Η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης μέχρι τον Σεπτέμβριο

27.07.2007
Ένας τόνος σιμιγδάλι, 20.000 γαλάζιες πλαστικές σακούλες, 40 κυβικά ρύζι μαρμάρου, αλλά κι ένας... παπαγάλος «παρελαύνουν» από την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Ένας τόνος σιμιγδάλι, 20.000 γαλάζιες πλαστικές σακούλες, 40 κυβικά ρύζι μαρμάρου, αλλά κι ένας... παπαγάλος «παρελαύνουν» από την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Στην αίθουσα εκθέσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου ο καλλιτέχνης Ζαν-Φρανσουά Μποκλέ έριξε στο πάτωμα 20.000 πλαστικές γαλάζιες σακούλες, για να θυμίζουν θάλασσα, όπως το απαιτεί η εγκατάστασή του με τίτλο «Όλα πρέπει να εξαφανιστούν».

Εικόνες της πατρίδας της θέλει να μεταφέρει η Λατίφα Έκχαχ από το Μαρόκο και με έναν τόνο ψιλό... σιμιγδάλι έστησε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών την εγκατάστασή της που την ονόμασε φυσικά Desert (Έρημος).

Λίγο πιο κάτω, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ο Ρώσος Βαντίμ Ζαχάροφ έστρωσε ένα «χαλί» από 40 κυβικά ρύζι μαρμάρου για τις κούκλες-ανδρείκελα που πρωταγωνιστούν στο έργο «Μαύρα Πουλιά».

Ο συνάδελφός του, επίσης Ρώσος, Αντρέι Φιλίποφ αποσπά τον θαυμασμό των Θεσσαλονικιών με το ύψους 10 μέτρων πριόνι του, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Για την κατασκευή του χρησιμοποίησε 4,1 τόνους επεξεργασμένο ατσάλι, και 10 τόνους μπετόν για τη βάση της θεμελίωσής του.

Οι εκδηλώσεις της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και σε αυτές μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκαν 500 τ.μ. γεωύφασμα, 35 τόνοι γυψοσανίδας, 33 μηχανήματα προβολής, 70 DVD και ένας... παπαγάλος.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της διοργάνωσης, μέχρι τις 22 Ιουλίου οι επισκέπτες στους διάφορους χώρους της ξεπέρασαν τις 20.000, ενώ θερμή είναι η ανταπόκριση του ελληνικού και ξένου Τύπου.

Διάρκεια: 21/5/2007 - 30/09/2007
Πόλη: Θεσσαλονίκη, Φορέας διοργάνωσης: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Υπουργείο Πολιτισμού
Επικοινωνία: www.thessalonikibiennale.gr