμβάνουν και διαχειρίζονται πρόσωπα και γεγονότα.
Διάρκεια: από 12/02/2001 έως 08/04/2001
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 - 19.00, Πέμπτη: 12.00 - 22.00, Δευτέρα: κλειστά.