Ο Πρόεδρος Ομπάμα διακόπτει τα λατινοαμερικάνικα Grammy [photos]

21.11.2014
Εκτός από μουσική, είχε και πολιτική χροιά η φετινή απονομή των λατινοαμερικάνικων μουσικών βραβείων Grammy, όπου μεγάλοι νικητές ήταν ο 46χρονος ισπανόφωνος τραγουδιστής Μαρκ Άντονι, αλλά και ο μεγάλος απών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής Πάκο ντε Λουθία, που πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Φεβρουάριο σε ηλικία 66 ετών.

Η τελετή της 15ης απονομής των Latin Grammy Awards έλαβε χώρα στο υπερπολυτελές MGM Grand Garden Arena στο Λας Βέγκας και η βραδιά είχε μακριές τουαλέτες, σέξι λατινοαμερικάνικα ονόματα και τον... Πρόεδρο Ομπάμα.

Όχι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε live εμφάνιση στα βραβεία, αλλά η βραδιά συνέπεσε με το τηλεοπτικό του διάγγελμα για την εξαγγελία του σχεδίου για την μεταναστευτική πολιτική, ένα ζήτημα εξόχως σημαντικό για τους ισπανόφωνους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ακροατήριο χειροκρότησε την 16 λεπτών ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς το σχέδιο που παρουσίασε επιτρέπει σε περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά να παραμείνουν και να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κοινό χειρορότησε κατόπιν τον Ισπανό τραγουδιστή Ενρίκε Ιγκλέσιας, ο οποίος αποδέχθηκε μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης με το Παρίσι, το βραβείο για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς.

«Απόψε δεν είναι μόνο μια ιστορική βραδιά για όλους του λατίνους καλλιτέχνες, αλλά και για όλους τους Λατίνους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο 39χρονος τραγουδιστής, προσθέτοντας το δικό του σχόλιο στην εξαγγελία Ομπάμα.

Οι νιόπαντροι Μαρκ Άντονι και Σάνον ντε Λίμα, ο Πίτμπουλ, ο Ρίκι Μάρτιν, ο Κρις Μπράουν, ο Κάρλος Σαντάνα και ο Χουάνες ήταν οι πιο τραντακτές παρουσίες της βραδιάς.

Στους μεγάλους νικητές της τελετής ήταν ο Μαρκ Άντονι που κέρδισε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο σάλσα άλμπουμ της χρονιάς, αλλά και ο μεγάλος απών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής Πάκο ντε Λουθία.

Στους νικητές της βραδιάς ήταν επίσης ο Πορτορικάνος τραγουδιστής Ρίκι Μάρτιν, που ξεσήκωσε το κοινό με τη live εμφάνισή του, ο συμπατριώτης του Εδουάρδο Κάμπρα, ο τραγουδοποιός Αντρές Κάστρο και πολλοί άλλοι.

Δες αναλυτικά τους σημαντικότερους νικητές:

Record of the year: "Universos Paralelos" — Jorge Drexler, featuring Ana Tijoux
Album of the year: "Canción Andaluza" — Paco de Lucía
Song of the year: "Bailando" — Descemer Bueno, Gente De Zona and Enrique Iglesias
New artist: Mariana Vega
Contemporary pop vocal album: "Elypse" — Camila
Traditional pop vocal album: "Fonseca Sinfónico" — Fonseca
Urban performance: "Bailando" — Enrique Iglesias, featuring Descemer Bueno and Gente De Zona
Urban music album: "MultiViral" — Calle 13
Urban song: "Bailando" — Descemer Bueno, Gente De Zona and Enrique Iglesias
Rock album: "Agua Maldita" — Molotov
Pop/Rock album: "Loco De Amor" — Juanes
Rock song: "Cuando No Estás" — Andrés Calamaro
Alternative music album: "Romantisísmico" — Babasónicos
Alternative song: "El Aguante" — Calle 13
Salsa album: "3.0" — Marc Anthony
Tango album: "Tangos" — Rubén Blades
Flamenco album: "Canción Andaluza" — Paco de Lucía
Latin jazz album: Tie: "The Vigil" — Chick Corea, "Song For Maura" — Paquito D'Rivera & Trio Corrente

Χριστίνα Τσατσαράγκου