Ζακ Ιακωβίδης: "Εφυγε" ο αγαπημένος συνθέτης του "Θα Ζήσω Ελεύθερο Πουλί" [vds]

04.12.2015
Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Πέμπτης, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ζακ Ιακωβίδης, αφήνοντας πίσω του ένα εξαιρετικά πλούσιο έργο με εκατοντάδες λαϊκά, θεατρικά και ρεμπέτικα τραγούδια, όπως το «Θα Ζήσω Ελεύθερο Πουλί», «Την αγαπούσα, το παραδέχομαι», «Να το πάρεις το κορίτσι» . Δική του ήταν και η μουσική για το «Λούνα Παρκ» και τη «Λάμψη» .

Ο Ζακ Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1925 και ήταν εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, με πατέρα έμπορο, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πουλώντας οικιακά και γραμμόφωνα. Στην κατοχή όλη η οικογένεια συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέλσεν. Έζησε σε φριχτές συνθήκες και επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα μετά από τρία βασανιστικά χρόνια.

Ο Ζακ Ιακωβίδης έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε στίχους του Μίνου Μάτσα. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η «Αγαπούλα» με το Φώτη Πολυμέρη. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Κούλα Νικολαΐδου, Νίκο Γούναρη, Τώνη Μαρούδα, Μαριάνα Χατζοπούλου, Ρένα Βλαχοπούλου, Παμέλα, Σοφία Βέμπο, Μαίρη Λίντα, Τζένη Βάνου, Τόλη Βοσκόπουλο, Δάκη και πολλούς άλλους. Ξεχωριστή η συνάντησή του με το Γιάννη Πάριο, στο τραγούδι «Την αγαπούσα παραδέχομαι», σε στίχους του Πυθαγόρα.

Τον Φεβρουάριο του 2011 τιμήθηκε στον Παρνασσό για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον Σύλλογο Φίλων της Ελαφράς Μουσικής. Η βιογραφία του συνθέτη, γραμμένη από τον Κώστα Παπασπήλιο με τίτλο «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εμπειρία εκδοτική.