Η Καμεράτα και τα Τύπανα εισβάλουν με Τυμπανοκρουσίες στο Μέγαρο

20.02.2015
Τα κρουστά έχουν την τιμητική τους, την Tετάρτη 4 Μαρτίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, όπου τα δοξάρια των εγχόρδων της Καμεράτα θα διασταυρωθούν με τις μπαγκέτες κρουστών του Δημήτρη Δεσύλλα και του συνόλου Τύπανα υπό την καθοδήγηση του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Σε αυτή τη μουσική «μονομαχία» με τίτλο «Τυμπανοκρουσίες», θα αναμετρηθούν το ευρηματικό Κοντσέρτο για σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του αμερικανού συνθέτη Τζον Κοριλιάνο και η «εικονοκλαστική» Σουίτα Κάρμεν του Ρώσου Ροντιόν Σεντρίν, που βασίζεται σε θέματα από τη διάσημη όπερα του Μπιζέ.

Με ένα Όσκαρ, ένα Πούλιτζερ και πέντε Γκράμμυ… … στις καλλιτεχνικές του αποσκευές, ο Τζον Κοριλιάνο (γενν. 1938) γοητεύει εδώ και δεκαετίες το μουσικόφιλο αλλά και κινηματογραφόφιλο κοινό με τις μαγικές δημιουργίες του. Ο ιταλικής καταγωγής αμερικανός συνθέτης, που υπήρξε συνεργάτης του διάσημου μαέστρου και συνθέτη Λήοναρντ Μπέρνσταϊν, έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 100 συνθέσεις σε διαφορετικά στυλ –κυρίως για συμφωνική ορχήστρα–, συνθέσεις που παραμένουν πάντοτε φιλικές ακόμη και απέναντι στο πιο αμύητο ακροατή.

Έχει γράψει συμφωνίες, έργα για ορχήστρα εγχόρδων, σύνολο πνευστών, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου και για σόλο όργανα, μία όπερα και πολλές παρτιτούρες για τον κινηματογράφο. Από την εργογραφία του ξεχωρίζουν οι Συμφωνίες αρ. 1 και 2 (για ορχήστρα εγχόρδων-βραβείο Πούλιτζερ 2001), το λυρικό έργο Τα φαντάσματα των Βερσαλλιών, η σύνθεση Mr. Tambourine Man: Seven Poems of Bob Dylan και η σύνθεσή του για την ταινία Το κόκκινο βιολί (1998) σε σκηνοθεσία Φρανσουά Ζιράρ, η οποία απέσπασε, το 1999, το Όσκαρ καλύτερης κινηματογραφικής μουσικής.

Το Κοντσέρτο για σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων με τίτλο Conjurer που θα ακουστεί στη συναυλία της Καμεράτα στις 4 Μαρτίου στο Μέγαρο με σολίστ τον Δημήτρη Δεσύλλα, απέσπασε πέρυσι βραβείο Γκράμμυ στην κατηγορία «Καλύτερο οργανικό σόλο κλασικής μουσικής».

Αρχικώς, ο Κοριλιάνο είχε επιφυλάξεις για τη σύνθεση ενός κοντσέρτου για κρουστά, αλλά στο τέλος υπέκυψε στην πρόκληση. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός ιδιαίτερα ευφάνταστου έργου με πρωταγωνιστή τα κρουστά. Όργανα από ξύλο, μέταλλο και δέρμα χρησιμοποιούνται με δεξιοτεχνικό τρόπο από τον σολίστ, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης ρυθμικής ταχυδακτυλουργίας –εξ ου και ο τίτλος Conjurer [ταχυδακτυλουργός, εξορκιστής]– προκειμένου να αναδείξουν τα μουσικά θέματα της σύνθεσης του Κοριλιάνο, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται από την ορχήστρα εγχόρδων.

Ο έντονος ρυθμός και η έμφαση στον ρόλο των κρουστών… … είναι τα δύο κοινά σημεία ανάμεσα στο Κοντσέρτο για σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Αμερικανού Τζον Κοριλιάνο με τη Σουίτα «Κάρμεν» του Ρώσου Ροντιόν Σεντρίν. Η ευρηματικά ενορχηστρωμένη σύνθεση του πολυβραβευμένου Σεντρίν (γενν. 1932), η οποία παρουσιάζεται στο δεύτερο μέρος της συναυλίας της Καμεράτα στο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Συνόλου κρουστών Τύπανα, συνδυάζει θέματα από την ομώνυμη όπερα του Ζωρζ Μπιζέ, καθώς και από την Αρλεζιάνα.

Ο μεγάλος ρώσος συνθέτης και πιανίστας, ο οποίος έχει τιμηθεί με τα βραβεία «Λένιν», καθώς και με τα κρατικά βραβεία της Σοβιετικής Ένωσης (1972) και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1992), έγραψε το συγκεκριμένο μονόπρακτο μπαλέτο το 1967. Το έργο έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στη Μόσχα. Το ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση η Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι υπό τον σπουδαίο αρχιμουσικό Γκενάντι Ροσντεστβένσκι.

Info
Που: Μέγαρο Μουσικής, Β. Σοφίας & Κόκκαλη

Πότε: Τετάρτη 4 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 11 € (Ζώνη Γ΄), 20 € (Ζώνη Β΄), 28 € (Ζώνη Α΄), 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Ειδικές τιμές: 6,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,50 € (Πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr