Στο Ηράκλειο o Μπότης Θαλασσινός

07.08.2007
«Θάλασσες και φουρτούνες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Ηρακλειώτη ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, που φιλοξενείται στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου μέχρι και την Τρίτη 28 Αυγούστου.

«Θάλασσες και φουρτούνες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Ηρακλειώτη ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, που φιλοξενείται στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου μέχρι και την Τρίτη 28 Αυγούστου, και είναι αφιερωμένη στο μεγάλο ερευνητή των θαλασσών, το Γάλλο Ζακ Ιβ Κουστό.

[info]

Ο Μπότης Θαλασσινός γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και για αρκετές δεκαετίες ταξίδεψε μεταξύ Αμερικής και Βραζιλίας. Από τα δυόμισι του χρόνια ζωγραφίζει τις δικές του θάλασσες, τα δικά του καράβια τους δικούς του βυθούς.

Πολύ νωρίς αναγνωρίστηκε το πολυδιάστατο ταλέντο του στη ζωγραφική, γλυπτική και στην αγιογραφία. Για τους Βραζιλιάνους τεχνοκριτικούς είναι «ο αδελφός του Ελ Γκρέκο», ενώ για τους Ευρωπαίους, είναι ο κορυφαίος στο παστέλ. Είναι επίσης ο μοναδικός ζωγράφος που απεικόνισε, σε πάνω από εξήντα πέντε εικαστικές συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων, το Έπος της μάχης της Κρήτης, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Αναμφίβολα μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως ένα από τους μεγαλύτερους θαλασσογράφους που έχει τιμήσει την χώρα μας στο εξωτερικό, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής όπως για παράδειγμα αυτή της BIENNALE του SAO PAOLO, ενώ έργα του έχουν κατά καιρούς εκτεθεί στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Αθήνα και φυσικά την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη.