«Σπονδή» και «Εtrusco», δίδυμοι πύργοι!

30.09.2009
Δύο εστιατόρια που αναγνωρίζονται ως κορυφαία στην Ελλάδα και αντανακλούν δύο φιλοσοφίες που οδηγούν στη μέγιστη απόλαυση.
Από την ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΑΛΑΤΣΙΟΥ

Αν αναζητούσε κανείς μία φράση που να χαρακτηρίζει καλύτερα τον εστιάτορα και επιχειρηματία ιδιοκτήτη της «Σπονδής» Απόστολο Τραστέλη, δεν θα έβρισκε καμία που να του ταιριάζει καλύτερα από το «αιέν αριστεύειν». Η μαγεία του εστιατορίου που δημιούργησε έγκειται στο ότι ενώ μας μαθαίνει να αποζητάμε το καλύτερο, εξελίσσεται με τρόπο τέτοιον ώστε η κάθε επόμενη εμπειρία μας να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Από το 1996, που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό η «Σπονδή», βελτιώνεται συνεχώς. Ακόμη και το απλό κτίσμα που τη στέγαζε έχει μεταμορφωθεί πια σε ένα υπέρκομψο νεοκλασικό, ταυτισμένο με την υψηλής αισθητικής κουζίνα που δημιουργεί με φαντασία αλλά και σεβασμό στις πρώτες ύλες ο chef Arnaud Bignon, ακολουθώντας τον ρυθμό των εποχών.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένος ο κατάλογος επιτρέπει να διαλέξουμε κατ' αρχάς το υλικό: Την ντομάτα, το λαβράκι, την πάπια. Η διατύπωση μας προϊδεάζει για τον ευφάνταστο τρόπο και τη λεπτή εκζήτηση με την οποία προσεγγίζεται το κάθε υλικό ώστε να αποδοθούν όλα τα γευστικά γνωρίσματα.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 210-7264021

Το «Εtrusco», από την άλλη πλευρά, είναι περιτριγυρισμένο από κήπους και περιβόλια, απ' όπου ο chef ιδιοκτήτης του, ο Ettore Botrini, προμηθεύεται τις πρώτες ύλες των λαχανικών, των λουλουδιών και των φρούτων που χαρακτηρίζουν το menu του. Το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκει με ευκολία αρκετές ύλες τον βοήθησε να αναπτύξει μια φιλοσοφία κουζίνας που εμπνέεται από τη φύση. Eτσι, μολονότι ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί εκπρόσωπος της «μοριακής γαστρονομίας», η αίσθηση που αποκομίζουμε είναι το άρωμα των απλών, διακριτών και φυσικών γεύσεων.

Ανατρέχοντας στην ιστορία του εστιατορίου, θα διαπιστώσουμε ότι οι ρίζες του στηρίζονται σε μια οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας, σεφ Etrusco Botrini, από γενιά εστιατόρων της Τοσκάνης και καταξιωμένος αρχιμάγειρας επί σειρά ετών στο Club Mediterranee, αποφασίζει, το 1992, να εγκατασταθεί οριστικά στην ιδιαίτερη πατρίδα της γυναίκας του, την Κέρκυρα και ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο.

Το 2000 αναλαμβάνει το εστιατόριο ο γιός του Eκτορας, ο οποίος πολύ σύντομα, το 2003, κερδίζει και τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο. Το 2005 βραβεύεται ως καλύτερος σεφ της χρονιάς κατακτά και διπλό Χρυσό Σκούφο τον οποίο διατηρεί επαξίως μέχρι σήμερα. ναίκας του, την Κέρκυρα, και να ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο.

Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, τηλ. 26610-933942

Με μια άλλη ματιά

Σπονδή

  • Φιλοσοφία: Αισθητική, κομψότητα, αυθεντικότητα
  • Κουζίνα: Εκλεπτυσμένη, δημιουργική γαλλική
  • Wine list: Εχετε στα χέρια σας την καλύτερη κάρτα κρασιών στη χώρα. Διαλέγετε ή αφήνεστε στις επιλογές του οινοχόου.
  • Must: Το λαβράκι σε όποια εκδοχή κι αν το διαλέξετε, τον τόνο με τα gnocchi, την πάπια σε κρούστα γλυκάνισου, την επιλογή από το trolley των τυριών και, προπαντός, τα επιδόρπια, που είναι εξαιρετικά.

Etrusco

  • Φιλοσοφία: Φυσικότητα, φαντασία, αγάπη για την κουζίνα
  • Κουζίνα: Πρωτοποριακή μεσογειακή, δημιουργική, με το προσωπικό ύφος του Botrini
  • Wine list: 500 και πλέον επιλεγμένες ετικέτες, ώστε να δένουν με το ιδιαίτερο menu του
  • Must: Το γευσιγνωστικό menu ή από τον κατάλογο το χιόνι φέτας με κερκυραϊκή φριτούρα ή τη μακαρονάδα θαλασσινών «θρίαμβος της θάλασσας»