Δείτε την Ακρόπολη "χτισμένη" από 120.000 τουβλάκια lego [photos]

12.12.2014
Μία διαφορετική Ακρόπολη κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από... τουβλάκια Lego πλέον συμπεριλαμβάνεται στα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 120.000 τουβλάκια Lego και απαιτήθηκαν πάνω από 300 ώρες δουλειάς! Ο λόγος για μία διαφορετική Ακρόπολη, μία Ακρόπολη κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από... τουβλάκια Lego που πλέον συμπεριλαμβάνεται στα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης και αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Η πρωτότυπη και... περίτεχνη μακέτα φιλοξενείται στο δεύτερο όροφο του μουσείου, όπου βρίσκονται επίσης το εστιατόριο και η βιβλιοθήκη. ¨οπως μάλιστα ενημερωθήκα,ε, το Μουσείο Ακρόπολης ετοιμάζει παιδικά προγράμματα για το 2015 που θα δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς επισκέπτες να πειραματιστούν κι εκείνοι με παρόμοια τουβλάκια.

Η Ακρόπολη από Lego παρουσιάζεται σε δύο μορφές, έτσι όπως ήταν στον 5ο π.Χ. αιώνα, το Χρυσό Αιώνα του Περικλή, αλλά και έτσι όπως είναι σήμερα.

Με μια πρώτη ματιά μπορεί κάποιος να διακρίνει το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που αποδίδεται ως ρομπότ- πολεμιστής. Λίγο πιο πέρα, ένας μεγάλος γερανός ξηλώνει τα γλυπτά του Παρθενώνα, υπό το βλέμμα ενός εξερευνητή με αποικιοκρατικό κράνος, που δεν είναι άλλος από τον λόρδο Έλγιν, και ακριβώς πίσω του ο Φειδίας να διαμαρτύρεται. Σε μια άλλη γωνιά, ο Μέγας Αλέξανδρος μιλά με το φιλόσοφο Διογένη που ήταν φτωχός και ζούσε σε ένα βαρέλι. Ο Αλέξανδρος λέει στον Διογένη ότι μπορεί να του δώσει ό,τι του ζητήσει και ο φιλόσοφος απαντά «πήγαινε λίγο στην άκρη, μου κρύβεις τον ήλιο».
Ο Ποσειδώνας και η Αθηνά ανταγωνίζονται για το ποιός θα είναι ο θεός της πόλης. Εκείνος χαρίζει μια πηγή νερού, εκείνη το δέντρο της ελιάς. Οι Αθηναίοι προτίμησαν τη θεά και το λάδι...

Στην άλλη πλευρά του μνημείου φωτογραφίζονται η Άγκαθα Κρίστι το 1947 και ο Σίγκμουντ Φρόιντ το 1904 να επισκέπτονται το μνημείο, ενώ η Μελίνα Μερκούρη μάς χαιρετά με μια αγκαλιά λουλούδια (όπως στη φωτογραφία της στον σταθμό του μετρό «Ακρόπολη»). Μια ομάδα τουριστών, ακόμα και ο Γκάνταλφ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, πλησιάζουν τον Ιερό βράχο, καθώς ο Περικλής εκφωνεί τους περίφημους λόγους του στους Αθηναίους προτρέποντάς τους να στρέψουν τα ματιά τους στα θαυμαστά μνημεία της Ακρόπολης.

Από τη μακέτα δεν λείπει η σύγχρονη Ελλάδα, κι έτσι γύρω από την αρχαία Αγορά υπάρχει το μαγαζί με τα σουβλάκια, εύζωνοι με φουστανέλα να χορεύουν και ο Έλτον Τζον που δίνει συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Αυτοί και αρκετοί ακόμα Lego χαρακτήρες συνυπάρχουν με θεατές του 5ου αιώνα πΧ, οι οποίοι παρακολουθούν μια παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου στο θέατρο του Διονύσου δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μείγμα….

Δημιουργός της Lego- Ακρόπολης είναι ο φημισμένος διεθνώς Ράιαν ΜακΝότ, ο μοναδικός πιστοποιημένος καλλιτέχνης από την εταιρεία που παράγει τα τουβλάκια στο νότιο ημισφαίριο. Σημειώστε πως ο ΜακΝότ έχει επίσης κατασκευάσει αντίγραφο του Κολοσσαίου με τα δημοφιλή τουβλάκια, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει και αναπαράσταση της Πομπηίας!

Αυτή του η Ακρόπολή ήταν το δημοφιλέστερο «έκθεμά» του στο μουσείο Νίκολσον του Σίδνεϊ, και περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες την επισκέπτονταν. Το Μουσείο της Ακρόπολης είχε ζητήσει να τη δανειστεί, προκειμένου να κεντρίσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών του, όμως οι Αυστραλοί υπεύθυνοι αποφάσισαν να τη δωρίσουν!

Γ.Ο