'Κλιμτ, Σίλε, Κοκόσκα και η εποχή τους' στο Μέγαρο

07.08.2007
Ζωγραφικά έργα των Γκούσταβ Κλιμτ, Έγκον Σίλε, Όσκαρ Κοκόσκα και άλλων του περίφημου κινήματος της βιεννέζικης «Απόσχισης» (Sezession) έρχονται τον Οκτώβριο από το περίφημο Μουσείο Λέοπολντ κατευθείαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έργα των Γκούσταβ Κλιμτ, Έγκον Σίλε, Όσκαρ Κοκόσκα και άλλων του περίφημου κινήματος της βιεννέζικης «Απόσχισης» (Sezession) έρχονται τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το περίφημο Μουσείο Λέοπολντ.

Πρώτη φορά στην ελληνική εικαστική σκηνή παρουσιάζονται έργα των τριών μεγάλων ζωγράφων, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της «αυστριακής άνοιξης», ενός κινήματος η δράση του οποίου σηματοδότησε την απαρχή της περιόδου του μοντερνισμού.

Ο όρος «Sezession» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ομάδες Γερμανών και Αυστριακών καλλιτεχνών, που τη δεκαετία του 1890 παραιτήθηκαν από τους επίσημους ακαδημαϊκούς οργανισμούς, με σκοπό να προωθήσουν τα μοντέρνα κινήματα της εποχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, και έχει τίτλο: «Κλιμτ, Σίλε, Κοκόσκα και η εποχή τους». Θα περιλαμβάνει περίπου 70 έργα ζωγραφικής (λάδια, γκουάς, σχέδια), συμπεριλαμβανομένων και μερικών από τα πιο σημαντικά της εποχής όπως «Η νεκρή μάνα» του Έγκον Σίλε (1890-1918) και η «Αυτοπροσωπογραφία» του Όσκαρ Κοκόσκα (1886-1980) και βέβαια αρκετά έργα του Γκούσταφ Κλιμτ (1862-1918), καθώς και έργα λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών.