Ο μυστικός κήπος του Κιθαιρώνα

03.08.2007
Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος» το Χοροθέατρο Κιθαιρώνας: Ο μυστικός κήπος, την Κυριακή 5 Αυγούστου στο Θέατρο- Λατομείο Μαρώνειας.
Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος» το Χοροθέατρο Κιθαιρώνας: Ο μυστικός κήπος, την Κυριακή 5 Αυγούστου στο Θέατρο- Λατομείο Μαρώνειας.

Η παράσταση βασισμένη στο μύθο από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη ανεβαίνει σε χορογραφία Δημήτρη Κυανίδη, δραματουργική επεξεργασία Μαρία Μυτιλινάκη, μουσική σύνθεση- επιμέλεια Χρύσανθου Χριστοδούλου και σκηνικά κοστούμια Αθανάσιου Κολαλά.

Η παράσταση για έξι γυναίκες και έναν άντρα χρησιμοποιεί συμβολικά τον μύθο πάνω στην πραγματικότητα της σημερινής γυναίκας. «Η γυναίκα σήμερα, που συχνά χωρίς να το αντιλαμβάνεται χάνει το μέτρο με τη φύση της, αναμετράται εδώ με τη φύση και τους χρόνους της. Ο Θεός επαναφέρει στην επιφάνεια αυτά που η γυναίκα άφησε πίσω με τραγικές επιπτώσεις» αναφέρει η δραματολόγος της παράστασης Μαρία Μυτιλινάκη.

Το δράμα ξεκινά με την άφιξη του Διόνυσου στον Κιθαιρώνα. Γύρω του συγκεντρώνει τις μαινάδες. Η καθεμία από αυτές θα μπορούσε να αποτελεί διαφορετικές όψεις του ίδιου ανθρώπου, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Ο Διόνυσος, θεότητα ερμαφρόδιτη με πολλά πρόσωπα και μεταμορφώσεις, γίνεται μία από τις πιστές του. Μέσα από αυτή την οπτική, έρχεται σε αντιπαράθεση με το αντρικό στοιχείο, τον επιτηρητή της τάξης Πενθέα. Ο τελευταίος τιμωρείται για την αλαζονεία του από την ίδια την πραγματικότητα της ανθρώπινης επαφής.
Η παράσταση αποφεύγει τη μεταφορά μίας και μόνης δραματουργικής αφήγησης του κειμένου των Βακχών και στέκεται σε εικόνες από τον μύθο, που αποτελούν μία προβολή των συμβολικών του στοιχείων στο σήμερα. Η ιδέα της βακχείας, όπως αυτή θα πραγματοποιούνταν τότε και σήμερα, είναι η φυγή από την πραγματικότητα της πόλης. Ωστόσο, αυτή η φυγή δεν επιτυγχάνεται όσο συνυπάρχουν οι άνθρωποι. Αντρες και γυναίκες μεταφέρουν παντού όλα τα βάρη που έχουν μέσα τους. Οι γυναίκες είναι οι μαινάδες έγκλειστες σε ένα σύγχρονο περιβάλλον «φυγής». Αντιμετωπίζουν τον χώρο ως καταφύγιο, αλλά σταδιακά το κυνήγι της τελειότητας που τις εξόντωνε στη ζωή τους προηγουμένως ξεκινά πάλι και εδώ. Η παθολογία της καθεμιάς τους είναι μία πλευρά του πρίσματος της σύγχρονης γυναίκας» αναφέρει στο σημείωμά της η δραματολόγος της παράστασης.

Συντελεστές
Χορογραφία: Δημήτρης Κυανίδης
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μυτιλινάκη
Μουσική σύνθεση-επιμέλεια: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς
Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου, Ιωάννα Λιάκου

Χορεύουν: Μαρλέν Βερσιούρεν, Πόλυ Βόικου, Φάνια Γρηγορίου, Σοφία Καλπενίδου, Έλενα Σγουραμάνη, Ηλίας Τσάκωνας, Πένυ Χριστοπούλου.