Επετειακές εκδόσεις στη μνήμη της Διδώς Σωτηρίου

23.09.2009
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της αξέχαστης Διδώς Σωτηρίου, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2004.

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της αξέχαστης Διδώς Σωτηρίου, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2004.

Η πολιτεία δεν δείχνει να τιμά τη μνήμη της, ας μην ξεχνάμε την υπόθεση της διανομής και της απόσυρσης του μυθιστορήματος «Ματωμένα χώματα» στη ΣΤ' τάξη Δημοτικού, αντίθετα με το κοινό που δεν την ξεχνά και επανέρχεται στο κορυφαίο αυτό έργο της.

Ο εκδοτικός οίκος Κέδρος, τιμώντας τη μνήμη της, εξέδωσε την επετειακή έκδοση των ''Ματωμένων χωμάτων'' και τύπωσε σε βιβλίο το χειρόγραφό της ''Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου Ένα ανέκδοτο χειρόγραφο για τη διεθνή πολιτική (1945-1947).''

Προγραμματίζει δε, για το 2010, την έκδοση του ημιτελούς μυθιστορήματος «Τα παιδιά του Σπάρτακου» που βρέθηκε στα κατάλοιπα της συγγραφέως μαζί με άλλο ένα κείμενο που αφορά τη σχέση του συγγραφέα με το κοινό. Το μυθιστόρημα αναφέρεται στους αγώνες των σηροτρόφων της Θράκης, κατά τη δεκαετία του '60, από αφηγήσεις αγωνιστριών στα χρόνια της φυλακής.

Η κορυφαία πεζογράφος και λογοτέχνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.


Διδώ Σωτηρίου

Μεγαλύτερη αδελφή της Έλλης Παππά, γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και το 1919 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Ήρθε πρόσφυγας στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου και σπούδασε, συνεχίζοντας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1936 άρχισε να εργάζεται σαν δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, ενώ το 1944 έγινε αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ριζοσπάστης.

Μετά τον Εμφύλιο συνεργάστηκε με το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης και την εφημερίδα Αυγή. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1959. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ το μυθιστόρημά της "Ματωμένα Χώματα" έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα.

Το 2001 η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου, το οποίο απονέμεται "σε ξένο ή έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα".

Τα βιβλία της "Ηλέκτρα" (1961), "Ματωμένα χώματα" (1962), "Εντολή" (1976), "Μέσα στις φλόγες" (1978), "Επισκέπτες" (1979) και "Κατεδαφιζόμεθα" (1982) σημάδεψαν την πορεία της μεταπολεμικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.