Βάκχες με τον Στράτο Τζώρτζογλου

03.08.2007
Η δεύτερη θερινή παραγωγή του ΚΘΒΕ από τις Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος», το Σάββατο 11 Αυγούστου, στο Θέατρο-Λατομείο της Μαρώνειας.
Η δεύτερη θερινή παραγωγή του ΚΘΒΕ από τις Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος», το Σάββατο 11 Αυγούστου, στο Θέατρο-Λατομείο της Μαρώνειας.
H παράσταση έκανε πρεμιέρα στην Αλβανία στις 19 Ιουλίου.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφία Κώστα Γεράρδου και σκηνικά κοστούμια Ευαγγελίας Κιρκινέ.
Τον ρόλο του Διόνυσου ερμηνεύει ο Στράτος Τζώρτζογλου, Αγαύη η Ιωάννα Παγιατάκη, Πενθέας ο Χρήστος Σουγάρης, Τειρεσίας ο Κώστας Σαντάς, Κάδμος ο Βασίλης Βασιλάκης ενώ συμμετέχει πολυμελής χορός.

Η μουσική της παράστασης είναι «ζωντανή», από το μουσικό σχήμα «Βόρειοι Εταίροι», που απαρτίζουν οι Έλσα Μουρατίδου (τραγούδι), Βασίλης Κομματάς (κλαρίνο), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν) και Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά).
Πρόκειται για μια παράσταση που αποπειράται να «δέσει» τις Βάκχες του Ευριπίδη με τα εναπομείναντα σπαράγματα της διονυσιακής λατρείας, όπως αυτά αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας, σε ένα φανταστικό χωριό της Θράκης.

Ο Ευριπίδης γράφει την τελευταία του τραγωδία, Βάκχες, στη Μακεδονία, επηρεασμένος από την επαφή του με μία πρωτόγνωρη γι’ αυτόν επιτόπια μορφή Διονυσιακής λατρείας. Οι Βάκχες έχουν ως θέμα ένα ιστορικό γεγονός, την εισαγωγή μιας νέας θρησκείας στην Ελλάδα. Η ιστορία του Πενθέα και της Αγαύης, μέρος μιας σειράς θρησκευτικών θρύλων που περιγράφουν την τιμωρία των παράτολμων εκείνων θνητών που αρνούνται να παραδεχτούν τη θρησκεία του Διονύσου, αποτελεί έμπνευση για τη συγγραφή μιας από τις αρτιότερες τραγωδίες του Ευριπίδη. Την άνοιξη του 408, ο αρχαίος τραγικός εγκαταλείπει την Αθήνα και φιλοξενείται από τον Αρχέλαο, βασιλιά των Μακεδόνων, που φιλοδοξούσε να κάνει την αυλή του κέντρο παιδείας και τεχνών. Οι Βάκχες βρέθηκαν μετά το θάνατο του Ευριπίδη και παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια στην Αθήνα από τον γιο (ή ανιψιό) του ποιητή, τον Ευριπίδη τον νεότερο, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικά-κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Γεράρδος
Διδασκαλία παραδοσιακού χορού: Γιώργος Λυκεσάς
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Θίασος Θρακιωτών: Αρετή Αγγέλου, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Βασίλης Βασιλάκης (Κάδμος), Απόστολος Μπαχαρίδης (Δούλος), Πάολα Μυλωνά, Ιωάννα Παγιατάκη (Αγαύη), Φανή Παναγιωτίδου, Ερατώ Πίσση, Κώστας Σαντάς (Τειρεσίας), Θάλεια Σκαρλάτου, Εύα Σωφρονίδου, Χρήστος Σουγάρης (Πενθέας), Χρήστος Τανταλάκης (Αλλος Αγγελος), Στράτος Τζώρτζογλου (Διόνυσος), Αννυ Τσολακίδου, Γιάννης Χαρίσης (Αγγελος), Μαρίνα Χατζηιωάννου.

Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου Μουσικοί: Βασίλης Κομματάς (κλαρίνο), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά)