Είδαμε την τελευταία υπόκλιση της Συλβί Γκιλλέμ στο Ηρώδειο

05.06.2015
Υπάρχουν παραστάσεις που κοιτάς συνέχεια το ρολόι για να δεις πόση ώρα πέρασε. Υπάρχουν, όμως, και αυτές που το κοιτάς διαρκώς μην τυχόν και κυλήσουν γρήγορα τα λεπτά. Από φόβο μη τελειώσουν… Αυτό ακριβώς νιώσαμε από τα πρώτα λεπτά του “Life in Progress”, την παράσταση με την οποία η Συλβί Γκιλλέμ έκανε την τελευταία της υπόκλιση στο Ηρώδειο την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Η σπουδαία αυτή χορεύτρια, η τόσο αγαπημένη του ελληνικού κοινού που την τιμά σε κάθε της εμφάνιση προκαλώντας το απόλυτο sold out στις παραστάσεις της, ύστερα από 35 χρόνια φωτεινής διαδρομής στη χορευτική σκηνή, έκανε την τελευταία της υπόκλιση μπροστα στο ελληνικό κοινό. Και εκείνο την αποθέωσε με τον καλύτερο τρόπο. Γέμισε ασφυκτικά το θέατρο και την χειροκρότησε μέχρι που μούδιασαν τα χέρια του.

Η Συλβί Γκιλλέμ αποτελεί αληθινή ενσάρκωση της τελειότητας. Παρά τα 52 της χρόνια στάθηκε πάνω στη σκηνή μοναδικά και την γέμισε με την άερινη παρουσία της. Μοναδική, μοναχική και απρόβλεπτη, όπως πάντα, ήλθε με την αποχαιρετιστήρια παράστασή της, Life in Progress, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδίδει στους φόβους της, ότι δεν αγαπά τη μετριότητα. Τρανή απόδειξη του μεγαλείου της ότι σταματά να χορεύει την κατάλληλη στιγμή. Την ανακοίνωση της παραίτησης της είχε βγάλει η ίδια από πέρυσι: «Ήρθε ο καιρός να κάνω την τελευταία μου υπόκλιση. Το 2015 θα πάω μία αποχαιρετιστήρια παγκόσμια περιοδεία με μία ολοκαίνουργια παραγωγή για να πω αντίο. Με ευγνωμοσύνη και πολλή συγκίνηση… Απόλαυσα κάθε στιγμή των τελευταίων 39 χρόνων που χορεύω και εξακολουθώ και σήμερα να το απολαμβάνω με τον ίδιο τρόπο. Τότε, γιατί σταματάω; Πολύ απλά, γιατί θέλω να τελειώσω την καριέρα μου όσο ακόμα νιώθω ευτυχία, κάνοντας αυτό που κάνω με περηφάνια και πάθος»

Σ΄αυτήν την τελευταία της παράσταση ερμήνευσε μοναδικά χορογραφίες των Άκραμ Καν, Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ, Ράσσελ Μάλιφαντ και Ματς Εκ. Άλλωστε το BYE (Dance) του τελευταίου, αποτέλεσε τον ιδανικότερο επίλογο για μία καλλιτέχνιδα του δικού της διαμετρήματος….

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]