Ιταλία VS Μουσείο Γκετί: 1- 0

02.08.2007
Περιφανή νίκη πέτυχαν οι Ιταλοί, καθώς ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμφωνία με το αμερικανικό Μουσείο Γκετί το οποίο επιστρέφει ακόμη και το καμάρι του: την Αφροδίτη της Μοργκαντίνα

Περιφανή νίκη πέτυχαν οι Ιταλοί, καθώς ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμφωνία με το αμερικανικό Μουσείο Γκετί το οποίο επιστρέφει ακόμη και το καμάρι του: την Αφροδίτη της Μοργκαντίνα.

Η σκληρή στάση, η διακοπή των συνομιλιών από τη μεριά των Ιταλών έφερε τελικά αποτέλεσμα. Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Φραντσέσκο Ρουτέλι, ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε συμφωνία με το αμερικάνικο μουσείο, το οποίο θα τους επιστρέψει 40 αντικείμενα -ανάμεσά τους και την Αφροδίτη- που οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τη χώρα τους.

Η Αφροδίτη, το μαρμάρινο υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα του 5ου αιώνα π.Χ. που έχει αφαιρεθεί από ελληνική αποικία της Σικελίας, είχε αγορασθεί το 1988 από το Γκετί έναντι 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Γκετί, αν όχι το σπουδαιότερο, και η απαίτηση των Ιταλών για την επιστροφή της ήταν η αιτία της διακοπής των συνομιλιών που διαρκούσαν χρόνια.

Τους επόμενους μήνες θα γίνει από τις δύο πλευρές ένα χρονοδιάγραμμα που θα δείχνει πότε θα επιστραφεί το καθένα από τα αντικείμενα, εκτός από την Αφροδίτη που το Μουσείο θα το κρατήσει στην έκθεσή του μέχρι το 2010, οπότε και θα επιστραφεί στην Ιταλία.

Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν ανάμεσα στα δύο μέρη για την τύχη ενός δεύτερου χάλκινου αγάλματος, ενός νικηφόρου αθλητή του 300 π.Χ., μόλις η ιταλική δικαιοσύνη αποφανθεί για την υπόθεση αυτή.

Οι Ιταλοί έκαμψαν την άρνηση του Γκετί προτείνοντας μια ευρεία πολιτιστική συνεργασία ανάμεσά τους που θα περιλαμβάνει δανεισμό σημαντικών έργων τέχνης και κοινών περιοδικών εκθέσεων. Και είχαν απειλήσει ότι θα τίναζαν στον αέρα όλη αυτή τη συνεργασία εάν δεν είχε επέλθει συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο.

Οι Ιταλοί έχουν επιτύχει συμφωνίες με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέα Υόρκης και το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, τα οποία τους έχουν επιστρέψει 34 αντικείμενα.