Η εικασία του Γκόλντμπαχ

21.03.2001
Ενας εκκεντρικός ηλικιωμένος Αθηναίος, ο Πέτρος Παπαχρήστου, ζει απομονωμένος στο σπίτι του στην Εκάλη. Τα αδέλφια του, πετυχημένοι επιχειρηματίες, τον θεωρούν όνειδος της οικογένειας, έναν άνθρωπο που χαράμισε τη ζωή του ασχολούμενος με πράγματα "άχρηστα". Ομως ο ανιψιός του και αφηγητής του βιβλίου, νιώθει ότι στην περίπτωση του εκκεντρικού θείου κρύβεται κάποιο μυστήριο.
"Ο μη μαθηματικός δεν μπορεί να αντιληφθεί τις απολαύσεις που στερείται. Το αμάλγαμα της Αλήθειας και Ομορφιάς που αποκαλύπτεται μέσα από την κατανόηση ενός σημαντικού θεωρήματος δεν απαντιέται σε καμιά άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από - φαντάζομαι, δεν ξέρω- τη μυστική θρησκευτική εμπειρία. Εστω και με τις λίγες γνώσεις μου, έστω και βρέχοντας τα πόδια μου στον απέραντο ωκεανό των μαθηματικών, η ζωή μου σημαδεύτηκε ανεξίτηλα - απέκτησα μία πικρή γεύση ενός ανώτερου κόσμου. Ναι, η ύπαρξη του Ιδανικού φάνταζε κάπως πιο αληθινή, πιο προσιτή."
Ενα φαινομενικά απλό πρόβλημα ... η εικασία του Γκολντμπαχ που συμπληρώνει αισίως διακόσια πενήντα χρόνια ύπαρξης και παραμένει αναπόδεικτη.... Ενας εκκεντρικός ηλικιωμένος Αθηναίος, ο Πέτρος Παπαχρήστου, ζει απομονωμένος στο σπίτι του στην Εκάλη. Τα αδέλφια του, πετυχημένοι επιχειρηματίες, τον θεωρούν όνειδος της οικογένειας, έναν άνθρωπο που χαράμισε τη ζωή του ασχολούμενος με πράγματα "άχρηστα". Ομως ο ανιψιός του και αφηγητής του βιβλίου, νιώθει ότι στην περίπτωση του εκκεντρικού θείου κρύβεται κάποιο μυστήριο. Σιγά σιγά με την επιμονή του ανιψιού, αρχίζει να ξετυλίγεται ο μίτος της ζωής του θείου Πέτρου, μίας ζωής συναρπαστικής όσο και παράξενης, που κινείται μέσα στο μυστηριακό κόσμο των αριθμών, όπως ανάμεσα στους υπόπτους αστυνομικού μυθιστορήματος.
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο πλημμυρισμένο από μαθηματικά ... κατάλληλο όμως για όλους, μαθηματικούς και μη. Γραμμένο σε γλώσσα απλή και συνάμα ελκυστική κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ
Συγγραφέας: Απόστολος Δοξιάδης
Σελίδες:284
ISBN: 960-03-1991-5