Η «απόλυτη μπαλαρίνα» Μάγια Πλισέτσκαγια σε μοναδικές στιγμές [photos]

04.05.2015
Ήταν η μία από τις μονάχα δύο μπαλαρίνες της Σοβιετικής Ένωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα» κι έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 89 ετών.

Μία από τις πιο διάσημες χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου, η Μάγια Πλισέτσκαγια (Maya Plisetskaya) «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών το Σάββατο 2 Μαΐου σκορπώντας απέραντη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και αφήνοντας πίσω της ένα κενό πραγματικά δυσαναπλήρωτο.

Η Μάγια Πλισέτσκαγια γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1925 στη Μόσχα και ήταν η μία από τις μονάχα δύο μπαλαρίνες της Σοβιετικής Ένωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα».

Ο πατέρας της, μηχανικός στο επάγγελμα, εκτελέστηκε από απόσπασμα το 1938 υπό τον Στάλιν και η μητέρα της, ηθοποιός του κινηματογράφου, είχε μεταφερθεί σε ένα στρατόπεδο στο Καζακστάν επειδή ήταν «μέλος της οικογένειας ενός προδότη της πατρίδας».

Την φροντίδα της μικρής Μάγιας ανέλαβαν ο θείος και η θεία της. Η Μάγια έγινε δεκτή στο Μπαλσόι το 1943, όπου αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της. Έξοχη και ευφυέστατη στον τρόπο που ερμήνευε τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του Μπαλσόι, διακρίθηκε, επιπλέον, επειδή αψηφούσε το σοβιετικό καθεστώς, που χαρακτήριζε «σκανδαλώδη» τον τρόπο που ερμήνευε ορισμένες χορογραφίες.

Χαρακτηριζόταν για τη μοναδική ατομικιστική απεικόνιση της και στον σοβιετικό χορό και στο κλασικό στυλ. Συνθέτοντας μοναδικά τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, δημιούργησε το δικό της χορευτικό χαρακτήρα αποδίδοντας στο κλασσικό μπαλέτο νεωτεριστικά χαρακτηριστικά.

Χόρευε για τουλάχιστον 50 χρόνια στο Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι Ρωσίδες μπαλαρίνες. Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μορίς Μπεζάρ.

Οι συντελεστές του θεάτρου Μπαλσόι, που την είχε τιμήσει με τον τίτλο της «Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας», τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από έναρξη της κυριακάτικης παράστασης τιμώντας τη μνήμη της. «Η Μάγια Πλισέτσκαγια είναι αιώνια» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του θέατρου Βλαντίμιρ Ουρίν. «Ήταν, είναι και θα είναι».

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι χορευτές τίμησαν τη μεγάλη μπαλαρίνα. «Η εποχή των Μεγάλων θρύλων του μπαλέτου τελείωσε» έγραψε στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η Ντιάνα Βίσνιεβα, χορεύτρια του Μαριίνσκι και του American Ballet Theatre. «Δεν θα υπάρξει ποτέ στην ιστορία ένα συνώνυμο της αποκορύφωσης της τέχνης με το οποίο εμείς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξισωθούμε» δήλωσε ο Μιχαήλ Κανίσκιν, χορευτής του Μπαλέτου του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον Ουρίν, η Μάγια Πλισέτσκαγια ζήτησε οι στάχτες της να σκορπιστούν πάνω από τη Ρωσία. Οι συγγενείς και οι φίλοι της θα έχουν τη δυνατότητα να της πουν ένα τελευταίο αντίο στη Γερμανία, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Γ.Ο