Biophilia - το νέο άλμπουμ της Bjork!

17.10.2011
Το Biophilia είναι το 7ο studio album της Björk. Επιπλέον, είναι μια iPad app suite με interactive programs για τον χρήστη του iPad, iPhone και IPod Touch που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τα 10 τραγούδια του album σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι

Το Biophilia είναι το 7ο studio album της Björk. Επιπλέον, είναι μια iPad app suite με interactive programs για τον χρήστη του iPad, iPhone και IPod Touch που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τα 10 τραγούδια του album σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι!

Ακούγοντας το “Crystalline”, βλέπεις τον εαυτό σου να διακτινίζεται και να συλλέγει κρυστάλλους στο διάστημα, ενώ στο “Transformer” τον παρακολουθείς να παράγει κεραυνούς και ηλεκτρικό ρεύμα! Ταυτόχρονα, είναι μια πραγματεία για την Φύση, από τους απέραντα μεγάλους πλανήτες μέχρι τα απειροελάχιστα μικρά σωματίδια ... Αλλά και μια περιφερόμενη τριετής έκθεση, με 8 διαφορετικούς σταθμούς, επί 3 βδομάδες, όπως έγινε πρόσφατα στο Manchester. Κι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που ανατρέπει όλα όσα ξέραμε περί μουσικής εκπαίδευσης, και που αντί της ακαδημαϊκής προσέγγισης προκρίνει το ένστικτο και τη δημιουργικότητα. Τέλος, είναι μια 3D ταινία ενενήντα λεπτών όπου η ίδια εξηγεί το multi-media project της, κι ένα Website, το www.bjork.com.

Το Biophilia της Björk είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Κι ενώ το πρωτοποριακό album της Björk πείθει και τους πιο απαιτητικούς ακροατές, οι κριτικές είναι τουλάχιστον διθυραμβικές. “Biophilia. It's been heralded not merely as an important new release but the future of the entire record industry. Björk Fights to Save Music”, έγραψε το Mojo. “Lead single "Crystalline" features one of the album's best hooks, and as a result, one of Björk's best and most focused performances. Elsewhere, the gorgeous "Cosmogony" carries a faint hymnal quality, the melodies of “Virus” and the closing “Solstice” are so beautiful they carry you along regardless.” προσυπόγραψε το Pitchfork.

Κάθε τραγούδι γράφτηκε σε οθόνη αφής, ενώ η ομάδα της αεικίνητης τραγουδίστριας (ισλανδοί κατασκευαστές μουσικών οργάνων, μέλη ενός εργαστηρίου ηλεκτρονικών μέσων του αμερικανικού ΜΙΤ κι ένας άγγλος εφευρέτης) προγραμμάτισε τους αντίστοιχους αλγόριθμους που μεταγράφουν οπτικά τους ήχους και τις λέξεις... Το αποτέλεσμα; Στο Biophilia –μέσα από συσχετισμούς των νόμων της φύσης, της φυσικής των μαθηματικών και της τεχνολογίας–, η Björk περιγράφει τη λειτουργία της μουσικής. Κι ο χρήστης του iPad, αλλάζοντας τις μελωδίες ή παρεμβαίνοντας στο story του “Dark Matter” για παράδειγμα, μαθαίνει τις μουσικές κλίμακες, ενώ στο “Mutual Core”, καθώς εκείνη τραγουδάει: «Όσο γρήγορα μεγαλώνουν τα νύχια σου / το ρήγμα του Ατλαντικού μετακινείται», αντιλαμβάνεται τις συγχορδίες...

Κι ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα του Biophilia. Η σαρανταπεντάχρονη Björk, της οποίας η γόνιμη φαντασία αρέσκεται στο ν’ αψηφά τις προκλήσεις και τις κατηγοριοποιήσεις, εδώ όχι μόνο απαντά στο καίριο ερώτημα: Υπάρχει άραγε ένα κοινό σημείο μεταξύ Μουσικής, Φύσης και Τεχνολογίας;, αλλά επιπλέον δημιουργεί ένα ολόκληρο σύμπαν προκειμένου να μας μυήσει, να μας θέλξει και να μας καταπλήξει, αλλάζοντας μια για πάντα την εμπειρία της Μουσικής!

Tracklisting

1."Moon"
2."Thunderbolt"
3."Crystalline"
4."Cosmogony"
5."Dark Matter"
6."Hollow"
7."Virus"
8."Sacrifice"
9."Mutual Core"
10."Solstice"
BJÖRK – BIOPHILIA