«Γεύσεις με Ονομασία Προελεύσεως»: Το όνομα και η χάρη

30.09.2009
Υλικά προσεγμένα και εποχιακά, με τη Νένα Ισμυρνόγλου, τη χαρισματική chef της δημιουργικής κουζίνας, να βάζει τη δική της σφραγίδα.

Από τον Νίκο Μαούνη

Η ονομασία του («Γεύσεις με Ονομασία Προελεύσεως») σε ιντριγκάρει, ωστόσο το εστιατόριο προσφέρει κάτι παραπάνω από γεύσεις με ονομασία προέλευσης. Είναι ένα εστιατόριο όπου τα πάντα -από την ιστορία μέχρι τα υλικά και τους ανθρώπους- είναι, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, «ονομασίας προέλευσης».

Το κηφισιώτικο νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα φιλοξενούσε τη βασιλική οικογένεια στη διαδρομή της προς το ανάκτορο του Τατοΐου. Αυτό το μοναδικό οίκημα αλλά και ο σπάνιος πραγματικά κήπος του μετατρέπονται από τον οινολόγο Πάνο Ζουμπούλη και τη σύντροφό του Κατερίνα, το 1997, σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια της πόλης. Ευγενή καταγωγή διαθέτουν και τα υλικά του: Τυριά από τη Μυτιλήνη, τη Σύρο, το Δομοκό και την Ελασσόνα, αλλαντικά από το Καρπενήσι και τη Μάνη και αβγοτάραχο από το Μεσολόγγι.

Απολαύσαμε μια πιπεράτη σαλάτα ρόκα με ψητό μαριναρισμένο πεπόνι και κυβάκια από αλλαντικά που ήταν σκέτο ποίημα, μια συναρπαστική πράσινη σαλάτα με μαραθόριζα και την εντυπωσιακή φάβα με chips παντζαριού. Από τα πρώτα μάς ενθουσίασαν το πεϊνιρλί με το αβγοτάραχο, και ο πύργος από ψητές ολόφρεσκες σαρδέλες, ντοματούλα και κάππαρη.

Εξαιρετική η tagliata και το χουνκιάρ με μπακαλιάρο, ενώ εξαιρετικές και οι προτάσεις του chef patissier Νίκου Κορομηλά, όπως sorbet λεμονιού, παγωτό χαλβά και σοκολατένιο γλυκό με σοκολάτα Valhrona. Η κάβα δίνει βαρύτητα στην Ελλάδα, χωρίς να ξεχνά τον υπόλοιπο κόσμο, Παλαιό και Νέο.

Γεύσεις με Ονομασία Προελεύσεως:
Ανοικτά και μεσημέρι Σαββάτου & Κυριακής.
Κλειστά Κυριακή βράδυ. Κηφισίας 317, τηλ. 210-8001402.

Τιμή: €40-55 κατ' άτομο.


News

Ρεσπέντζα ―Αφιξη
Ανοιξε πρόσφατα στην Ευμολπίδων στο Γκάζι και αγαπάει φανατικά τα ψάρια και τα θαλασσινά, που εδώ μεταμορφώνονται σε δημιουργίες επιπέδου. Το όνομά του έχει και αυτό ναυτική προέλευση: Σημαίνει τη μικρή κουζίνα του πλοίου.

Galaxy ―Εκπληξη
Και όμως, στο «Galaxy» του Hilton απολαύσαμε το καλύτερο κρέας του καλοκαιριού -για να μην πω της χρονιάς. Εκτός από τη φοβερή θέα στη φωτισμένη νυχτερινή Αθήνα, το NY rib eye από αμερικανικό κρέας ήταν πραγματικά θεσπέσιο. Απίστευτης νοστιμιάς, σωστά κομμένο και παχουλό τόσο όσο και άψογο σενιάν ψήσιμο. Σαλάτες, service και κρασιά στέκονταν στο ύψος τους, το ίδιο και οι τιμές· δηλαδή ψηλά.

ΜάνηΜάνη ―Ανανέωση
Το γνωστό εστιατόριο στο Κουκάκι, που διακρίνεται για τις μανιάτικες επιρροές σε μοντέρνες βάσεις, επέστρεψε για έκτη συνεχή χρονιά, και ο chef του Αλέξανδρος Φουρούλης προτείνει φέτος για κυρίως το βιολογικό κοκοράκι Μάνης με κριθαράκι και αρακά σε σάλτσα από γλυκό κρασί Μοσχάτο, καθώς και το ψαρονέφρι με μανούρι και σύκα σε σάλτσα από μέλι & αμύγδαλα. Εμπλουτισμένη φέτος και η λίστα κρασιών.