Μαρία Εκμεκτσίογλου: Η μαγείρισσα του Mega έγραψε βιβλίο

03.06.2014
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου και ο Γκιοκτσέν Αντάρ επιλέγουν 109 συνταγές από τις δύο μεριές του Αιγαίου, και μας τις παρουσιάζουν σε ένα βιβλίο.

Την γνωρίσαμε στην τηλεοπτική εκπομπή γαστρονομίας του Mega «Από την Πόλη έρχομαι» και αμέσως απέκτησε φανατικό κοινό. Η μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου φέρνει τα αρώματα της Κωνσταντινούπολης, και όχι μόνο, μέσα σε ένα βιβλίο με 109 συνταγές.

109 συνταγές, δυο σεφ, ένα βιβλίο και πάνω απο όλα το Αιγαίο.

Η μαγειρική είναι συναίσθημα, είναι εμπειρία, εικόνες και πάνω απο όλα γεύσεις. Με τα συναισθήματα που μας πότισε, με τα καλά που μας χάρισε από την εύφορη γη και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, η Μαρία Εκμεκτσίογλου και ο Γκιοκτσέν Αντάρ παρουσιάζουν τις πιο νόστιμες συνταγές τους.

Ο άνθρωπος μοιάζει με τα χώματα που γεννήθηκε, παίρνει από τα νερά που ήπιε και από τον αέρα που ανάπνευσε... είχε πει κάποτε μια ποιήτρια. «Κι εμείς, που ζούμε στις δυο μεριές του Αιγαίου, ακριβώς έτσι μοιάζουμε. Το Αιγαίο για μας είναι πηγή ζωής και έμπνευσης» γράφει η Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Παραδοσιακά και σύγχρονα πιάτα και λαχταριστά γλυκίσματα που έχουν αγαπηθεί από φίλους και οικογένεια μας ταξιδεύουν στην αγαπημένη μας θάλασσα. Γεύσεις και αρώματα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει και τα οποία γλυκαίνουν την ψυχή μας...

«Το βιβλίο που γράψαμε μαζί με τον αγαπημένο μου φίλο Γκιοκτσέν Αντάρ θα μπορούσε να έχει τον τίτλο Ο έρωτας της γης με τη θάλασσα, μια φράση που λατρεύω, γιατί πάντα μαγειρεύω με αυτά που μας δίνει η γη και με αυτά που μας προσφέρει η θάλασσα,» συμπληρώνει η Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Το βιβλίο «Συνταγές από τις δύο πλευρές του Αιγαίου» της Μαρίας Εκμεκτσίογλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Με τον φίλο της τον «Σουλεϊμάν» (Χαλίτ Εργκέντς)

------------------

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Haliç γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaîne des Rôtisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ.

Ο Γκιοκτσέν Αντάρ γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Για 20 χρόνια εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος επιστημονικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 1992, όταν συνταξιοδοτήθηκε, ασχολήθηκε με τη συλλογή χειροποίητων έργων τέχνης. Ως ερευνητής γαστρονομίας έχει συγκεντρώσει 3.000 συνταγές και έχει εκδώσει 13 βιβλία. Άφησε την Κωνσταντινούπολη και τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στα Αλάτσατα της Σμύρνης, όπου διατηρεί μια γκαλερί έργων τέχνης. Για πολλά χρόνια είναι φίλος με τη Μαρία Εκμεκτσίογλου και συνεργάτες στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου».