Ο Γ. Κακλέας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

10.03.2001
Το έργο του Σάμι Φάγιαντ "Πώς να Ληστέψετε μια Τράπεζα", σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ανεβαίνει στις 10 Μαρτίου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης .
Το έργο του Σάμι Φάγιαντ "Πώς να Ληστέψετε μια Τράπεζα", σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ανεβαίνει στις 10 Μαρτίου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης .
Πρόκειται για μια τρελή κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων, μια ανατρεπτική σάτιρα που συνεχίζει την παράδοση του Εντουάρτο ντε Φιλίππο και του Ντάριο Φο. Οι Καπέτσε είναι μια οικογένεια φτωχών Ναπολιτάνων. Η γνωριμία της οικογένειας με μια καλόγρια που ταΐζει φρέσκες σαρδέλες τις γάτες, θα τους εξασφαλίσει φαγητό. Παράλληλα θα τους οδηγήσει μέσα από τους υπονόμους της Νάπολης στην καρδιά μιας . . . τράπεζας. Θα τη ληστέψουν; Ή όχι; Το έργο έχει ξαναπαιχθεί -διασκευασμένο- στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80 από το θίασο Ληναίου-Φωτίου με τον τίτλο "Τα ανθρωπάκια".
Για τον Γιάννη Κακλέα είναι η πρώτη σκηνοθεσία σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, αν και στο παρελθόν έχει διατελέσει διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας. "Η Νάπολη είναι μια πόλη που όλα μπορούν να συμβούν. Το έργο μου άρεσε πολύ, αισθάνομαι πως ταιριάζει στο προσωπικό μου στιλ. Έχει κινηματογραφική γραφή, αποπνέει μια ατμόσφαιρα ταινιών όπως το Εντιμότατοι Φίλοι μου", λέει ο σκηνοθέτης. Και συνεχίζει: "Κάτι άλλο που με τράβηξε στο έργο του Φαγιάντ είναι ότι δε διστάζει να δείξει και να παραδεχθεί τη φτώχεια. Ειδικά σήμερα, με όλο αυτό το παιχνίδι ευημερίας που παίζεται γύρω μας -όλοι έχουν χρήματα, κανείς δεν είναι φτωχός- ο Φαγιάντ έχει ένα λόγο κοινωνικό."