Καζαντζάκης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

24.07.2007
Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης - Ταξιδεύοντας με φως και με σκοτάδι» αποκαλύπτει το πάθος του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα να κατακτήσει νέους τόπους στα ταξίδια του ανά τον κόσμο!
Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ανακατασκεύασε πλήρως τις αίθουσες της μόνιμης συλλογής Καζαντζάκη, ενώ παράλληλα οργανώνει και μια περιοδική έκθεση, για την εξωστρέφεια του συγγραφέα, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου.

Με την έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης - Ταξιδεύοντας με φως και με σκοτάδι», το Μουσείο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στα ταξίδια του Καζαντζάκη, στο πάθος του να κατακτήσει νέα πράγματα, στην αέναη περιπλάνησή του από την Κίνα στη Σοβιετική Ενωση, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Ισπανία, την Ιταλία.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες και σε σχεδιασμό του Δημήτρη Καλοκύρη. Στην πρώτη τα ταξίδια παρουσιάζονται σε μια λαβυρινθώδη μορφή και σε γραφιστική απόδοση. Κάθε χώρα προορισμού αντιστοιχεί σ' ένα πανό - σύνθεση από φωτογραφίες του συγγραφέα (η φωτογραφική μηχανή του σε ειδική προθήκη), επιστολικά δελτιάρια, δείγματα σχετικών χειρογράφων (πολλά αυθεντικά) κ.λπ.

Το «Ταξιδεύοντας με φως και με σκοτάδι» συνεχίζεται με ένα αφιέρωμα στο εικαστικό έργο που ενέπνευσε ο Καζαντζάκης σε καλλιτέχνες, όπως τον χαράκτη Χρήστο Σανταμούρη, ο οποίος εξέδωσε το 1991 την «Ασκητική» με 14 έγχρωμες χαλκογραφίες του και το 1998 το α' μέρος της «Οδύσσειας» με 12 χαλκογραφίες. Έργα του Σανταμούρη και χαρακτικά από τη δίτομη, σπάνια έκδοση της «Οδύσσειας» από τον γαλλικό Plon προβάλλονται στις τέσσερις όψεις ενός περιστρεφόμενου κύβου -κάτι σαν βίντεο-, εγκατάσταση, παραγωγή του Μουσείου.

Ο επισκέπτης της μόνιμης συλλογής θα ξεκινήσει από τις δύο πρώτες αίθουσες, όπου θα δει χειρόγραφα σε προθήκες, εκδόσεις σε διάφορες γλώσσες (κινεζικά, γιαπωνέζικα, ευρωπαϊκές γλώσσες) και μια ενδιαφέρουσα εγκατάσταση που οι άνθρωποι του Μουσείου ονομάζουν «Καζαντζάκης μπαρ». Πρόκειται για έναν μεγάλο πάγκο, με καθίσματα και έξι απτικές οθόνες, απ όπου παρέχεται κάθε πληροφορία για τον Καζαντζάκη. Ακολούθως οδηγείται στο γραφείο του συγγραφέα, όπως αυτό ήταν στα τελευταία χρόνια της ζωής του (1954-57) στην Αντίμπ, με βιβλιοθήκες (περίπου 1.500 τόμοι), προσωπικά αντικείμενα και την υδρόγειο σφαίρα σε κεντρικό σημείο.

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Οίκος Α. & Μ. Καλοκαιρινού
Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7
Ηράκλειο, Κρήτη
Τηλ.: 2810 283219, 288708
URL: www.historical-museum.gr

Ώρες λειτουργίας:
Θερινή περίοδος (Απρίλιος - Οκτώβριος)
Δευτέρα - Σάββατο 09:00-17:00, Κυριακές & Αργίες Κλειστό
Χειμερινή περίοδος (Νοέμβριος - Μάρτιος)
Δευτέρα - Σάββατο 09:00-15:00, Τετάρτη 09:00-15:00 & 18:00-21:00
Κυριακές & Αργίες Κλειστό
Ώρες λειτουργίας Βιβλιοθήκης:
Δευτέρα - Παρασκευή, 09:00 - 15:00