Κωνσταντίνα Κλαψινού: «Με έχει πεισμώσει η κρίση, κρατώ τα όνειρά μου» [συνέντευξη]

22.03.2016
Τα δύο κωμικά μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ, «Πρόταση γάμου» και «Αρκούδα», παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση στη Μικρή Σκηνή του θεάτρου ΓΚΛΟΡΙΑ από 4 Μαρτίου.

Ο Δημήτρης Μαύρος, η Κωνσταντίνα Κλαψινού κι ο Αλέξανδρος Καλπακίδης, μπλέκουν σ΄ ένα παιχνίδι κωμικών παρεξηγήσεων και ανατροπών κι αφήνουν τον Άντον Τσέχωφ να δώσει τις λύσεις.

Η 33χρονη όμορφη ηθοποιός Κωνσταντίνα Κλαψινού, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τις τηλεοπτικές μας οθόνες στις σειρές «Δικαίωση», «Οι Βασιλιάδες» και «Κλεμμένα όνειρα», μίλησε στο life.gr για τον ρόλο της στην παράσταση «Τσέχωφ για 2: Πάει πολύς καιρός που δεν ήπια σαμπάνια...» και τη μάχη των δύο φύλων:

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και για το ρόλο σας.

Η παράστασή μας αποτελείται από 2 κωμικά μονόπρακτα του Τσεχωφ, την Πρόταση γάμου και την Αρκούδα. Έχουν ενωθεί και παρουσιάζονται σαν μία ιστορία στην οποία γινόμαστε μάρτυρες μιας επεισοδιακής πρότασης γάμου ενός γείτονα προς την μοναχοκόρη του διπλανού σπιτιού, η οποία καταλήγει στη μοναχική ζωή μιας χήρας, όπου στο σπίτι της εισβάλλει ένας άξεστος άνδρας για να εισπράξει χρέη του μακαρίτη... ο ρόλος μου λέγεται Νατάλυα Στεπάνοβνα και είμαι η κοπέλα στην οποία γίνεται η πρόταση γάμου και που στη συνέχεια γίνεται η χήρα. Είναι μια κοπέλα νέα, δυναμική, ανεξάρτητη που μοναδικό της μέλημα είναι οι δουλειές και η διαχείριση της περιουσίας.

Πού αγγίζει η παράσταση το σήμερα;

Στην παράσταση αντιμετωπίζουμε για ακόμα μια φορά τη διαμάχη ανάμεσα στα 2 φύλα. Είναι ένα θέμα που διατηρείται στο πέρασμα του χρόνου. Πάντα ο άνδρας προσπαθεί να καταλάβει και να τιθασσεύσει τη γυναίκα και πάντα η γυναίκα προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι το ασθενές φύλο χωρίς να ξεχνάει και την ανάγκη της να ζήσει τον έρωτα και την αγάπη.

Τι θέλετε να πάρει μαζί του ο θεατής από την παράσταση;

Το βασικότερο που θέλουμε γα έναν θεατή φεύγοντας απο αυτην την παράσταση ειναι να έχει περάσει όμορφα, να έχει γελάσει κάτι που έχουμε μεγάλη ανάγκη όλοι στις μέρες και φυσικά να έχει συνειδητοποιήσει για ακόμα μια φορά πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο ένας τον άλλον... ανάγκη για συντροφικότητα, για αγάπη, για σεβασμό και φυσικά για έναν δυνατό έρωτα...


Ποια θέση έχει ο έρωτας στη δική σας ζωή;

Ο έρωτας έχει την ίδια θέση σε όλους μας... σου δίνει ενέργεια, χαμόγελα χωρίς λόγο, ξυπνάει το σώμα σου και σε κάνει να αντιμετωπίζεις τα καθημερινά σου προβλήματα με περισσότερη σιγουριά... κατι τέτοιο ισχύει και για μένα.


Ποια η δική σας θέση στην αιώνια μάχη των δύο φύλων; Στις σχέσεις σας θέλετε να έχετε εσείς το πάνω χέρι;

Αυτο που πιστεύω και προσπαθούμε και μέσα από τα κείμενα της παράστασης να περάσουμε, είναι ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αυτή η διαμάχη, τη στιγμή που ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον... θα το αποκαλούσα ένα αιώνιο παιχνίδι για να τραβούν συνεχώς ο ένας την προσοχή και το ενδιαφέρον του άλλου. Σε μια σχέση προσπαθώ να δίνω πράγματα χωρίς να χάνω τίποτα από αυτά που για μένα είναι σημαντικά, όπως ο χώρος και η ελευθερία που έχω ανάγκη σαν άνθρωπος. Δεν επιβάλλω να έχω το πάνω χέρι χωρις να συμβαίνει βέβαια και το αντίθετο.


Πόσο σας έχει επηρεάσει σαν νεαρή καλλιτέχνιδα η κρίση; Ποια είναι η εμπειρία σας από την τηλεόραση τα τελευταία χρόνια.

Η κρίση με έχει επηρεάσει πρακτικά σε ό,τι αφορά τις δουλειές που ακυρώνονται και αυτήν την αβεβαιότητα που μας έχει επιβληθεί... δεν με έχει επηρεάσει καθόλου σε ό,τι αφορά τα όνειρα μου και τα σχέδιά μου για το μέλλον... ίσα ίσα που μπορώ να πω ότι με έχει πεισμώσει η όλη κατάσταση και δίνω πολύ μεγαλύτερη ενέργεια σε ό,τι κάνω.


Ποια θέση έχει η τηλεόραση στην καρδιά σας σε σχέση με το θέατρο;

Η τηλεόραση με εχει βοηθήσει πάρα πολύ και μου εχει χαρίσει όμορφες στιγμές και ανθρώπους εξαιρετικούς... το θέατρο ειναι κάτι πολύ διαφορετικό που πολλές φορές μόνο ο ηθοποιός το καταλαβαίνει... είναι ο χώρος στον οποίο νιώθεις μια απίστευτη ενέργεια και η άμεση επαφή με το κοινό που έχει φύγει από το σπίτι του για να έρθει να σε δει και δίνει τα χρήματά του σε κάνει να δίνεις μια συνεχή μάχη να τον κερδίσεις... είναι δυο διαφορετικά πράγματα που πιστεύω ότι δεν πρέπει να τα συγκρίνουμε...



Έχετε κάτι στα σκαριά για την επόμενη σεζόν; Μελλοντικά σχέδια;

Γίνονται χαλαρές συζητήσεις με ανθρώπους που κάνουν σχέδια και τηλεοπτικά και θεατρικά για του χρόνου, αλλά θεωρώ οτι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κλείνουμε δουλειές... προς το παρόν απολαμβάνω αυτό που μόλις ξεκίνησα.

Επιμ. Χ.Τ.