Είδαμε «Το μόνο ταξίδι της ζωής του» με τον Κώστα Αρζόγλου

12.01.2016
«Το μόνο ταξίδι της ζωής του» στην παιδική σκηνή του Ηλία Καρελλά είδαμε στο θέατρο Κάππα και η αλήθεια είναι πως η περιέργειά μας ήταν τεράστια, καθώς είχαμε απορία για το πως μπορεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο συγκινητικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας θα μπορούσε να διασκευαστεί και να παρουσιαστεί σε παιδικό κοινό.

Η ιστορία του Γιωργή, ενός παιδιού, που ξεκινά από τον τόπο του, τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, για να μαθητεύσει σε ραφτάδικο της Κωνσταντινούπολης και το ταξίδι της επιστροφής του με σκοπό να συναντήσει για τελευταία φορά το πιο αγαπημένο του πρόσωπο, το παππούτου, παίρνει σάρκα και οστά σε μία θεατρική εκδοχή/περιπέτεια γεμάτη συγκίνηση, αγωνία και χιούμορ, που πλημμυρίζει από μυρωδιές, αρώματα και μουσικά ακούσματα της Πόλης, μπολιάζεται με τα πιο γνωστά κι αγαπημένα λαϊκά παραμύθια, ενώ φωτίζει μια από τις πιο τρυφερές σχέσεις στην οικογένεια, τη σχέση παππού-εγγονού

Ο Ηλίας Καρελλάς ρίσκαρε πολύ επιλέγοντας αυτό το διαμάντι ηθογραφίας που ναι μεν ταξιδεύει τον αναγνώστη του σε κόσμους μαγικούς και παραμυθένιους, αλλά παράλληλα κρύβει μέσα του και τραγικές αλήθειες που τον προσγειώνουν επικίνδυνα στον νωπό ρεαλισμό της εποχής εκείνης. Ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας αν η παράσταση και ο λόγος αυτός του Βιζυηνού μπορεί να αγγίξει τις παιδικές ψυχές σε επίπεδο ουσιαστικά συγκινησιακό, αν όλα τα πολύτιμα μηνύματα του μπορούν να τις αγγίξουν, καθώς μιλάμε για μία ιστορία που ο κεντρικός της ήρωας, ο παππούς, αφού καταρρίψει το μύθο του στα μάτια του εγγονού του, στο τέλος χάνει τη μάχη με τον Αγγελο και … πεθαίνει.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως η παράσταση που είδαμε είναι υψηλού επιπέδου και αισθητικής. Ο Ηλίας Καρελλάς αυτή τη φορά δεν έστησε μπροστά μας τεράστια σκηνή – μπερντέ ούτε τοποθέτησε απλώς τις φιγούρες από πίσω του. Έκανε κάτι πολύ πιο ατμοσφαιρικό. Έπαιξε με το φως πίσω από τεράστια λευκά σεντόνια και δημιούργησε πίσω τους ανθρώπινες φιγούρες. Ζωντάνεψε τους φοβερούς σκυλοκέφαλους, τη χώρα που ο ήλιος ψήνει το ψωμί, τη Φώκια, τη μάνα του Μεγα Αλέξανδρου, τους μαρμαρωμένους ανθρώπους, αλλά και την πανέμορφη βασιλοπούλα που ερωτεύεται τα μικρά ραφτάκια… Και όλα υατά τα έντυσε με παραδοσιακές μουσικές που – όπως πάντα στις παραστάσεις του- παίζονταν ζωντανά από την Αρετή Κετιμέ στο σαντούρι και τους υπόλοιπους μουσικούς.

Στο διήγημα – παραμύθι του Γεώργιου Βιζυηνού το ρόλο του ονειροπόλου παππού ερμηνεύει μοναδικά στη σκηνή ο Κώστας Αρζόγλου. Η παρουσία του έδωσε άλλη αίγλη στην παράσταση και κάλυψε μονομιάς την μερική αποσπασματικότητα στην διήγηση της ιστορίας στο πρώτο μέρος.

Αξίζει να δει κάποιος με τα παιδιά του το «Μόνο ταξίδι της ζωής του»; Ναι, αρκεί τα παιδιά να μην είναι ιδιαίτερα μικρά και να έχουν συζητήσει μαζί τους την έννοια του θανάτου. Το τέλος της θεατρικής αυτής εκδοχής είναι μεν αισιόδοξο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν επισκιάζεται από το θάνατο του παππού μετά τη «μάχη» του με τον Αγγελο….

Θέατρο Κάππα: Κυψέλης 2 (πεδίον του Άρεως)

Κάθε Κυριακή στις 11:30 το πρωί

Ειδικές παραστάσεις για σχολεία, καθημερινά στις 10:30 το πρωί

Διάρκεια παράστασης: 80’ (με διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου:

12€ (Γενική Είσοδος)

8€ (παιδικό, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι με την επίδειξη κάρτας)

6€ (ομαδικό)

Προπώληση:

Ticket Services

Ταμείο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

Εισιτήρια online: www.ticketservices.gr

Τηλεφωνική Αγορά: 210 7234567

Πληροφορίες για την παιδική σκηνή/ ομαδικές κρατήσεις:

210 7777104 & 210 7777124

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]