Στον Μπαρνς επιτέλους (!) το Μπούκερ

20.10.2011
Σε μια από τις πιο καλές πένες της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας δόθηκε το Βραβείο Μπούκερ. Ο Τζούλιαν Μπαρνς κέρδισε την πολυπόθητη διάκριση την τέταρτη φορά, για το μυθιστόρημά του "Ενα κάποιο τέλος", τίτλος με τον οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 21 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο", σε μετάφραση Θωμά Σκάσση.

Ο βρετανός Τζούλιαν Μπαρνς και το μυθιστόρημά του "Ενα κάποιο τέλος" (The Sense of an Ending), κέρδισε επιτέλους (!) το Μπούκερ, το λογοτεχνικό βραβείο για το οποίο ήταν τέταρτη φορά υποψήφιος.


Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 21 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο", σε μετάφραση Θωμά Σκάση, είναι γύρω στις 150 σελίδες και αναφέρεται στην απογοήτευση των γηρατειών και την απώλεια, ή την αδυναμία της μνήμης. Ο κεντρικός ήρωας είναι μεσήλικας, έχει μια στρωμένη καριέρα και έναν γάμο που κατέληξε σε συναινετικό διαζύγιο. Ένα γράμμα που λαμβάνει που τον καλεί να στοχαστεί γύρω από τη ζωή του…


Ο Μπαρνς έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών στην επίσημη τελετή, που έλαβε χώρα την Τρίτη το βράδυ, στο Γκίλντχολ του Λονδίνου και δήλωσε "ανακουφισμένος και ενθουσιασμένος". Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Στέλλα Ρίμινγκτον ανέφερε για το βιβλίο πως «έχει όλα τα στοιχεία ενός κλασικού έργου της αγγλικής λογοτεχνίας. Είναι εξαιρετικά γραμμένο, έχει έξυπνη και λεπτοδουλεμένη πλοκή και αποκαλύπτει με κάθε του ανάγνωσμα νέα βάθη. Κρίναμε ότι αυτό το βιβλίο μιλάει στον άνθρωπο του 21ου αιώνα».


Ο Τζούλιαν Μπάρνς γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Metroland, εκδόθηκε το 1980. Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ(1984) κέρδισε λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Το 1986 η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε το βραβείο Ε.Μ.Forster.. Το 1988 χρίστηκε ιππότης του γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ υποψήφια για Booker ήταν επίσης τα "Ο παπαγάλος του Φλομπέρ" (1984), "Αγγλία, Αγγλία" (1998) και "Αρθουρ & Τζορτζ" (2005).

Γ.Ο