10 είδωλα που θα θέλαμε να αναστηθούν για να πάμε σε συναυλία τους [photos+vds]

11.04.2015
Είναι κορυφαία ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής. Τα τραγούδια τους έγραψαν ιστορία, στιγμάτισαν τους θαυμαστές τους, έκαναν χιλιάδες πωλήσεις δίσκων και έμειναν διαχρονικά. «Έφυγαν» νωρίς, προδομένοι από τα πάθη τους, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τις εξαρτήσεις!

10 ούμπερ καλλιτέχνες που λατρεύουμε τόσο σε ένα παράλληλο σύμπαν, ώστε θα ευχόμασταν να ... αναστηθούν, μέρες που είναι, ώστε να μπορούσαμε να πάμε έστω για μια φορά σε μια... συναυλία τους.


Ο Έλβις υπήρξε ο απόλυτος Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ και γεννήθηκε στο Τουπέλο του Μισισίπι. Τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών. Στα live του Βασιλιά εντύπωση προκαλούσε εκτός από την ευέλικτη φωνή του, ο σεξουαλικός τρόπος που κουνούσε τους γοφούς του, αλλά και το γεγονός ότι ήταν απλά... πανέμορφος. Πέθανε το 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων, αλλά και των υπνωτικών και διεγερτικών φαρμάκων στα οποία ήταν εθισμένος.


Η Βρετανίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια και ποιήτρια Έιμι Γουάινχαουζ έμεινε στην ιστορία για τα δυναμικά της contralto φωνητικά, τα οποία θα θέλαμε να είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε live, πχ το πολυβραβευμένο Back to Black με φεγγάρι στην Τεχνόπολη! Στις πρώτες live εμφανίσεις το κοινό πραγματικά μαγευόταν από την βαθιά αληθινή φωνή της και την αθωότητα με την οποία αντιμετώπιζε τους θεατές - καθώς δεν πίστευε στο "σταριλίκι". Η Γουάινχαουζ βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011 στο σπίτι της στο Λονδίνο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης. Το 2011, το άλμπουμ της Back To Black έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν ο Κερτ Κομπέιν ερμήνευε το 1991, το τραγούδι Smells Like Teen Spirit, δεν υπήρχε νεαρό κεφάλι που δεν χτυπιόταν με το ρυθμό της μανίας του. Ο εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Generation X, και frontman των ΝΙΡΒΑΝΑ, που αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες, βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του στο Σιάτλ, στις 8 Απριλίου 1994. Το σώμα του Κομπέιν ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο.
Το σπαρακτικό σημείωμα που βρέθηκε έλεγε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως πέθανε έχοντας κάνει και χρήση ηρωίνης πριν αυτοπυροβοληθεί στις 5 Απριλίου 1994.

Άλλη μια once in a lifetime εμπειρία θα ήταν ένα live της Τζάνις Λιν Τζόπλιν. Η Αμερικανίδα μουσικός, τραγουδίστρια, στιχουργός, ζωγράφος, χορεύτρια και ενορχηστρώτρια μουσικής έπινε μόνο Southern Comfort και θα θέλαμε να την έχουμε δει στο Γούντστοκ. Φήμες θέλουν τη χρήση ηρωίνης να έχει ως αποτέλεσμα το βράχνιασμα της φωνής της και τη δυσκολία της να χορέψει στις συναυλίες της. Παρά τα προβλήματα, κατάφερνε να αποδώσει τόσο καλά, που το κοινό εκστασιασμένο την επευφημούσε και την ανάγκασε να εκτελέσει δύο φορές το Ball and Chain.


"Όταν πεθάνω, θέλω ο κόσμος να παίζει τη μουσική μου, να τρελαίνεται και να κάνει ότι θέλει". O Τζίμι Χέντριξ - κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης - θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου 1970 στο ξενοδοχείο "Samarkand" στο Λονδίνο από αναρρόφηση τροφών λόγω υπερβολικής λήψης βαρβιτουρικών. Πώς να ήταν άραγε η ... Jimi Hendrix Experience.

Συνέχισε στην επόμενη σελίδα:


Τις καλές εποχές, μια συναυλία της Γουίτνεϊ Χιούστον σήμαινε ότι δεν θα άκουγες για μια εβδομάδα, από την ένταση της φωνής της!!! Το 2009 το Βιβλίο Γκίνες ονόμασε τη Γουίτνεϊ Χιούστον την πιο πολυβραβευμένη γυναίκα τραγουδίστρια όλων των εποχών. Η Χιούστον είναι επίσης μία από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες παγκοσμίως, έχοντας πουλήσει πάνω από 170 εκατομμύρια άλμπουμ και σινγκλς. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στην ταινία "Ο Σωματοφύλακας" (The Bodyguard) το 1992. Στις 11 Φεβρουαρίου 2012 ανακοινώθηκε ο θάνατός της, σε ηλικία 48 ετών. Πέθανε στην μπανιέρα της.



Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον είναι μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος. Ο «Βασιλιάς της Ποπ» τιμήθηκε μεταξύ άλλων μετά θάνατον με Βραβείο Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του. Αν και πρόσφατες αποκαλύψεις μιλούν για ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων αγοριών, η καλλιτεχνική αξία του παραμένει αλώβητη. Οι ζωντανές του εμφανίσεις έχουν μείνει στην ιστορία γιατί ήταν μουσικοχορευτικά σόου υψηλής ποιότητας.

Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και προκάλεσε ραγδαία αύξηση του τράφικ στο διαδίκτυο. Ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα και ο θάνατός του προκλήθηκε από οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού, καθώς και άλλων φαρμάκων.


Ο «Τζιμ» Μόρισον ήταν ένας ποιητής! Είχε σκωτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή και ήταν γιος του ναυάρχου Τζωρτζ Στίβεν Μόρισον και της Κλάρα Κλαρκ Μόρισον, που γνωρίστηκαν το 1941 στη Χαβάη. . Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Φλόριντα και ήταν ο τραγουδιστής και στιχουργός του δημοφιλούς αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος The Doors. Θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ό,τι πρέπει για τη Μαλακάσα και το Rockwave! Ο Μόρισον πέθανε στα 27 του - λέγεται ότι "έφυγε" από αιμορραγία αφού εισέπνευσε ηρωίνη. Στον τάφο του Τζιμ Μόρισον υπάρχει η ελληνική επιγραφή ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ.


Αν πραγματικά είχαμε να διαλέξουμε μόνον έναν ... Λάζαρο, αυτός θα ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι με τους Queen. O Φαρόκ Μπουλσάρα είναι γεννημένος στην Ζανζιβάρη καρπός του έρωτα των Bomi και Jer Bulsara, οι οποίοι κατάγονται από την Ινδία. Είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως και έδινε όλο του το "είναι" στις συναυλίες του. Τόλμη, έμπνευση, μεταμφιέσεις, οπερετικές εξάρσεις ... πρόκειται για έναν performer, δίχως ταμπού και δίχως αντικαταστάτη. Τι έλεγε συχνά; «Δεν θα γίνω ροκ σταρ, θα γίνω θρύλος»! Έτσι και έγινε.

Ένας χαρισματικός περφόρμερ, που ξεσήκωσε το Γουέμπλεϊ το 1991. Ο τραγουδιστής των INXS, Μάικλ Χάτσενς, πέθανε το Νοέμβριο του 1997 κάτω από περίεργες συνθήκες. Η τότε κοπέλα του, Paula Yates, είπε κατόπιν στην κατάθεση της πως ο Michael "αυνανιζόταν πάνω στην πόρτα", κατά την διεξαγωγή ενός σεξουαλικού παιχνιδιού ασφυξιοφιλίας: έδεσε μια ζώνη στο πόμολο, και με την άλλη της άκρη το λαιμό του. Το ένα του χέρι την έσφιξε με δύναμη και αυτό ήταν το τέλος.

Χ.Τ.