Εξι νέοι ηθοποιοί βγαίνουν Εκτός... Ορίων [συνέντευξη+photos]

16.12.2016
Ο Δημήτρης Κουρούμπαλης και η Φρόσω Κορρού (So7) συνεργάζονται με την με την ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και τον συνθέτη Κώστα Ξενόπουλο και ανεβάζουν στο θέατρο Ιλίσια - Βολανάκης με τίτλο «Εκτός Ορίων».

Ένα οπτικοακουστικό θέαμα με άξονα την ομορφιά της ζωής. Η τρισδιάσταση τεχνολογία video mapping συνδυάζεται πρωτοποριακά με τις μοναδικές χορογραφίες που χαρακτηρίζουν τις παραστάσεις της So7 για να δώσουν ζωή σε κείμενα που όλοι γνωρίζουμε (Μαγιακόφσκι, Μαρκίδης, Σεφέρης, Πόε, Γρηγόριος Θεολόγος, Ρίτσος, Νταρουίς, Ελύτης, Πλάτωνος, Σαχτούρης, Σινόπουλος, Παρασκευοπούλου, Κάλβος, Καβάφης, Πρεβέρ, Μπόρχες, Έλιοτ, Λαπαθιώτης, Αμπντάλ, Σακελλάριος, Χικμέτ, Γιαννίδης, Χάινε, Νεσίζ, Καρυωτάκης, Μποντλέρ, Πάουντ, Σοφοκλής, Αλεξάνδρου, Λειβαδίτης, Νιζάμογλου), αλλά ποτέ δεν έχουμε ακούσει στο θέατρο.

Εμείς ρωτήσαμε τους 6 νέους ηθοποιούς (Αγοραστή Αρβανίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Μαρία Κωνσταντά, Χρήστος Τσαβλίδης, Σταύρος Τσουμάνης) της παράστασης τι σημαίνει γι’ αυτούς το Εκτός Ορίων….

Αγοραστή Αρβανίτη

Εκτός Ορίων για μένα σημαίνει να ζεις γιατί στην ουσία από μόνη της η ζωή δεν έχει όρια.. Να ζεις όπως εσύ νιώθεις, να διεκδικείς, να ονειρεύεσαι, να υπερβαίνεις εαυτόν χωρίς φυσικά αυτό να είναι εις βάρος των άλλων. Θεωρώ το να υπερβαίνεις τα όρια είναι και ο σεβασμός στους γύρω μας, στη φύση, στα ζώα, ειδικά στις μέρες μας που η ευγένεια και ο σεβασμός σπανίζει και που το "χύμα" χαρακτηρίζεται ως πιο αυθεντικό και επαναστατικό και συναντάται πολύ συχνά. Γενικά θεωρώ οτι το να βγεις εκτός ορίων είναι ζητούμενο πολλές φορές όπως προσωπικά η απόφαση μου να πάω στη δραματική σχολή μετά το πανεπιστήμιο άλλαξε τελείως την κατεύθυνση και τη ζωή μου. Πριν ένοιωθα ότι δεν μπορώ να ζήσω σε μια δουλειά που δεν αγαπώ και δε με εκφράζει. Αυτή η απόφαση ήταν υπέρβαση και για μένα και για τους δικούς μου ανθρώπους. Την ακολούθησα εφ'όσον μπορούσα να αντεπεξέλθω και μου άλλαξε τη ζωή μου προς το καλύτερο παρ'όλες τις δυσκολίες. Άρα τα όρια πολλές φορές είναι για να τα ξεπερνάμε..

Λάζαρος Βαρτάνης

Εκτός ορίων: μη κανονικό, υπέρβαση, έξω από τον εαυτό μου, πιθανά στη φαντασία, ό,τι δε συμβαδίζει με την ηθική μου, έξω από σύνορα, χρώματα, σεξουαλικότητα, ταμπέλες... Τον τελευταίο καιρό ζω εκτός ορίων. Πέρα από υπερβάσεις σωματικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές. Ανακάλυψα την αντοχή και την ανοχή μου, τερμάτισα την υπομονή μου, επαναπροσδιόρισα τα θέλω μου και είδα τελικά ότι η ζωή είναι ωραία έξω από το "κουτί" των πρέπει, των στερεότυπων, των ορίων και των μη. Δανείζομαι τους στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου: "Συνέχεια στα όρια, λες κι είναι για κακό να ΄ναι μια φορά κανονικό"... Δεν είναι, χρειάζονται κι αυτά. Αναρχία χρειάζεται στην τέχνη, στη σκέψη και στον έρωτα. Ιδέες που φωτίζονται στην παράσταση μας. Όρια λοιπόν στη βία - λεκτική και σωματική, όρια στη ταχύτητα, όρια στις καταχρήσεις, εκτός ορίων στα θέλω, στα μπορώ και στα ονειρεύομαι.

Ηλέκτρα Καρτάνου

Εκτός ορίων.

Όταν καταπιάνεσαι με την ποίηση.....πώς μπορείς να το περιγράψεις;

Η ποίηση μπορεί να είναι τα πάντα και ταυτόχρονα τίποτα. Είναι νεκρή και αθάνατη. Μπορεί μια μέρα να διαβάσεις έναν στίχο και να αλλάξει η ζωή σου, και μια άλλη μέρα να διαβάσεις εκατό και απλώς να πας για ύπνο..... Το μόνο λοιπόν που θα μπορούσα εγώ να πω για την ποίηση με μια σχετική ασφάλεια, είναι ότι η ποίηση δεν έχει όρια, γι αυτό και δεν μπορεί κανείς να την περιγράψει. Η ποίηση είναι εκτός ορίων. Στο δικό μου μυαλό αυτό σημαίνει έξω από τα όρια που δημιουργούν τα '' στεγανά" έξω από τα όρια που " κρύβουν " τους ορίζοντες τις σκέψης , έξω από τα όρια που σ’ εμποδίζουν να δεις την ζωή σου , τον εαυτό σου , τον κόσμο γύρω σου με άλλο μάτι, έξω από τα όρια του μυαλού που σ’ εμποδίζει να αισθανθείς και να εκφράσεις, που σ’ εμποδίζει να ερωτευτείς! Έξω από τα όρια που σ’ εμποδίζουν να δεχτείς και να δώσεις, έξω από τα κοινωνικά και προσωπικά όρια που σ’ εμποδίζουν να δημιουργείς και να αντέχεις. Θα δανειστώ εδώ μερικούς στίχους της Παναγιώτας Παρασκευοπούλου που ακούγονται στην παράσταση εκτός ορίων: " Έχω τα πόδια μου στη γη και τους πλανήτες αγκαλιά, σ αυτόν τον κόσμο που χει όρια, κρεμώ την τύχη μου στον ουρανό και ζω εκτός ορίων".

Τώρα βέβαια δεν ξέρω να σας πω πώς είναι να ζεις εκτός ορίων , σίγουρα έχω ζήσει κάποιες στιγμές...... Η ποίηση όμως ξέρει και μας το λέει με τον τρόπο της, σε όλους! και στον καθένα ξεχωριστά... " στο αυτί ".

Μαρία Κωνσταντά

Λίγα πράγματα νομίζω είναι αυτά που φτάνουν τα όριά μου στα άκρα. Χωρίς αυτό να οφείλεται σε κάποιο είδος συμβιβασμού ή υποχώρησης. Αντίθετα μάλλον πηγάζει απο μια ανάγκη υπομονής, αλλά όχι με την έννοια "υπομονή θα έρθει ενα καλύτερο αύριο". Όχι με την έννοια της απραξίας. Αντίθετα. Με μια έννοια σεβασμού. Σεβασμό σε αυτό που συμβαίνει την παρούσα χρονική στιγμή. Με την έννοια της εμπιστοσύνης στο άλλο και όχι της καχυποψίας. Το να είσαι "μη θαρραλέος" δεν σημαίνει αυτόματα οτι είσαι μικρός σε σύγκριση με το σύνολο. Ίσως να είσαι μικρός με την κυριολεκτική σημασία της λέξης-δηλαδή της αθωότητας, του παιχνιδιού, της υποτίμησης του κινδύνου. Η λέξη όριο και μαθηματικά να το πάρει κανείς σημαίνει τη διαρκή μείωση μιας απόστασης χωρίς όμως ποτέ αυτή να μηδενίζεται(wikipedia). Της προσθέτουμε ενα αρνητικό πρίσμα. Για μένα η φράση "εκτος ορίων" είναι μια συνειδητή προσπάθεια να αγγίξω κάτι που εξαρχής ξέρω πως δεν μπορώ να φτάσω .(Και αυτό θέλει θάρρος). Ή μπορεί και όχι.

Χρήστος Τσαβλίδης

Εκτός ορίων, λοιπόν. Τα προσωπικά όρια -αυτά που ο καθένας θέτει στον εαυτό του και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο- σπάνε όταν κάτι είναι ικανό να ταράξει την ισορροπία σου. Ο έρωτας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο θυμός ένα άλλο. Το ζήτημα είναι τι συμβαίνει όταν τα όρια δεν τα θέτεις εσύ. Και όταν ζεις εκτός, αυτών, των ορίων, τι συμβαίνει; Επαναστατείς ή απλώς διαφέρεις;

Και όταν οι συνθήκες σε κάνουν να ζεις εκτός ορίων; Όταν παλεύεις με τα κύματα, αφήνοντας πίσω το σπίτι σου; Η παράσταση μας λοιπόν, έχει να κάνει με τα όρια που κάποιοι άλλοι έχουν θέσει. Οι άνθρωποι της ιστορίας μας, ζουν σ' ένα πηγάδι. Έχουν φτιάξει την δική τους κοινότητα. Ζουν πέρα από τα όρια. Μπορεί "ήλιος να μην φωτίζει εκεί", θα την βρουν όμως την άκρη τους.

Σταύρος Τσουμάνης

Η δύναμη των ανθρώπων να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στη ζωή που τους ρίξανε. Στις καταστάσεις που τους κάνουν να λένε "δε θέλω" και όμως να μπορούν να αντιστέκονται σε αυτό και να είναι εκεί με όλη τους τη ψυχή. Οι ίδιοι οι ποιητές που έχουν γράψει τα κείμενα που λέγονται στο έργο είναι απο μόνοι τους αυτοί οι άνθρωποι. Άνθρωποι που δε ξέρουν γιατί ήρθαν στο κόσμο που δε μπορούν να δεχτούν αυτά που γίνονται στο κόσμο και φτάνουν εκτός ορίων και όλο αυτό το ξέσπασμα το μετατρέπουν στην ομορφιά της ζωής. Την ποίηση. Το εκτός ορίων μας δείχνει το τρόπο που αντεπεξέρχονται έξι άνθρωποι σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση ριγμένοι σε ένα πηγάδι. Ένα πηγάδι το οποίο είναι ο κόσμος τους ή ο κόσμος μας. Ερωτεύονται δουλεύουν νευριάζουν κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο αύριο που όμως δεν έρχεται ποτέ. Αυτό το αύριο είναι η ελπίδα των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή στο σήμερα, ελπίδα οτι κάτι μπορεί να γίνει και να μας κουνήσει απο τις θέσεις μας απο τη καθημερινότητα μας. Ένα μεγάλο ποίημα που μας κάνει να γελάσουμε να συγκινηθούμε να σκεφτούμε και να δούμε τους εαυτούς μας μέσα απο έξι ανθρώπους και μια ιστορία ποιημάτων.