Go down, Moses: Ο Καστελούτσι συνομιλεί με τον Θεό

30.06.2015
Στο Go down, Moses θα παρακολουθήσουμε την κατάβαση του ανθρώπου στο σκοτεινό σπήλαιο, την επιστροφή του στη μήτρα, εκεί όπου συλλαμβάνεται η αρχική σκηνογραφία ενός κόσμου στον οποίον είμαστε ταυτόχρονα θεατές και αντικείμενα θέασης. Γυμνός και φοβισμένος, ο άνθρωπος θα ψηλαφήσει τη δίοδο προς έναν κόσμο άγνωστο και απρόβλεπτο.

Θα εκτεθεί στο φως και την αδιάκοπη απειλή του βλέμματος, όπως το βρέφος όταν αποχωρίζεται με βιαιότητα το προστατευτικό σκοτάδι της μήτρας.
Στην επώδυνή του Έξοδο ποιος θα σταθεί καθοδηγητής του; Ποιος θα τον απελευθερώσει από τα δεσμά των πλαστών εικόνων;

To Φεστιβάλ Αθηνών καλωσορίζει για τρίτη φορά τον Ρομέο Καστελλούτσι, έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία του νεότερου θεάτρου. Μετά την τριλογία της Κόλασης και την παράσταση Περί της εννοίας του προσώπου του Υιού του Θεού, ο θίασος Societas Raffaello Sanzio επιστρέφει με το Go down, Moses, σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη και εικαστικού.
Ο τίτλος αναφέρεται στη θεϊκή εντολή προς τον Μωυσή την εποχή της εβραϊκής αιχμαλωσίας. Η μορφή του ελευθερωτή, νομοθέτη και προφήτη είχε από παλιά απασχολήσει τον Καστελλούτσι. οι πλάκες με τον Δεκάλογο, που εμπιστεύτηκε ο Θεός στον εκλεκτό του, ήταν άγραφες στην παράσταση Tragedia endogonidia [Eνδογονιδιακή τραγωδία] και πάνω τους χαράχτηκαν οι εντολές των ισχυρών για την άσκηση βίας προκειμένου να μη διασαλευτεί η τάξη. Στο Go down, Moses βιβλικά επεισόδια προβάλλονται στον παρόντα χρόνο, επιτρέποντας στον σκηνοθέτη να διερευνά τις καταβολές των μορφών, τους τρόπους που διαιωνίζονται ενώ αλλάζουν. Σε ρήξη με τη μίμηση της πραγματικότητας, αυτό το μεταδραματικό θέατρο προκαλεί τον θεατή σε μια παράσταση-εμπειρία. Η σκηνή αποκτά οντολογικές διαστάσεις και η σύνθεση σκηνικών εικόνων, με την απρόσμενη εναλλαγή τους, «διαπερνά τα σπλάχνα, για να διεγείρει το πνεύμα».

Το Go down, Moses παραπέμπει, βέβαια, και στο περίφημο σπιρίτσουαλ για τους Αφροαμερικανούς σκλάβους που ποθούσαν τη χειραφέτησή τους αντίστοιχα με την απελευθέρωση των Εβραίων από τα δεσμά της Αιγύπτου. Εν τέλει, αυτή η θεία παρότρυνση στον Μωυσή απευθύνεται σε εμάς τους ίδιους, που είμαστε, όπως λέει ο σκηνοθέτης, «εξόριστοι από τον εαυτό μας».

Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί Romeo Castellucci

Μουσική Scott Gibbons

Κείμενα Claudia Castellucci, Romeo Castellucci

Ερμηνεύουν Rascia Darwish, Gloria Dorliguzzo, Luca Nava, Stefano Questorio, Sergio Scarlatella

Συμμετέχουν Michele Valley, Κυπαρισσία Παναγιάρη, Περικλής Φωκιανός

Στα Ιταλικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους.

Εκτέλεση παραγωγής Socìetas Raffaello Sanzio

Συμπαραγωγή Théâtre de la Ville & Festival d’Automne à Paris, Théâtre de Vidy - Lausanne, deSingel International Arts Campus - Antwerp, Teatro di Roma, La Comédie de Reims, Le Maillon / Théâtre de Strasbourg / Scène Européenne, La Filature / Scène Nationale de Mulhouse, Festival Printemps des Comédiens, Φεστιβάλ Αθηνών 2015, Le Volcan / Scène Νationale du Havre, Adelaide Festival 2016, Peak Performances 2016 / Montclair State - USA

Με την υποστήριξη του Festival TransAmérique - Montreal

Ευχαριστίες προς Comune di Senigallia - Assessorato alla Promozione dei Turismi e Manifestazioni, AMAT

INFO:

Που: ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

Πότε: 28 - 30 ΙΟΥΝΙΟΥ


Εισιτήρια: VIP: 30€, Ζώνη Α: 25€, Ζώνη Β: 20€, Ζώνη Γ: 15€,
Φοιτητικό: 15€, 10€, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 5€
Έναρξη: 21.00
Διάρκεια: 90’

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου).
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.
Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.