Νέα γενιά συγγραφέων υποψήφιοι για το Μπούκερ

09.08.2007
θα είναι ο Ίαν ΜακΓιούαν νικητής του φετινού λογοτεχνικού βραβείου Μαν Μπούκερ;
Πολλές εκπλήξεις επεφύλασσε στο κοινό η ανακοίνωση των υποψηφίων του λογοτεχνικού βραβείου Μαν Μπούκερ των 50.000 λιρών, αλλά ένα μοιάζει δεδομένο: Για τρίτη φορά υποψήφιος ο Ιαν ΜακΓιούαν για το εκπληκτικό έργο του «Στην ακτή», που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πατάκη», ανάμεσα σε πρωτοεμφανιζόμενους και άγνωστους λογοτέχνες, μάλλον θα είναι και ο φετινός νικητής.

Ο Ιαν ΜακΓιούαν έχει κερδίσει ήδη ένα Μπούκερ για το «Άμστερνταμ» (εκδ. Νεφέλη).

Ανάμεσα στους 13 συγγραφείς διεκδικητές, κανενός άλλου το όνομα δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε βραχεία λίστα. Έτσι ο ΜακΓιούαν καλείται να αντιμετωπίσει τους Αν Γουίλσον, Νίκολα Μπάρκερ, Λόιντ Τζόουνς, Αν Ενράιτ, Εντουαρντ Ντοξ, Ταν Τουάν Ενγκ, Μοσίν Χαμίντ, Πίτερ Χο Ντέιβις, Νικίτα Λαλουάνι, Κάθριν Ο Φλιν, Μάικλ Ρέντχιλ και Ιντρα Σίνχα. Ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, σερ Χάουαρντ Ντέιβις, εξηγώντας τους λόγους της επιλογής είπε: «Όλα τα βιβλία είναι αριστοτεχνικά γραμμένα και απευθύνονται σε ευρύ αναγνωστικό κοινό».

Εκτιμώντας την ανακοίνωση, ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού «Βookseller», Τζόελ Κρίκετ, είπε: «Έμεινα έκπληκτος που δεν είδα τον Μάικλ Οντάατζε στη λίστα, αλλά η κριτική επιτροπή προσπαθεί να εισαγάγει μια νέα γενιά συγγραφέων. Η λίστα θα δημιουργήσει περισσότερο την αίσθηση της ορμητικότητας για το βραβείο, καθώς είναι λίγος ο χρόνος πριν από την ανακοίνωση του νικητή, για να ολοκληρώσουν τα βιβλία οι αναγνώστες. Όλοι οι συγγραφείς τρέχουν αληθινά για το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο του κόσμου».

Η βραχεία λίστα θα ανακοινωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου και ο νικητής στις 16 Οκτωβρίου.