Φεστιβάλ Φιλίππων, 50 χρόνια: κοστούμια, αφίσες, φωτογραφίες

07.08.2007
Η πλήρως ανακαινισμένη Δημοτική Καπναποθήκη στην Πλατεία Καπνεργάτη στην πόλη της Καβάλας φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων του Φεστιβάλ Φιλίππων (1957 - 2007).
Σπάνια κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή, μοναδικές αφίσες και δεκάδες φωτογραφίες από την πενηντάχρονη διαδρομή του Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοξενούνται στην έκθεση «Φεστιβάλ Φιλίππων - 50 χρόνια: κοστούμια, αφίσες, φωτογραφίες», που εγκαινιάστηκε στην πρόσφατα ανακαινισθείσα Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, στο κέντρο της πόλης.

Με την επιμέλεια του διακεκριμένου ζωγράφου, σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ και την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νικήτα Τσακίρογλου, το υλικό της έκθεσης εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από τα αρχεία του Κ.Θ.Β.Ε. και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ ο Καβαλιώτης φωτογράφος Θόδωρος Παπαδόπουλος επιδόθηκε σε αναζήτηση αφισών και φωτογραφιών της πενηντάχρονης διαδρομής του Φεστιβάλ.

Συνολικά 33 αυθεντικά κοστούμια, σχεδόν 70 αφίσες -κάποιες από τις οποίες κυριολεκτικά μοναδικές στο είδος τους- και περίπου 150 φωτογραφίες θα εκτίθενται έως τις 14 Οκτωβρίου στο ισόγειο ενός υπέροχου κτιρίου, της Δημοτικής Καπναποθήκης, που «εγκαινιάζει» επίσης το νέο του ρόλο ως Πολιτιστικού Κέντρου με την έκθεση θεατρικών κοστουμιών.

Τα εκθέματα ανακαλούν στη μνήμη ξεχωριστές στιγμές των παραστάσεων του 50ού Φεστιβάλ Φιλίππων, αλλά και οι πρωταγωνιστές που φορούσαν τα κοστούμια (Άννα Συνοδινού, Αντιγόνη Βαλάκου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ -μεταξύ άλλων), οι σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι που τα εμπνεύσθηκαν, οι σκηνοθέτες που καθοδήγησαν τις παραστάσεις (Σωκράτης Καραντινός, Κάρολος Κουν κ.α.).

Μεταξύ των αφισών που παρουσιάζονται στην έκθεση βρίσκονται μερικά πραγματικά μοναδικά κομμάτια, εξαιρετικά δείγματα δουλειάς κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι Εγγονόπουλος, Βασιλειάδης κ.α.

Η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό από τις 9π.μ. - 1μ.μ. και από τις 7μ.μ. - 10 μ.μ. καθημερινά.