1ο Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος» στη Μαρώνεια της Θράκης

03.08.2007
Στη Μαρώνεια της Θράκης, πατρίδα του Διόνυσου ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ με τίτλο «Διονύσου Λόγος» που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από τις 3 έως τις 12 Αυγούστου στο Θέατρο-Λατομείο Μαρώνειας.
Στη Μαρώνεια της Θράκης, πατρίδα του Διόνυσου ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ με τίτλο «Διονύσου Λόγος» που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από τις 3 έως τις 12 Αυγούστου στο Θέατρο-Λατομείο Μαρώνειας.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου το Φεστιβάλ ανοίγει με την συναυλία του Λάκη Χαλκιά «2.500 χρόνια ελληνική μουσική» από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Στην συναυλία συμμετέχουν επίσης η Ορχήστρα Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων του Ινστιτούτου Αριστοτέλης που πραγματοποιεί την πρώτη εμφάνιση της σε αρχαιολογικό χώρο και ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου εμφανίζεται το Μουσικό Πολύτροπο με τα εαρινά σε μουσική διδασκαλία Γιάννη Καϊμάκη. Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών, που αναφέρονται στο γύρισμα του χρόνου από τον χειμώνα στην άνοιξη, από τη χειμέρια νάρκη στη γονιμότητα, από το σκοτάδι στο φως.

Την Κυριακή 5 Αυγούστου ακολουθεί το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ «Κιθαιρώνας: Ο μυστικός κήπος» σε χορογραφία Δημήτρη Κυανίδη. Η παράσταση αποφεύγει τη μεταφορά μίας και μόνης δραματουργικής αφήγησης του κειμένου των Βακχών και στέκεται σε εικόνες από τον μύθο, που αποτελούν μία προβολή των συμβολικών του στοιχείων στο σήμερα.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση από τις Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Μία παράσταση που αποπειράται να «δέσει» τις Βάκχες του Ευριπίδη με τα εναπομείναντα σπαράγματα της διονυσιακής λατρείας, όπως αυτά αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας, σε ένα φανταστικό χωριό της Θράκης. Στο ρόλο του Διόνυσου εμφανίζεται ο Στράτος Τζώρτζογλου ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Ιωάννα Παγιατάκη, ο Χρήστος Σουγάρης, ο Κώστας Σαντάς κ.ά.

Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Μαρώνειας ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Αυγούστου με τα παραδοσιακά δρώμενα από πολιτιστικούς συλλόγους της Θράκης και της Μακεδονίας. Εμφανίζονται «οι Μωμόγεροι» που αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα και γνησιότερα έθιμα που διατήρησαν έως σήμερα οι Έλληνες του Πόντου.
Τα «Μέριου» του Σοχού που είναι μεταμφιεσμένοι άνδρες με δέρματα τράγου (κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας), που την περίοδο της Αποκριάς πλημμυρίζουν τους δρόμους «αλωνίζοντας γη και αέρα στο πέρασμά τους».

Στα παραδοσιακά δρώμενα περιλαμβάνονται, επίσης, τα έθιμα «Το νυχτέρι», τα «Ισνάφια», η «Μπάμπω ή Γυναικοκρατία».