Ο συνθέτης της Βοσνίας αποκλειστικά!

17.05.2006
Ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό της Eurovision, το 2004, φέτος επιστρέφει ως συνθέτης για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και λίγο πριν απ αυτον μίλησε αποκλειστικά στο e-go.

Συνέντευξη στους
Δημήτρη Σωτάκη-Γεωργία Οικονόμου

Ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό με την μπαλάντα "lane moje" που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό της Eurovision, το 2004, για λογαριασμό της Σερβίας-Μαυροβούνιο. Φέτος επιστρέφει στο διαγωνισμό αλλά και στην αγαπημένη του Ελλάδα, ως συνθέτης του τραγουδιού «Lejla» που θα εκπροσωπήσει τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Με την ευκαιρία αυτή, ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς μίλησε αποκλειστικά στο e-go, για τον φετινό διαγωνισμό, τη μουσική και τα μελλοντικά σχέδιά του!

1. Πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε για δεύτερη φορά στη Eurovision;

Πρόκειται για δύο διαφορετικές, μεταξύ τους συμμετοχές. Το 2004 εκπροσώπησα την Σερβία - Μαυροβούνιο με το " lane moje" ( αγαπημένη μου) ως ερμηνευτής - συνθέτης. Φέτος μου έγινε επίσημη πρόσκληση από την Βοσνία Ερζεγοβίνη να γράψω και να ενορχηστρώσω ένα τραγούδι για έναν από τους πιο έμπειρους και αναγνωρισμένο καλλιτέχνη της χώρας τον Hari Varesanovic και το συγκρότημα HARI MATA HARI. Δέχτηκα λοιπόν την πρόσκληση με μεγάλη μου χαρά.

2. Το «Lane moje» κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό του 2004. θεωρείτε ότι το φετινό «Lejla» είναι ικανό ακόμη και για την πρωτιά;

Το " lane moje" κατέκτησε την δεύτερη θέση, αλλά στις καρδιές των ανθρώπων ήταν πρώτο. Αυτό φάνηκε από το πως δέχτηκε η Ευρώπη το τραγούδι και εμένα μετά το τέλος του διαγωνισμού. Η υποδοχή ήταν πραγματικά συγκινιτική. Είναι υπέροχο το συναίσθημα να το τραγουδούν άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν την γλώσσα μας και να λένε τον τίτλο με απίστευτη ευκολία. Όσον αφορά την «Lejla» είναι μια μπαλάντα με πολλά παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία. Οι μέχρι τώρα εντυπώσεις είναι κάτι παραπάνω από θετικές! Εμείς πηγαίνουμε για να τραγουδήσουμε, να διασκεδάσουμε και να χαρίσουμε στον κόσμο την μουσική μας. Αν τώρα αυτή η μουσική καταφέρει να αγγίξει το κοινό της βραδιάς, αυτό θα είναι για εμάς το καλύτερο δώρο. Στο παρελθόν, στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision υπήρξαν τραγούδια που δεν πήραν την πρώτη θέση, και όμως παρέμειναν κλασικά. Πρώτος για εμένα είναι εκείνος που καταφέρνει να συγκινήσει και να προσφλέρει αλήθεια μέσα από την μουσική του, ανεξαρτήτου θέσης και αποτελέσματος!

3. Ως συνθέτης και τραγουδιστής βρίσκετε κοινά στοιχεία ανάμεσα στην σερβική και ελληνική μουσική παράδοση;

Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν πολλά κοινά σημεία στην παράδοση τους. Πιστεύω ότι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που το ? lane moje? αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους έλληνες.

4. Γιατί επιλέγετε τη Eurovision ως τρόπο προβολής της δουλειάς σας; Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο διαγωνισμός;

Να σας πω την αλήθεια δεν σκεφτόμουν ποτέ να συμμετάσχω στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αναμφισβήτητα όμως μέσα από αυτόν γνώρισε την μουσική μου, μια μεγαλύτερη γκάμα ανθρώπων από ολόκληρη την Ευρώπη. Η μητέρα μου ήταν αυτή που με παρακίνησε να δηλώσω συμμετοχή. Σε πρώτη θέση για μένα ήταν η προβολή της μουσικής της χώρας μου σε μια περίοδο που η μουσική ταυτότητα έχει κατά ένα τρόπο «αμερικανοποιηθεί». Παγκοσμιοποίηση ναί, ομεγενοποίηση όχι. Καλό θα ήταν να κρατήσει ο καθένας από εμάς την διαφορετικότητα του, γιατί αυτή αισθάνομαι ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Όσο για το μήνυμα του διαγωνισμού? Η μουσική ενώνει όσα η πολιτική χωρίζει.

5. Πως σας φαίνεται το τραγούδι της ελληνικής φετινής συμμετοχής;

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη μπαλάντα από μια έμπειρη τραγουδίστρια -πράγμα το οποίο είναι εμφανές - που θα προτιμούσα να έχει περισσότερα ελληνικά στοιχεία στην μουσική ή στον στίχο.

6. Θαυμάζετε κάποιους έλληνες καλλιτέχνες;

Υπάρχουν πολύ αξιόλογοι συνθέτες και ερμηνευτές στην Ελλάδα. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια μεγάλη μορφή! Θυμάμαι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004 να ανατριχιάζει στο άκουσμα της μουσικής του. Μου αρέσει επίσης πολύ και ο Σταύρος Κουγιουμτζής για την αμεσότητα της μουσικής και του λόγου του. Το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» από τον Γιώργο Νταλάρα, είναι από τα τραγούδια ανεξαρτήτος γλώσσας καταφέρνουν να αγγίζουν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτό είναι το μεγαλείο της μουσικής!

7. Το «Lane moje» αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό. Θα ακούσουμε σο άμεσο μέλλον κάποιο καινούριο τραγούδι με τη φωνή σας;

Το «Lane moje» αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό και εγώ αγάπησα την Ελλάδα και τους έλληνες. Αμφίδρομη σχέση. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που με καλοσώρισαν με αυτό τον τρόπο και ευελπιστώ σύντομα αυτό το « ευχαριστώ» να είναι μουσικό....