Η φετινή πολιτιστική σακκούλα του Megaron Plus

23.09.2009
Η «πολιτιστική σακκούλα» του Megaron Plus περιέχει και το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου «είδη πρώτη ανάγκης» από πολλά και διαφορετικά πεδία : τέχνη, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, ποίηση, χημεία, γαστρονομία, ιστορία, οικολογία, βιβλιοθηκονομία, πολιτική σκέψη, βιώσιμη ανάπτυξη.
Η «πολιτιστική σακκούλα» του Megaron Plus περιέχει και το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου «είδη πρώτη ανάγκης» από πολλά και διαφορετικά πεδία : τέχνη, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, ποίηση, χημεία, γαστρονομία, ιστορία, οικολογία, βιβλιοθηκονομία, πολιτική σκέψη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Πέραν των διαλέξεων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα το Βυζάντιο και την αρχαία ελληνική σκέψη, Διεθνές Συμπόσιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Νερό, Ημερίδα & Στρογγυλό Τραπέζι για τις βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα, Δημόσια Συζήτηση για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και μια εκπαιδευτική Εκθεση που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους με θέμα : «Νερό για όλους».

Ολες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 μ.μ. εκτός από το Διεθνές Συμπόσιο «Βιώσιμη ανάπτυξη και Νερό: Μια παγκόσμια πρόκληση για τοπικές δράσεις» (6 μ.μ.).
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη.


Το Πρόγραμμα

01.10.08 Διάλεξη του αρχιτέκτονα Neil Denari (Νιλ Ντενάρι)

Ο Νιλ Ντενάρι παγκοσμίως γνωστός αρχιτέκτονας, τιμημένος με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων για το 2008, δίνει διάλεξη με τίτλο «Εμμονές». Προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Συνδυάζοντας τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του ντιζάιν με το φαινόμενο της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης, ο Ντενάρι βλέπει κάθε νέα ανάθεση σαν ένα νέο πείραμα, προσπαθώντας να αναδιαμορφώσει τις προσδοκίες προς νέες κατευθύνσεις δημιουργώντας φόρμες ιδιαίτερης αισθητικής και λειτουργικής απόδοσης. Η αρχιτεκτονική του είναι ένα μοντέλο ρευστών μορφών και συνεχών επιφανειών.

06.10.09 - «Η φιλοσοφία στη σκηνή: Αρθούρος Σοπενχάουερ»

Στο πλαίσιο της σειράς δραματοποιημένων διαλέξεων «Η φιλοσοφία στη σκηνή» με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες γνωστών φιλοσόφων, ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης θα παρουσιάσει το έργο του Αρθούρου Σόπενχάουερ (1788-1860).

Τη σκηνοθεσία της δραματοποιημένης αυτής παρουσίασης της ζωής και της δράσης του Σοπενχάουερ έχει κάνει ο Μανώλης Σορμαϊνης με βοηθό τον Βαγγέλη Πρωτοπαπαδάκη και τα σκηνικά σχεδίασε, η Φαίη Βαρβιτσιώτη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί, Μανώλης Σορμαϊνης, Πάνος Ξενάκης, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Εύα Αλεξανδρή, Ευαγγελία Χαραλάμπους, Νίκος Σμυρνάκης.


12.10.09: Στρογγυλό Τραπέζι «Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη»

Στο Στρογγυλό Τραπέζι που συμμετέχουν ειδικοί διεθνούς κύρους, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την αντιγραφή και τη μετάφραση των αρχαίων κειμένων, με το ρόλο των πνευματικών κέντρων της εποχής και με το έργο των διανοουμένων -Αράβων, Λατίνων, Βυζαντινών- κατά τις διάφορες αναγεννήσεις που γνώρισε ο κόσμος του Μεσαίωνα, σε Ανατολή και Δύση.

Τη διεθνή αυτή συνάντηση συντονίζει η Πρύτανις Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και συνομιλητές θα είναι η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου -Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, η Φρανσουάζ Μισό, καθηγήτρια του Κέντρου Σπουδών των Ισλαμικών Χωρών του Πανεπιστημίου Πάνθεον-Σορβόννη, Παρίσι Ι, ο Πέδρο Μπάδενας ντε λα Πένα, καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτισμών της Μεσογείου και της Πρόσω Ανατολής, της Μαδρίτης, ο Λίνος Μπενάκης, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και o Συλβέν Γκουγκενέμ, καθηγητής στην Ecole Normale Supėrieure της Λυόν.

Η συζήτηση θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

19.10.09 - Διάλεξη του Ματθαίου Γιωσαφάτ

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, ομαδικός αναλυτής και Προέδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας θα δώσει διάλεξη με θέμα «Συνειδητοί και ασυνείδητοι παράγοντες στην επιλογή συντρόφου στο γάμο. Είδη γάμου και τα προβλήματά τους».

«Πέρα από τους συνειδητούς παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή συντρόφου -κοινωνικούς και προσωπικούς - τον πλέον καθοριστικό ρόλο παίζει η αρχετυπική σχέση με τη μητέρα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της γέννησής μας. Αυτή ακριβώς αναβιώνουμε μέσα στο γάμο» λέει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, υπογραμμίζοντας έναν από τους βασικούς άξονες της διάλεξής του. «Οι εμπειρίες μας ορίζουν τις επιλογές μας (ομοιωματικές, αντιθετικές) κι αυτές το είδος του γάμου μας. Αναζητούμε εξίσου «ώριμους» ή «ανώριμους» συναισθηματικά συντρόφους αφού μόνο με κείνους μπορούμε να συντονιστούμε. Κάθε σχέση και κάθε γάμος στηρίζεται άλλωστε στις κοινές αδυναμίες με το σύντροφό μας. Δεν είναι θέμα ευφυϊας ή δεξιοτήτων. Το σίγουρο είναι ότι η σωστή επιλογή συντρόφου μαζί με κείνην του επαγγέλματος καθορίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό την ευτυχία μας. Από ψυχιατρικής πλευράς, μια εσφαλμένη ερωτική επιλογή που μάλιστα επισημοποιείται με το γάμο αποτελεί πολύ συχνά την αιτία πολλών σωματικών και ψυχικών ασθενειών».

Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.

6.11.09 -"re: activators": Διάλεξη του αρχιτέκτονα Juergen Mayer

O πρωτοποριακός Γερμανός αρχιτέκτονας του οποίου τα έργα συνδυάζουν την αρχιτεκτονική, με τις επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες, έχει ασχοληθεί από πολεοδομικά έργα μέχρι τον σχεδιασμό αντικειμένων με νέα υλικά. Η σχέση ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία και τη φύση συνιστά το υπόβαθρο για τις καινοτόμες δημιουργίες του στο χώρο.

Το έργο που τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό είναι το Scharnhauser Park Town Hall στο Ostfildern της Γερμανίας. Ο Μάγιερ παρουσιάζει τη δουλειά του σαν το συλλογικό αποτέλεσμα της ομάδας του. Στόχος του είναι να αναδιαμορφώσει το περιβάλλον στο οποίο χτίζει κάτι για να δημιουργήσει καινούριες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των πόλεων. Προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

11.11.09: Ημερίδα με θέμα «Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία- Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα»

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάζονται νέες υπηρεσίες και μέθοδοι στρατηγικής ανάπτυξης, καθώς και βέλτιστες πρακτικές, που αφορούν το χώρο των βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο.

Συμμετέχουν οι Helene Blowers, Διευθύντρια Ψηφιακής Στρατηγικής, Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη Κολόμπους, Οχάιο, Rolf Hapel, Διευθυντής, Τμήμα Υπηρεσιών Κοινού και Βιβλιοθηκών, Δήμος Άαρχους (Δανία) - Διεύθυνση Πολιτισμού και Υπηρεσιών για τον Πολίτη, Μανώλης Γαρυφάλλου, Ph.D, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», Αλεξάνδρα Παπάζογλου, Διευθύντρια των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού) και Φίλιππος Τσιμπόγλου, Ph.D, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου. Συντονιστής είναι ο Ιωάννης Τροχόπουλος, Διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά με ταυτότχρονη μετάφραση.

16.11.09 Δημόσια συζήτηση για την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση για την πτώση του τοίχους του Βερολίνου.

To Τείχος του Βερολίνου (Berliner Mauer), ήταν μέρος των ενδογερμανικών συνόρων που χώριζαν τη Γερμανία σε δύο κράτη, στην περιοχή του Βερολίνου. Από την ανέγερσή του στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας.

Υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας, ως επιστέγασμα του αποκλεισμού του Βερολίνου που είχε αρχίσει το 1948. Στη δημοσία συζήτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετέχουν σημαντικοί πολιτικοί, που έπαιξαν ενεργό ρόλο στη συγκλονιστική αυτή στιγμή της γερμανικής ιστορίας:

Walter Momper, πρώην Δήμαρχος Βερολίνου, Πρόεδρος της Βουλής του Κρατιδίου του Βερολίνου

Prof. Dr. h.c. Bernhard Vogel, πρώην Πρωθυπουργός Ρηνανίας (Δυτική Γερμανία) & Θουριγγίας (Ανατολική Γερμανία), Πρόεδρος Ιδρύματος Κόνραντ-Αντενάουερ (Konrad-Adenauer)

Prof. Dr. Richard Schroeder, Πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος SPD στην τελευταία βουλή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

18.11.09 -Διάλεξη του Κλήμη Ναυρίδη

Ο Κλήμης Ναυρίδης, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνει διάλεξη με θέμα «Η βία στο σχολείο». Ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής ενηλίκων και ομαδικός αναλυτής, ο Κλήμης Ναυρίδης είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και τακτικό μέλος και διδάσκων ομαδικός αναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Louvain-La-Neuve (Βέλγιο) και του Angers (Γαλλία).

Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.

24.11.09 - Διάλεξη της ποιήτριας Τζένης Μαστοράκη

Η Τζένη Μαστοράκη, ποιήτρια με σημαντική παρουσία στα ελληνικά γράμματα, θα μιλήσει για το έργο της στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ποιητική γενιά του '70». Σχεδιασμός & Παρουσίαση: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία.

8.12.09 - Γαστρονομία και Τέχνη

Τη σχέση του φαγητού με τις τέχνες, τη ζωγραφική, και τον κινηματογράφο εξερευνούν στις ομιλίες τους ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Αχιλλέας Κυριακίδης και ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης με τις μουσικές παρεμβολές του Διονύση Μαλλούχου.
Παρουσιάζει και συντονίζει ο Γιάννης Ευσταθιάδης.

10.12.09 -Διάλεξη του ποιητή Διονύση Καψάλη.

Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις HΠA (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε γιά δύο χρόνια.Aπό το 1986 ώς το 1997 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων στις εκδόσεις του Bιβλιοπωλείου της «Eστίας».

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με θέμα «Η ποιητική γενιά του '70». Σχεδιασμός & Παρουσίαση: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία.

14.12.09 -Ο διεθνούς φήμης ισραηλινός επιστήμονας Ααρον Τσεχάνοβερ (νόμπελ Χημείας 2004) καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Technion-Israel Institute of Technology στη Χάιφα θα δώσει διάλεξη με θέμα "Που μας οδηγεί η ιατρική του 21ου αιώνα;" .

Ο Ααρόν Τσεχάνοβερ τιμήθηκε το 2004 με το βραβείο Νομπέλ Χημείας, από κοινού με τον συμπατριώτη του Αβραάμ Χέρσκο και τον Αμερικανό Έργουϊν Ρόουζ για την ανακάλυψη του βασικού τρόπου με τον οποίο τα ανθρώπινα κύτταρα καταστρέφουν ανεπιθύμητες πρωτεΐνες. Χάρη στο έργο τους, δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος και η κυστική ίνωση.