Αγαπιούνται ακόμα οι Γερμανοί με τους Έλληνες;

14.09.2012
Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη σχέση μιας Ελληνίδας με έναν Γερμανό; Οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν είναι πλέον αυτό που ήταν πριν από 60 χρόνια. Αλήθεια, πώς είναι σήμερα – σε περιόδους οικονομικής κρίσης;

Αγαπιούνται ακόμα οι Γερμανοί με τους Έλληνες; Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη σχέση μιας Ελληνίδας με έναν Γερμανό; Οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν είναι πλέον αυτό που ήταν πριν από 60 χρόνια. Αλήθεια, πώς είναι σήμερα – σε περιόδους οικονομικής κρίσης;

Ο Daniel Rode (Ντάνιελ Ρόντε) είναι πεπεισμένος ότι η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της δεν μπορούν να κλονίσουν την αγάπη μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών.

Στη δίγλωσση εγκατάσταση Ο ΓΙΩΡΓΟΣ UND DIE KARIN που εκθέτει με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων του Goethe-Institut Athen, ο Rode εμπνέεται από την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, αφήνει συνειδητά στην άκρη την πολιτική και απεικονίζει μ’ ένα μαγευτικό δίγλωσσο τρόπο τα συναισθήματα μεταξύ των λαών, ενώ ταυτόχρονα μετουσιώνει την (εκπαιδευτική) δουλειά του ίδιου του Ινστιτούτου σε τέχνη.

Το έργο αναζητά απαντήσεις σχετικά με το κατά πόσο μεταβάλλονται οι συναντήσεις Ελλήνων και Γερμανών μέσα στα χρόνια, τί είναι αυτό που τους χαρακτηρίζει και αυτό που τους φέρνει πιο κοντά.

Εξήντα χρόνια σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στη ζωή του κάθε ανθρώπου, αλλά και του κάθε οργανισμού. Κοιτάς πίσω σε ό,τι έχεις καταφέρει και μπροστά σε ό,τι θέλεις να πετύχεις. Ο παραπάνω συλλογισμός προσωποποιείται, καθώς η δίγλωσση εγκατάσταση Ο ΓΙΩΡΓΟΣ UND DIE KARIN χρησιμοποιεί τα πιο δημοφιλή ανδρικά και γυναικεία ονόματα στην Ελλάδα και την Γερμανία το 1952 (έτος ίδρυσης του Goethe-Institut Athen).

Ως καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Δρέσδη αλλά και στο Κάιρο, ο Rode γνωρίζει ότι η τέχνη εκλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές χώρες και γι’ αυτό σχεδίασε με ιδιαίτερη προσοχή την εγκατάσταση. «Το έργο τονίζει προπάντων το διαλεκτικό ρόλο του Ινστιτούτου στην πόλη», σχολιάζει ο ίδιος ο Rode. «Μέσω της αλληλοπλοκής των γλωσσών, το σκοπίμως απλό μήνυμα, στη συνέχεια κρυπτογραφείται και γίνεται σχεδόν αινιγματικό. Το Ινστιτούτο Γκαίτε χαίρει μεγάλου κύρους στην Αθήνα.”. Όσο για την ευρύτερη σχέση του καλλιτέχνη με την Ελλάδα, αυτή ξεκίνησε από τα εφηβικά του χρόνια όταν ερχόταν εδώ διακοπές με τους γονείς του. «Ο πατέρας μου είναι δάσκαλος Λατινικών και Ελληνικών και βαδίζαμε με κόπο παντού μέσα στα ερείπια. Αυτό με εντυπωσίασε τότε και σε αυτά τα μέρη απολαμβάνω ακόμα και σήμερα να είμαι απλά ένας τουρίστας».


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Γιορτάζουμε 60 χρόνια στην Αθήνα!

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ UND DIE KARIN
Μια δίγλωσση εγκατάσταση

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, 19:30
Χώρος: Μπροστά στο Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Διάρκεια : έως 30 Νοεμβρίου 2012

Το έργο θα εγκαινιάσει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Dr. Matthias Makowski.
Θα ακολουθήσει μια εισαγωγή από τον καλλιτέχνη (στην αγγλική γλώσσα).

Είσοδος ελεύθερη