Η απόλυτη σιωπή

09.03.2001
"Η Μπλάνκα πάλεψε να διατηρήσει ακέραιη την ταυτότητά της, να μην γκρεμιστεί μέσα στο χάος της παραφροσύνης που ορίζει να μην είσαι αυτό που είσαι. Αρνήθηκε να ενσωματωθεί σε μια αλλοδαπή ενότητα, παρ' ότι η πολιτισμική εισβολή την επίεζε αλύπητα. Ενοιωθε εγκλωβισμένη σ' ένα θραύσμα μαρμάρου και, για να σωθεί, αρπάχτηκε από την τραχιά, ανθεκτική επιδερμίδα της, το χρώμα της φυλής της."
"Η Μπλάνκα πάλεψε να διατηρήσει ακέραιη την ταυτότητά της, να μην γκρεμιστεί μέσα στο χάος της παραφροσύνης που ορίζει να μην είσαι αυτό που είσαι. Αρνήθηκε να ενσωματωθεί σε μια αλλοδαπή ενότητα, παρ' ότι η πολιτισμική εισβολή την επίεζε αλύπητα. Ενοιωθε εγκλωβισμένη σ' ένα θραύσμα μαρμάρου και για να σωθεί, αρπάχτηκε από την τραχιά, ανθεκτική επιδερμίδα της, το χρώμα της φυλής της."
Η Μπλάνκα, μια νεαρή Πορτορικανή μεγαλώνει στο Νότιο Μπρονξ μέσα στη φτώχεια και την καταπίεση, όπως οι περισσότεροι έγχρωμοι. Χάνει τη μητέρα της και αναγκάζεται να ζήσει υπό την εφιαλτική παρουσία της γιαγιάς της, η οποία "έκανε κουμάντο σε στο κάθε δευτερόλεπτο απ' τη ζωή της εγγονής της...το κορίτσι είχε χρέος του λοιπού να θυσιάσει τα νιάτα της για την Πακίτα, να την αγαπάει και να την υπακούει και να μην την εγκαταλείψει ποτέ της". Πέρασε μαρτυρικά παιδικά και εφηβικά χρόνια γεμάτα βία και εξευτελισμό και δεν το έβαλε κάτω. Οταν, όμως, θα καταφέρει να δραπετεύσει από το γκέτο θα ανακαλύψει ότι και πάλι δεν είναι ελεύθερη, ότι το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει για την εξέγερσή της είναι βαρύ. Σπουδάζει, γεννά, βασανίζεται από κάθε είδους ρατσιστικές εκδηλώσεις, κλείνεται σε ψυχιατρική κλινική, βγαίνει όμως νικήτρια, περνά την "τελική θύρα, την πόρτα που θα ανοίξει όλες τις πόρτες. Τη σπρώχνει, ανοίγει και νοιώθει τον ζεστό αέρα στο πρόσωπό της".
Ενα συγκλονιστικό μυθιστόρημα με μια ηρωίδα που στέκεται ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς, σε δύο διαφορετικές θεωρήσεις της ζωής, διαλύοντας τις πλαστές εικόνες της δήθεν ονειρικής Λατινικής Αμερικής.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Η απόλυτη σιωπή
Συγγραφέας: Αλμπα Αμπερτ
Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις
Σελίδες: 281
ISBN: 960-03-2698-Χ