Νερό για όλους στο Megaron Plus!

23.09.2009
Το νερό και η διαχείρισή του βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Megaron Plus το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου.
Το νερό και η διαχείρισή του βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Megaron Plus το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα:

21.10.09 - 30.12.09 : «Νερό για όλους»
Έκθεση της Cité des sciences et de l’Ιndustrie. La Villette-Paris (Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών & Βιομηχανίας. La Villette-Παρίσι)

Στις μέρες μας σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ενώ 1,7 δισ. ζουν χωρίς τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής. Κάθε χρόνο, 2,5 εκατομμύρια πεθαίνουν από πόση ακατάλληλου ύδατος.

Παράλληλα, η κατανάλωση νερού η οφειλόμενη στις ανθρώπινες δραστηριότητες (γεωργία, βιομηχανία, αστική χρήση) έχει φτάσει σε τέτοιο ύψος, που οι ειδικοί εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι οι υδάτινες πηγές μπορεί να αποδειχτούν ανεπαρκείς από το 2015. Η σωστή διαχείριση και η προστασία αυτής της ζωτικής φυσικής πηγής αποτελεί πρόκληση για τον 21ο αιώνα και μια συλλογική ευθύνη για όλους.

Η Eκθεση «Νερό για όλους» παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τα αποθέματα νερού στον πλανήτη μας και ερευνά τρόπους για την καλύτερη διαχείρισή του.
Σκοπός της Eκθεσης είναι να ενημερώσει αλλά και να προβληματίσει τον επισκέπτη μέσω μιας σειράς διαδραστικών εκθεμάτων, ωθώντας τον να συνειδητοποιήσει την προσωπική του ευθύνη για τη διατήρηση και τη διανομή των υδάτινων πόρων του πλανήτη μας. Είναι μια Eκθεση εκπαιδευτική, ενημερωτική αλλά και διασκεδαστική, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Η επίσκεψη ξεκινά με μία μουσική περιήγηση κάτω από μια συμβολική βροχή.
Η ατμόσφαιρα της βροχής δημιουργείται από ένα παιχνίδι ήχων και φωτός. Ο επισκέπτης ακούει τις στάλες της βροχής και παράλληλα τραγούδια που θυμίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα του νερού.
Τρεις χώροι περιβεβλημένοι από μπαμπού του επιτρέπουν να απομονωθεί «στα στεγνά» για να ακούσει διαδοχικά την επίκληση των πνευμάτων του νερού (Μπουργκίνα Φάσο, Ινδία και Βραζιλία), να συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες στην πρόσβαση νερού (Μαλί, Γαλλία, Κουρδιστάν) ή τους φόβους που προκαλούν τα καμώματα της φύσης (Μαδαγασκάρη). Οι αισθήσεις του οξύνονται και έχει τη δυνατότητα να δει κάποιες γραφικές απεικονίσεις της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής του αξίας.

Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης έχει στόχο να κάνει τον επισκέπτη να καταλάβει ότι η διαχείριση των αποθεμάτων πρέπει να γίνει αποτελεσματικά τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο χώρος οργανώνεται σαν σκηνή, στο κέντρο της οποίας μια υδρόγειος σφαίρα κάτω από μία τεράστια ομπρέλα συμβολίζει ότι το νερό το μοιράζεται όλος ο πλανήτης. Ο επισκέπτης πληροφορείται για την άνιση κατανομή των υδάτινων αποθεμάτων στον κόσμο.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα, ο επισκέπτης εξερευνά τις λύσεις για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων και την κατανομή τους.

Μέσα από διασκεδαστικές και διδακτικές δραστηριότητες ο επισκέπτης μαθαίνει και πειραματίζεται με το νερό και τη διατήρησή του. Ο πίνακας «Οι φωνές για το νερό» συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες και τους καλεί να σκεφτούν συλλογικά πάνω σε τέσσερα μεγάλα ερωτήματα.
Σε ποιον να εμπιστευτούμε τη διαχείριση του νερού; Τι δικαιώματα έχουν τα οικοσυστήματα; Πώς να εγκαθιδρύσουμε μία δίκαιη συνεργασία μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών; Πώς να είμαστε αλληλέγγυοι; Οι συμμετέχοντες καλούνται να ψηφίσουν για κάθε ερώτημα μία από τις λύσεις που υποστηρίζουν τρεις ειδικοί (ένας επιστήμονας, ένας οικονομολόγος και ένας πολιτικός). Και καταλαβαίνουν ότι, όποια και αν είναι τα πλεονεκτήματα, η κάθε λύση έχει σχεδόν πάντα και μειονεκτήματα.

Για ομαδικές επισκέψεις σχολείων οι αρμόδιοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ.: 210 7282733 (10 π.μ. - 1 μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή), στο φαξ: 210 7228558 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] (από Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου).

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 π.μ. ? 6 μ.μ.

Γενική είσοδος: € 5,00
Για παιδιά, φοιτητές και νέους μέχρι 18 ετών, είσοδος ελεύθερη


22 & 23.10.09 -Διεθνές Συμπόσιο: «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Νερό: Μια παγκόσμια πρόκληση για τοπικές δράσεις»

(Ώρα έναρξης: 6 μ.μ.)

Το Διεθνές Συμπόσιο για το Νερό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Bιώσιμη Aνάπτυξη, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη των μεγάλων και αλληλένδετων ζητημάτων που σχετίζονται με τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας.

Ζητήματα τα οποία για να αντιμετωπιστούν απαιτούν διάλογο βασισμένο στη γνώση και προϋποθέτουν συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, καταναλωτών, πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών. Το νερό μαζί με την ενέργεια, τις κλιματικές αλλαγές και τη βιοποικιλότητα αποτελούν ένα σύνολο αλληλοεξαρτώμενων προκλήσεων, τις οποίες καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε, με γνώση για τα πραγματικά δεδομένα και τις λύσεις που προσφέρονται και με συναίσθηση των αναγκαίων σταθμίσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν.

Το Διεθνές Συμπόσιο για το Νερό φιλοδοξεί να αναδείξει τις βασικές πτυχές της μεγάλης αλλά παραγνωρισμένης πρόκλησης του νερού. Μιας πρόκλησης που διαφοροποιείται από τις άλλες, καθώς ο χαρακτήρας της είναι σίγουρα παγκόσμιος, αλλά οι λύσεις και οι συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της, δεν μπορεί παρά να είναι περιφερειακές ή τοπικές.


9.12.09 - Ημερίδα με θέμα «Το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής»

Στο πλαίσιο της Έκθεσης "Νερό για όλους", την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009 με τη συμμετοχή ελλήνων εξειδικευμένων επιστημόνων, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου ημερίδα με θέμα "Το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής". (Ώρα έναρξης: 3 μ.μ.)