Νέοι Ελληνες αρχιτέκτονες στο Μπενάκη

20.11.2012
Μια ανθολόγηση της καλύτερης τρέχουσας αρχιτεκτονικής παραγωγής νέων δημιουργών θα φιλοξενήσει το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), από αύριο έως τις 13 Ιανουαρίου.

Μια ανθολόγηση της καλύτερης τρέχουσας αρχιτεκτονικής παραγωγής νέων δημιουργών θα φιλοξενήσει το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), από αύριο έως τις 13 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την 7η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει 289 μελέτες υλοποιημένων έργων και μη υλοποιημένων προτάσεων.

Η ατομική κατοικία κρατά τα σκήπτρα στα προς έκθεση έργα. Ωστόσο, κατά τον πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Ηλία Κωνσταντόπουλο, «ενώ αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό γεγονός -καθώς μάλιστα η αρχιτεκτονική της σύγχρονης ελληνικής κατοικίας αναγνωρίζεται σταδιακά και εκτός Ελλάδας για την υψηλή της στάθμη - είναι ταυτόχρονα και ενδεικτικό της συνεχιζόμενης απουσίας αξιόλογων δημόσιων έργων στη χώρα».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος μιλά για μεταπολεμική ένδεια «που δυστυχώς στοιχειώνει και τις νεότερες γενιές». Παρ' όλα αυτά, παραμένει ενθαρρυντικό το στοιχείο που διαφαίνεται στις Μπιενάλε ότι οι νέοι αρχιτέκτονες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, εγχώριους και ξένους, με αρκετές διακρίσεις.

Σύμφωνα με την επιτροπή επιλογής των έργων για την 7η Μπιενάλε (Σταύρος Γυφτόπουλος, Πάνος Δραγώνας, Νίκος Καλογεράς, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πάγκαλος), οι μελέτες που υποβλήθηκαν για την έκθεση αναδεικνύουν τρεις προθέσεις: Η συνέχιση της συμπόρευσης με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, ενίοτε αβίαστα.

Η υπεράσπιση των κυρίαρχων ειδών, υιοθετώντας νέες κατασκευαστικές μεθόδους και προηγμένα υλικά κελύφους. Και μια κριτική αντίληψη σε ό,τι αφορά στη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και πόλης.

Δ. Ρ.