Βαν Γκογκ "μαϊμού"

06.08.2007
Ο «περίφημος» πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που θαύμαζαν οι επισκέπτες της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτόρια από το 1940 αποδείχτηκε πλαστός.
Από το 1940 οι επισκέπτες της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτόρια, στην Αυστραλία, θαύμαζαν έναν «περίφημο» πίνακα που αποδιδόταν στον ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Στο έργο απεικονιζόταν ένας σγουρομάλλης άνδρας με μούσι έχοντας σε δεύτερο πλάνο καφέ φόντο.

Η αυθεντικότητα του έργου κατέπεσε χτες. Αποδείχτηκε πως ήταν πλαστός. Ο πίνακας έκανε καριέρα ως δημιούργημα του Ολλανδού ζωγράφου για 67 ολόκληρα χρόνια.

Η διαπίστωση της πλάνης ήρθε έπειτα από ενδελεχή μελέτη του έργου από ειδικούς του μουσείου Βαν Γκογκ που εδρεύει στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία. Η αξία του πίνακα, σε περίπτωση που θα ήταν αυθεντικός, θα ξεπερνούσε τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο πίνακας έχει ζωγραφιστεί την ίδια περίοδο που ο ζωγράφος ήταν ζωντανός, αλλά πως υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που φανερώνουν παρεκκλίσεις από το στιλ ζωγραφικής που ακολουθούσε.

«Ο επαναπροσδιορισμός των πινάκων είναι μέρος της καθημερινής ζωής κάθε σημαντικής πινακοθήκης με μεγάλη και σύνθετη συλλογή», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτόρια, Τζέραρντ Βόγκαν.

Και μετά αναφέρθηκε στον βιογραφικό του πίνακα, λέγοντας πως τον έφερε, για πρώτη φορά, στην Αυστραλία ο εκδότης Κιθ Μέρντοχ, πατέρας του Ρούπερτ Μέρντοχ, το 1939, από μία περιοδεύουσα έκθεση.

Τότε η Πινακοθήκη της Βικτόρια τον είχε αγοράσει στην τιμή των 1.131 ευρώ. Σημαντική είναι η λεπτομέρεια πως ο πίνακας θεωρούνταν αυθεντικός δέκα χρόνια πριν από την αγορά του.

Οι αμφιβολίες γύρω από την πραγματική πατρότητα του έργου διατυπώθηκαν για πρώτη φορά πριν από έναν χρόνο. Στη διάρκεια της έκθεσής του στην «Γκαλερί Ντιν» στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, όταν εξετάστηκε από ειδικούς.