"Χρόνια Πολλά" Αστερίξ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

23.09.2009
Ο Αστερίξ, δημιούργημα των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρτ Ουντερζό, σβήνει τα 50 κεράκια της τούρτας του στις 29 Οκτωβρίου και γιορτάζει τα γενέθλιά του με μια σειρά εκδηλώσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Ο Αστερίξ, δημιούργημα των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρτ Ουντερζό, σβήνει τα 50 κεράκια της τούρτας του στις 29 Οκτωβρίου και γιορτάζει τα γενέθλιά του με μια σειρά εκδηλώσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στις 22 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 5 Νοεμβρίου. Στο μπιστρό του Ινστιτούτου θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια εικαστική διαδρομή του πολυαγαπημένου ήρωα Αστερίξ στην Ελλάδα, εξώφυλλα, βινιέτες και ήρωες που συμπρωταγωνίστησαν με τον μικρόσωμο Γαλάτη, βιβλία με τον ήρωά μας και τη σχέση του με τη χώρα μας, αλλά και γκάτζετ και άλλες εκπλήξεις.

Επιπλέον, ο Ουντερζό ετοιμάζει για τα 50 χρόνια από τη γέννηση του Αστερίξ, του Οβελίξ, του Πανοραμίξ και όλων των υπολοίπων σαματατζήδων ένα εορταστικό τεύχος για τις 22 Οκτωβρίου 2009.

Συζήτηση και έκθεση

Μήπως η Ελλάδα είναι το τελευταίο γαλατικό χωριό στην Ευρώπη; Με αυτό το υπαινικτικό ερώτημα ο αρμόδιος της «Μαμούθ Κόμιξ», Κωστής Κατσακιώρης, δικαιολογεί τις εκδηλώσεις στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την αιγίδα της γαλλικής πρεσβείας.

Ανήμερα της κυκλοφορίας του άλμπουμ, 22 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο αναμένεται μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Αστερίξ ως παγκόσμιο φαινόμενο, για τη σχέση του με την Ελλάδα και την επιρροή του στο ελληνικό κόμικς. Βασικός ομιλητής θα είναι ένας άλλος μεγάλος του γαλλικού κόμικς, ο Ασντέ, σχεδιαστής του δεύτερου δημοφιλούς κόμικς, του «Λούκι Λουκ», διάδοχος από το 2001 του Μορίς, μετά τον θάνατο του τελευταίου.

Συνομιλητές του ο αναπλ. καθηγητής Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Σκαρπέλος, ο σκιτσογράφος Στάθης (Σταυρόπουλος) και ο δημοσιογράφος Αρης Μαλανδράκης. Μετά τη συζήτηση, στις 9 μ.μ., θα εγκαινιαστεί στο μπιστρό του Ινστιτούτου μια έκθεση-εικαστική διαδρομή του Αστερίξ, με 35 εικόνες, φιγούρες και αντικείμενα από τις μεγάλες στιγμές του.

Ο Ασντέ θα περιμένει το κοινό και σε δύο ακόμη ραντεβού: Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 10 π.μ. - 12 μεσημέρι, στη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) και μισή ώρα αργότερα στο βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» (Πανεπιστημίου 37 και Κοραή).

Λίγα λόγια για τον ΑΣΤΕΡΙΞ

Ο Αστερίξ γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1959, και η πρώτη μικρή ιστορία του δημοσιεύτηκε (στα γαλλικά) στο γαλλικό περιοδικο «Pilote». Το πρώτο άλπουμ με τίτλο «Αστερίξ ο Γαλάτης» κυκλοφόρησε το 1961, ενώ έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα 34 άλμπουμ.

Το κόμικ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων στην Κρητική, την Κυπριακή και την Ποντιακή), ακόμα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά (γλώσσα η οποία είναι καλτ της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο).

Στη Γαλλία υπάρχει ακόμα και θεματικό πάρκο με το όνομα "Χωριό του Αστερίξ", που έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Από τις σελίδες του έχουν περάσει και αρκετές διασημότητες, τόσο της Γαλλίας όσο και διεθνείς (όπως π.χ. ο Ζακ Σιράκ, οι Beatles, ο Σον Κόνερι και άλλοι).

Στην Ελλάδα ο Αστερίξ πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας το 60 από τις εκδόσεις Σπανός. Από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Μαμούθ COMIX σε άλμπουμ των 50 περίπου σελίδων.


Εγκαίνια 22 Οκτωβρίου - Διάρκεια έως 5 Νοεμβρίου
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του IFA
Σίνα 31 - Τηλ.: 210 3398 600,
www.ifa.gr.