Το άγνωστο ταξίδι του Βενιζέλου στο Μάτσου Πίτσου

13.01.2016
Η αληθινή Ιστορία αφήνει τα σκούρα γυαλιά, βάζει χρωµατιστά και µας δίνει ένα διαχρονικό ανθρώπινο και πολιτικό µάθηµα.

Ένας παράξενος έρωτας στα 3.339 µέτρα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χόλιγουντ, στην Αβάνα και στο Κούσκο του Περού, µε προορισµό το Μάτσου Πίτσου. Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο «Ταξίδι μέλιτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το άγνωστο γαµήλιο ταξίδι του –επτά µηνών– στην Αµερική προ της αβύσσου. Ένας ηγέτης µε κοµµένα φτερά, µε τα κοµµάτια του να περιπλανώνται σε διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου, την καρδιά του να σπαράσσει στη Σµύρνη ενώ µεταφράζει Θουκυδίδη και συγκρίνει τον όλεθρο των Αθηναίων στη Σικελική εκστρατεία µε τον επικείµενο στη Μικρασιατική.

Στο φως: οι απόκρυφες όψεις του· το µυστικό της συζύγου· το αίνιγµα Ντοµινί· τα διλήµµατα, οι σκιές και οι ψίθυροι µιας εποχής· τα πορτρέτα των µεγάλων πρωταγωνιστών· οι αρχιερείς της διαπλοκής· η διασταύρωση µε τις πιο θαυµαστές και διάσηµες γυναίκες της Ευρώπης· η νύχτα που η Έλενα «έφαγε» τον Βενιζέλο· τα ασήµαντα που κρύβουν τα σηµαντικά.

Στην παρουσίαση του βιβλίου ο συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης διευκρίνισε ότι δεν ήταν επιδίωξη του να κάνει αυτό που θα έκανε ένας ιστορικός, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι σε αυτό το βιβλίο «η μυθιστορηματική φαντασία είναι απολύτως υποταγμένη στην αληθινή ιστορία», μια ιστορία με «χρωματιστά γυαλιά» και με «αυστηρή στάθμιση των πολιτικών συμβάντων» και δε θέλησε να βάλει αυθαίρετα φράσεις στο στόμα του Βενιζέλου απλώς και μόνο για να εντυπωσιάσει το κοινό. «Θέλησα, επίσης, να αποβάλω από το βιβλίο τον διδακτισμό, δεν τον έβαλα στο στόμα του Βενιζέλου, αυτό άλλωστε το έκανα στο προηγούμενο βιβλίο μου», πρόσθεσε.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου ο Βενιζέλος εμφανίζεται σε φωτογραφία του 1917 σε πλοίο στο Θερμαϊκό, συντροφιά με μια άγνωστη Θεσσαλονικιά, που ο συγγραφέας προσανατολίζεται στην υπόθεση ότι είναι κόρη στελέχους του κινήματος της Εθνικής 'Αμυνας, αλλά επιφυλάχθηκε για την αποκάλυψη της ταυτότητας της, εφόσον την επιβεβαιώσει.