Workshop θεάτρου και κινηματογράφου στη Στέγη

19.11.2014
Ο σκηνοθέτη, ηθοποιός, κινηματογραφιστής και συγγραφέας Federico León έρχεται στη Στέγη για ένα ιδιαίτερο workshop που συνδυάζει το θέατρο με τον κινηματογράφο και συγκεκριμένα επικεντρώνεται στην εφαρμογή του ντοκιμαντέρ στη θεατρική σκηνή.

Η δυναμική του εργαστηρίου
Κατασκευάζουμε μια φανταστική ιστορία ξεκινώντας από τα στοιχεία της πραγματικότητας Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που συνδυάζει το παιχνίδι, τη γραφή και τη σκηνοθεσία, θα διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χτίσουμε μια φανταστική ιστορία, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της πραγματικότητας.

Θα διεξάγουμε αυτή την έρευνα ξεκινώντας από τις ιστορίες και τα προσωπικά αντικείμενα των συμμετεχόντων: γράμματα, οικογενειακές φωτογραφίες, διπλώματα, ημερολόγια, βραβεία και μετάλλια, σχέδια, κλπ. Αυτά το υλικό της πραγματικότητας θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε τις διαφορετικές φανταστικές ιστορίες που καθένας μπορεί να κατασκευάσει με την ίδια του τη ζωή. Αντικείμενο της μελέτης είναι το άτομο και η ιστορία του – λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή την περίπτωση, το άτομο που παρουσιάζει την ιστορία του είναι και αυτό που την ερευνά.

Ανακαλύπτουμε τον καλύτερο τρόπο για να διηγηθούμε την ιστορία μας
Στο επόμενο στάδιο, οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στην επεξεργασία του υλικού τους: επιλέγοντας, τακτοποιώντας, αναδιοργανώνοντας και ταξινομώντας το, θα το παρουσιάσουν, θα το ερμηνεύσουν και θα τονίσουν επιμέρους στοιχεία του. Ο στόχος είναι να επισημάνουμε τις ομοιότητες, προχωρώντας σε ομαδοποιήσεις με μια διαφορετική λογική. Έτσι, ένας από τους συμμετέχοντες αποφασίζει να διηγηθεί τη ζωή του ξεκινώντας από κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του: τις ουλές του∙ ένας άλλος εκθέτει, σαν μικροπωλητής σε παζάρι, όλα τα αντικείμενα που έχει κλέψει στη ζωή του∙ και μια άλλη βρίσκει τον καλύτερο τρόπο να διηγηθεί την ιστορία της, επιλέγοντας να διαβάσει τα γράμματα που έγραφε ο πατέρας της στη μητέρα της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Αναζητούμε τη σκηνική φόρμα
Διαχείριση της προσωπικής μας ιστορίας. Τι να δείξουμε; Πώς να το δείξουμε; Με ποια σειρά; Τι να μη δείξουμε; Ποια σκηνική φόρμα να υιοθετήσουμε για να το δείξουμε;

Απευθύνεται σε:
Καλλιτέχνες κάθε σχολής: Ηθοποιούς, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, περφόρμερ, χορευτές, χορογράφους, εικαστικούς

Γλώσσα:
Ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά Προϋποθέσεις:

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το υλικό με το οποίο θα δουλέψουν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου. Η παρακάτω λίστα δεν είναι εξαντλητική και οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέσουν κι άλλα πράγματα.

Παραδείγματα απαιτούμενου προσωπικού υλικού:
• Φωτογραφίες (οικογενειακές, φίλων, από το σχολείο ή τις διακοπές)
• Προσωπικά αντικείμενα (από την παιδική ηλικία, την εφηβεία, των γονέων ή των παππούδων)
• Ρούχα, παιχνίδια, διπλώματα, γράμματα, ημερολόγια, βραβεία, μετάλλια, σχέδια, ποιήματα…

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο, παρακαλούμε στείλετε το βιογραφικό σας στα αγγλικά, στο [email protected] μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014. Απαντήσεις σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής θα δοθούν έως τις 3 Νοεμβρίου 2014.

Info
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109

Τετάρτη 19 έως και Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ώρες: 13:00-17:00

Κόστος συμμετοχής: 48 € (για το σύνολο των πέντε ημερών)