Γίνε αυτοκράτορας, λύσε το μυστήριο!

13.08.2007
Μια ιστορία μυστηρίου με φόντο την εποχή του Ιουστινιανού στο Βυζάντιο καλούνται να εξιχνιάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από τις 28 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μια ιστορία μυστηρίου με φόντο την εποχή του Ιουστινιανού στο Βυζάντιο καλούνται να εξιχνιάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από τις 28 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μουσείο ετοίμασε την εκδήλωση «Ξεκλειδώνοντας το μυστήριο της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο».

Στο πλαίσιο του θέματος «Οικείες ιστορίες» που όρισε για το 2007 και το 2008 το υπουργείο Πολιτισμού, οργανώνεται ένα πρωτότυπο παιχνίδι ρόλων σε συνεργασία με την Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης και τον Σύλλογο Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης. Εμπειροι αφηγητές θα «μεταφέρουν» τους επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη των χρόνων του Ιουστινιανού, δίνοντάς τους τον πρώτο ρόλο σε μια περιπέτεια αναζήτησης.

Προσπαθώντας να φτάσουν στη λύση του μυστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να δράσουν ελεύθερα στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, παίζοντας ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Με οδηγό τη φαντασία, τα εκθέματα και οι χώροι θα αποκτήσουν ζωή, δίνοντας μια παραστατική εικόνα της καθημερινής ζωής στη Θεσσαλονίκη της παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Καθ όλη τη διάρκεια του εορτασμού, άλλωστε, το Μουσείο ανοίγει την πόρτα στα... εν οίκω των Βυζαντινών. Δύο έντυπα θα δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, ανακαλύπτοντας μυστικά της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών στο σπίτι.

Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη video εγκατάσταση της Γιώτας Ιωαννίδου με τίτλο «Λαπιθών 9», εμπνευσμένη από το τρικλίνιο παλαιοχριστιανικής οικίας στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Στον χώρο υποδοχής θα εκτίθενται αναπαραστάσεις σε μικρογραφία του βυζαντινού κάστρου της Ρεντίνας, μιας παλαιοχριστιανικής οικίας και ενός δημόσιου λουτρού από τους Φιλίππους.

Τέλος, θα προβάλλεται σύντομη ταινία του Κ. Πέπα που θα δίνει μια εικόνα τόσο του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης όσο και μεμονωμένων κατοικιών, παραλληλίζοντας το παλαιοχριστιανικό παρελθόν με το σήμερα.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λεωφ. Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη
Tηλ.: +30 2310 868 570
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13:00-19:30, Τρίτη-Κυριακή: 08:00-19:30.