Πορτρέτα του Scavullo στην Ηρακλειδών

08.08.2007
Το Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts, παρουσιάζει από 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας, έκθεση για τον διάσημο Νεοϋρκέζο φωτογράφο Francesco Scavullo (1929 - 2004).

Το Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts, έχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα για την Ελλάδα από το Ίδρυμα Scavullo παρουσιάζει από 14 Σεπτεμβρίου έκθεση για τον διάσημο Νεοϋρκέζο φωτογράφο Francesco Scavullo (1929-2004).

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο αφιέρωμα στο μεγάλο καλλιτέχνη που διοργανώνεται στη χώρα μας, στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας. Η έκθεση θα φιλοξενήσει ενενήντα περίπου φωτογραφίες - πορτρέτα διασημοτήτων, στις οποίες απεικονίζονται οι "γλυπτικές" ιδιότητες της ομορφιάς και του χαρακτήρα των εικονιζόμενων.

Αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους και προσωπογράφους της Αμερικής, ο Scavullo έχει συλλάβει στο φιλμ μερικές από τις πιο διάσημες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Διάσημος, όσο και οι άνθρωποι που φωτογράφισε, ο Scavullo, για περισσότερα από 50 χρόνια, απαθανάτισε διασημότητες από κάθε τομέα επαγγελματικής δραστηριότητας.

O Francesco ήταν διάσημος για τη χρήση σμάλτου στον καμβά των φωτογραφικών μεταξοτυπιών, τα πορτρέτα και τις φωτογραφίες με θέμα τη νεκρή φύση. Η καινοτόμος τεχνική φωτισμού που χρησιμοποιούσε, καθώς και η άψογη καλλιτεχνική του δεξιότητα, δημιούργησαν φωτογραφίες-σύμβολα που σήμερα αποτελούν ορόσημα του αμερικανικού πολιτιστικού τοπίου.

Στο εκλεκτικό μίγμα των ανθρώπων που φωτογράφησε, συμπεριλαμβάνονται αναδυόμενοι και καθιερωμένοι αστέρες από το χώρο της μόδας, της ομορφιάς, της μουσικής, του κινηματογράφου, του θεάτρου, του αθλητισμού κλπ, όπως είναι οι: Mick Jagger, Grace Jones, Muhammad Alli, Michael Baryshnikov, Sting, Janis Joplin, Bernadette Peters, Iman, Diana Ross, Cher, David Bowie, Luciano Pavarotti, Ravi Shankar, Lena Horne, Deborah Harry, Salvador Dali και movie stars όπως η Julie Andrews, Paul Newman/Joanne Woodward, Brad Pitt, Isabella Rossellini, Bette Davis, Anthony Hopkins, Lauren Bacall, Sophia Loren, Liza Minnelli, Barbra Streisand, Faye Dunaway, Susan Sarandon, Rene Russo, Elizabeth Taylor, Glenn Close και η Bette Midler.

Οι φωτογραφίες του κόσμησαν τα εξώφυλλα των περιοδικών Vogue, Cosmopolitan, Rolling Stone, Life, Time, Newsweek, Town and Country, Harper's Bazaar, Mademoiselle, Glamour, Harper's and Queen, L'Officiel και Max και αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (ΜΟΜΑ), του Μουσείου Guggenheim, καθώς και του Μουσείου Amon Carter στο Forth Worth, στο Texas. Έργα της αναδρομικής του έκθεσης έχουν συμπεριληφθεί στις μόνιμες συλλογές των κυριότερων διεθνών μουσείων, ειδικότερα δε στην National Portrait Gallery και στο Ινστιτούτο Smithsonian.

Από 14 Σεπτεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2007
Herakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, Θησείο
Tηλ.: 210 3461981
Website: www.herakleidon-art.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 13:00-21:00,
Κυρ.: 11:00-19:00, Δευτ.: κλειστά